"Prigojin'in isyanı"ndan çıkarılacak dersler

İnanılmaz gelişmeler ve olaylar dizisi

Wagner Grubu üyelerinin, Rostov'daki üslerine dönmek için Güney Askeri Bölge karargahından çekilmeleri öncesi, 24 Haziran 2023 / Fotoğraf: AFP

Yevgeni Prigojin'in askeri isyan ve Wagner grubunun ülkenin güneyindeki Rostov'daki önemli bir askeri üssü ele geçirdiğini ilan edişini tüm dünyayla birlikte takip ettim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ardından Prigojin, başkent Moskova'ya doğru ilerlemeye başladıklarını duyurdu. Daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko müdahil olarak Prigojin'in Belarus'a gitmesi, Moskova'nın isyancıları affetmesi ve Rusya Silahlı Kuvvetleri'deki unsurların geri çekilmesini öngören bir uzlaşıya varıldı.

Her şey 18 saatten daha kısa bir sürede oldu. Bu 18 saatin öncesinde ve bu saatler sırasında yaşanan gelişmelerle, ben ve diğerleri, gerçekçi olmadığı ve tek bir sonuca varmadan bitirilmesi imkansız olduğu için çekiciliğini yitirdiğinden bu garip ve mantıksız gelişmelerden şu sonuçları çıkardık:

  • Wagner grubunun Suriye, Libya, Somali, Sudan ve Afrika ülkeleri gibi birçok ülkede ve birçok tarafın bulunduğu çatışma alanlarında uluslararası ölçekte konuşlandı. Bunun yanında merkezi bir devlet olan Rusya, Wagner grubunu özel bir şirket ve Rusya ordusuyla hiçbir ilgisi olmayan bağımsız bir güç olduğunu savunuyor.
     
  • Rusya, Rus ordusunun Ukrayna'da bocaladığı dönemlerde savaş sahasında önemli bir rol oynama çağırsa da Wagner'in bağımsız bir grup olduğunda ısrar ediyor. Bu da analistlerin şaşkınlığını artırırken Rusya'nın savunmasının güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açıyor.
     
  • Wagner'in lideri Prigojin, Savunma Bakanı'na ve Rus ordusunun komutanlarına yönelik açık ve sert eleştiriler yöneltti. Rusya ordusunun bazı askeri kararlar alma konusunda çekimser davranması ve ordunun resmi olmayan güçlerine önemli mühimmatın tedarik etmede gecikmesi, Rusya'da ya da herhangi bir ülkede askeri savaşlar sırasında alışılmadık bir durumdur.
     
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, açıkça bir müdahalede bulunmazken kendisine yakınlığıyla bilinen Prigojin'in açıklamalarını engellemedi ve herhangi bir sınırlama getirmedi.
     
  • Prigojin, Wagner güçlerinin Ukrayna savaşından çekildiğini duyurdu. Oysa Rusya ordusu, savaşın devam etmesine rağmen, bunun belirli bir koordinasyon içinde ya da yenilenen askeri planlara göre gerçekleştiği yönünde herhangi bir açıklama yapmadı.
     
  • Wagner güçleri, Rostov'a girdi ve oradaki askeri güçlerle herhangi bir çatışma olmaksızın bir askeri üssü ele geçirdi.
     
  • Prigojin, Wagner güçlerinin yaklaşık bin kilometre uzaklıkta bulunan Moskova'ya doğru ilerlediğini duyurdu. Wagner unsurlarının sayısının toplamda 50 bini geçmediği ve hiçbir hava korumasına sahip olmadığı biliniyor. Bu durumda hiçbir çatışma olmadan Rus kurumlarının bu konudaki ses çıkarmaması hayal edebilir mi?
     
  • Rus kurumları, bu garip polemiklerden ve sınırlı imkanlardan duydukları endişeyi dile getirirken vatandaşların evlerinden çıkmamalarını istedi. O günün resmi tatil olarak ilan edilmesi ise değişen askeri yeteneklere ve asker sayısına rağmen, durumu 48 saat içinde kontrol etme konusunda kendilerine güvenmedikleri anlamına geliyor. Oysa dünyadaki tüm orduların, ulusal güvenlik ve istikrarı tehdit eden iç karışıklıklar durumunda ülkeyi dış tehditlere karşı savunmak ve ülkeyi kontrol altına almak için sistematik planları vardır.
     
