Yakın gelecek için piyasa tahminleri: Mevcut ve kesin olmayan tehlikeler

Chris Blackhurst, büyük bir jeopolitik belirsizlik yaşanan bu dönemde, finans uzmanlarının gelecek aylara dair tahminlerine bakıyor

Eksik olan tek şey bir kristal küre: Jeopolitik belirsizlik aynı soruya farklı cevaplar verilmesi anlamına geliyor (Reuters)

Yılın bu döneminde öğretmenler karnelerini hazırlar ve tahminlerde bulunurken, ben de aynı şeyi piyasalar için yapmanın faydalı olacağını düşündüm.

Büyük bir jeopolitik belirsizlik döneminde yaşıyoruz. Geçen hafta sonu, Rusya'daki olası darbe gösterisine tanıklık ettik. Söylenenlere göre bu sorun çözülmüş olsa da Moskova'daki kırılganlık sürüyor. Öte yandan Ukrayna'da savaş tüm hızıyla devam ediyor. Asya'da ise Çin kestirilemez olmayı sürdürüyor: Tayvan'a saldıracak mı saldırmayacak mı? Bu hafta iki deneyimli Pekin gözlemcisi bana aynı soru için farklı yanıtlar verdi. Biri "hayır", diğeriyse "evet ama hemen değil" dedi.

ABD'de, görünüşe göre giderek zayıflayan mevcut başkanın federal suçlamalarla boğuşan öfkeli selefinin karşısına çıkmaya hazırlandığı, büsbütün korkutucu değilse de tuhaf geçeceği izlenimini veren başkanlık seçimi hazırlıkları artarak devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enflasyon dünya genelinde yaygın, faiz oranları yükseliyor. İklim krizi giderek artan varlığını hissettirmeyi sürdürüyor. Üstelik bu karışıma eklenecek yeni bir faktör daha var: Birdenbire ortaya çıkmış gibi duran yapay zeka, tüm olası avantaj ve dezavantajlarıyla şirketlerin ve devletlerin zihinlerini meşgul ediyor.

Neyse ki elinizin altında tüm bunları anlamaya çalışmak ya da esasen daha uzman olan diğerlerinin ne düşündüğünü görmek için kullanışlı bir rehber var. Bu kılavuz, Londra'nın finans merkezinde yer alan bağımsız yatırım araştırma şirketi Absolute Strategy Research'ün en son Varlık Tahsisi Anketi. Absolute Strategy Research her çeyrekte baş yatırım yetkililerine, varlık tahsis uzmanlarına, ekonomistlere ve çoklu varlık stratejistlerine gelecek 12 ay için finansal piyasaların görünümünü soruyor. Bu kez 6,6 trilyon dolar değerinde varlığın yönetiminden sorumlu kişilerden 242 yanıt aldılar.

Ortak yazarlar David Bowers ve Charles Cara'nın da vurguladığı üzere anket iyimserlik açısından, kendi tarihinin en kötü ikinci bulgularını ortaya koyuyor. Yalnızca martta yapılan bir önceki anket, çok küçük bir farkla bundan daha kötüydü.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 56'sı küresel bir durgunluk ve (her daim ekonomi sağlığı barometresi işlevi gören) ABD'deki işsizliğin tırmanmasını bekliyor. Katılımcılar, "Yatırımcılar Çin'in gelecek 12 ayda yüzde 5'in üzerinde büyüyüp büyüyemeyeceğini sorgulamaya başlamışken, küresel iş döngüsü beklentilerinde gayet kararsız" kalmayı sürdürüyor.

Marttakinin ve şimdi de bu anketin kötü olması şaşırtıcı, çünkü piyasalara yansımadı. Firmanın marttaki anketi, bankacılık krizine dönüşmekte olan sürecin ortasında düzenlenmişti. Öylece geçip gitmişti. O zamandan bu yana S&P 500 yaklaşık yüzde 10, Nasdaq yüzde 16 yükseldi ve küresel hisse senetleri, küresel tahvillerden yüzde 12 daha iyi performans gösterdi.