  • Başkan Putin'in isyanın ‘vatana ihanet' olduğunu ve herkesin işlediği suçun hesabını vereceğini söylediği açıklamasından birkaç saat sonra uzlaşıya varıldı ve sorumluların affedildiği duyuruldu.
     
  • Eski Rusya lideri olan ve şu an Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Medvedev, ABD'li bazı analistlerin işaret ettiği gibi ancak farklı bir açıdan isyancıların nükleer silah edinme tehlikesinin altını çizdi. Durum, kurumların dağılması, ülkenin kontrolden çıkması ve en tehlikeli ve en ölümcül silahların güvence altına alınması noktasına mı ulaştı?
     
  • Bundan birkaç hafta önce, Rusya'nın hava savunma sisteminin muazzam yeteneklerine rağmen, Ukrayna'dan havalanan bir drone, eski Kremlin Meydanı'na geldi.


Tüm bunlar akıl almaz gelişmeler ve olaylar bütünüdür. Tanık olduklarımızın ayrıntılarına ışık tutmaya ya da bir teoriye karşı bir başka teori üretmeye çalışmayacağım. Şu veya bu teoriyi öne sürecek açık kaynaklarım yok.

Ayrıca bu olayların henüz sona ermediğine, çünkü pervasızlığın ve çılgınlığın hesapları ve bedelleri, hoşgörünün de sınırları olduğu ve olayların yansımalarının çok fazla, karmaşık ve uzun vadeli olduğu ve çok farklı yönlerden yatırım yapılacağına inanıyorum.

Bu maddelere katılan, onlardan yararlanmaya çalışan ve bir daha böyle olayların tekrarlanmaması umuduyla bunları araştırmak ve değerlendirmek için takip edenler için bazı özetler sunmayı önemsiyorum. 

Bu özetler ise şöyle:

  1. Liderler ve ülkeler, dünyanın açık bir arena olduğundan her zaman emin olsunlar. Olaylar uzun süre saklanamaz ve büyük ülkeler için bile bunların ortaya çıkması kaçınılmaz bir sondur. Ukrayna savaşı, Wagner'in Rusya'nın güvenlik kurumlarından bağımsız bir güç olmadığını kesin olarak kanıtlarken ABD dahil Batılı ülkeler zaten benzer hatalar yaptılar ve Latin Amerika ve Irak'ta güvenilirliklerini kaybettiler.
     
  2. Büyük ya da küçük herhangi bir devletin bir nüfuz alanını korurken ulaşmak istediği hedeflere ulaşmak için düzensiz güçler kullanması son derece tehlikelidir. Bağımsız olmayan güçler dahi devletin genel kurallarına uymaz hale gelebilmekte ve stratejik hedeflerden sapma gibi kısa vadeli getiriler elde etmeye yönelmekteler. Kararları, özellikle de zor olanları, kararı alanları utandırmakla sonuçlanmayacak eylemlere başvurmadan ve uyarlarda bulunulmasına gerek kalmadan sorunlarla ilgilenerek almalıyız. Fakat bu olasılıklar, ulusal olmayan kiralık güçlere güvenildiğinde artıyor ve ne yazık ki Arap ve Afrika ülkelerinde bunlar nedeniyle zarar gördük.
     
  3. Görüşler zaman zaman farklılık gösterse de farklı yönelimlere sahip ülkelerin resmi kurumlarına saygı duymak ve güvenilir bilgi kaynaklarının liderlere ulaşmasını sağlamak gerekiyor. Batı ülkelerini son on yıldaki bazı politikalarına dair çekincelerim olsa da Putin'in bunlardan rahatsız olmasına şaşırmadım. Rusya'nın Ukrayna ve Wagner hakkındaki kararlarının çoğu bilgi eksikliğinin yanı sıra siyaset, güvenlik ve siyasi arenalardaki değerlendirmelerinin ne derece doğru olduğunu yansıtıyordu.
     
  4. Ulusal devlette geleneksel ulusal güvenlik görevlerini yerine getiren birden fazla silahlı güç olmaz. Bu durum, taktiksel ve kısa ömürlü olsa bile devletlerin ulusal güvenliğini olumsuz etkiler.
     

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

Independent Arabia 

DAHA FAZLA HABER OKU