Geride kalan üç ay, varlık tahsisi yapanların dünyayı gördüğü şekle doğrudan meydan okumayı temsil eden büyük piyasa hareketlerine tanık oldu ancak bu durum şu ana kadar düşüş görünümlerini temelden değiştirmedi.

Katılımcılar, kurumsal kârlılık konusunda daha iyimser. Bu değişimi sağlayan şeyin yapay zeka ve yapay zekanın kısa ve orta vadede kârları artırma ihtimali olduğu görünüyor. Yine de en azından gelecek 12 ay boyunca yapay zekayı mutlaka bir "ezber bozan" olarak görmeyerek bahislerinde riske girmiyorlar. Ancak bundan sonra, evet, yeni teknoloji etkisini hissettirecek.

Teknoloji hisseleri olumlu ama genel olarak hisse senetlerinin tahvillerin gerisinde kalması muhtemel. Daha önce yatırım seçimi uzmanları altının yükseleceğini düşünmüştü ki bu her zaman kötüye işarettir. Aynı zamanda Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünü ve bunun neden olduğu istikrarsızlığı yansıtıyor. Halen de altının yükseleceğine inanıyorlar ancak bu tahmini yapanların sayısı hızla azaldı. Altın fiyatlarının yükselme olasılığı hâlâ yüzde 50'nin üzerinde. Bu durum, altta yatan endişelerin bir göstergesi.

ABD'de enflasyonun 12 ay içinde düşeceğini ve faiz oranlarının gerileyeceğini düşünüyorlar. ABD'nin öncülük ettiği yerde Avrupa da onu takip eder, dolayısıyla iyimser olmak için nedenler var.

Bununla beraber ankete katılanlar, enflasyonu piyasalar ve yatırımcılar için mevcut en büyük risk olarak tanımlıyor. Merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına alamamasından, faizlerin yükselmesinden ve dünyanın derin bir resesyona girmesinden korkuyorlar. Rusya'nın Ukrayna'yı istilasının ortaya çıkardığı gibi bir başka arz şoku da felakete yol açabilir ve faiz oranlarını daha da yükseltebilir.

Katılımcılardan bazıları merkez bankalarının enflasyona alışmasından, bunun "yeni normal" haline gelmesinden ve enflasyonu kontrol altına almak için yeterince çaba gösterilmemesinden endişe duyuyor.

Enflasyonun sorunsuzca düşmesi, Birleşik Krallık ekonomisinin "yumuşak iniş" yapması ve resesyondan kaçınmamız mümkün olabilir. Bu, "sahip olması güzel bir şey" parantezine alınabilir: Gerçekleşirse harika olur ancak şu ana kadar gerçekleşeceğine dair elde çok az kanıt var.

Likiditenin sıkılaştırılmasının ABD'de emlak temerrütlerine yol açacağı endişeleri sürüyor. 2008 bankacılık krizini tetikleyen de buydu. Konut ve ticari ofis piyasaları endişe yaratıyor. İlki daha yüksek faiz oranları ve borçluların geri ödeyememesi, ikincisiyse evden çalışma ve kapasite aşımı sebebiyle.

Buradan çıkan sonuç, kısa vadede görünümün can sıkıcı olduğu ve üç ay önceki bankacılık krizi tehdidi sonrası piyasada yaşanan toparlanmanın abartıldığıdır. Güvenin yeniden tesis edilmesi için, Rusya'nın geleceğine dair soru işaretleri olsa da Ukrayna'daki çatışmanın sona ermesi ve Çin'in Tayvan'a savaş ilan etmemesi gerektiği açık. Bunların gerçekleşmesi, Ukrayna'da barışın sağlanması ve Çin'in askeri tehditlerine son vermesi halinde ortalık sakinleşecektir.

Yatırımcılara sadece yutkunup sinirlerine hakim olmak kalıyor.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU