BM: Sudan içinde ve dışında yerinden edilmiş 2,5 milyon kişi var

BM, etnik kökenli cinayetler, cinsel şiddet ve toplu ev kundaklamalarına işaret etti

Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalarda ölü sayısının ülke genelinde bin 81’e, yaralı sayısının ise yaklaşık 11 bin 714’e çıktığını duyurarak Batı Darfur’daki şiddet nedeniyle sayıların çok daha yüksek olabileceğine işaret etti.

Şarku’l Avsat’tan Muhammed Emin Yasin’in haberine göre, OCHA cuma günü yaptığı basın açıklamasında, BM Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) içinde bulunduğumuz haziran ayının başından beri 330’dan fazla çocuğun öldüğüne ve bin 900’den fazla çocuğun yaralandığına dair güvenilir raporlar aldığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM raporunda, başkent Hartum ile Darfur ve Kordofan eyaletlerindeki çatışmaların geçtiğimiz hafta yapılan üç günlük ateşkesin ardından yeniden başladığı belirtildi.

BM Soykırımı Önleme ve Koruma Sorumluluğu Ofisi’ne göre Batı Darfur eyaletinde etnik kökenli saldırılar gerçekleşti. Bunun sonucunda yüzlerce kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı ve binlerce Masalit kabilesi mensubu, Arap kökenli grupların işgal ettiği evlerini terk ederek kaçtı.

Etnik sebepler

Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty) raporlarında, Batı Darfur eyaletinin başkenti El-Cuneyna şehri ve çevresinde Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ve onunla iş birliği yapan Arap milisler tarafından gerçekleştirilen etnik kökenli cinayetlere, cinsel şiddet vakalarına, toplu ev kundaklamalarına ve Arap olmayan sakinlerin kitlesel göçüne işaret edildi.

BM, Batı Darfur eyalet valisi Hamis Abbeker’in geçen hafta öldürülmesinin ardından yaklaşık 15 bin kişinin sınırdan komşu Çad’a göç ettiğini duyurdu. Sınır Tanımayan Doktorlar’a (MSF) göre bazı mülteciler El-Cuneyna’daki şiddetten kaçmaya çalıştıkları sırada üzerlerine öldürme maksatlı ateş açıldığını söylediler.

Raporda, 16 Haziran’da Kuzey Darfur eyaletine bağlı Tavile kasabasında çatışma çıktığı belirtildi. Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre çatışma, sivillerin ölümüne ve yaralanmasına ve yaklaşık 90 bin kişinin sığınma kamplarına yönelmesine yol açtı.

226950.jpeg
cc

 

Toplu kaçış

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNCHR) göre çatışmaların başladığı 15 Nisan’dan bu yana yaklaşık 2,5 milyon kişi yerinden edildi. Bunların yaklaşık 2 milyonu ülkenin çeşitli eyaletlerine kaçarken, 500 bini Orta Afrika, Çad, Mısır, Etiyopya ve Güney Sudan gibi komşu ülkelere kaçtı.

BM raporu, ülke genelinde bildirilen cinsel şiddet ve tecavüz vakalarında bir artış olduğunu ve hükümetin kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetle mücadele biriminin Hartum’da en az 36 cinsel saldırı vakası belgelediğini kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlık tesislerine yönelik saldırılar, tıbbi malzeme eksikliği ve hastaların ve sağlık çalışanlarının hastanelere ve sağlık tesislerine ulaşmasını engelleyen güvensizlik nedeniyle, sağlık hizmetleri durumunun kötüleştiğini belirtti. WHO, ülke genelindeki sağlık tesislerinin ve hastanelerin yüzde 60’ının yağmalanma veya tahrip edilmesi nedeniyle çalışmalarının durduğunu bildirdi.

WHO’ya ulaşan raporlara göre, çatışmanın taraflarından birinin Sudan Kızılayı’nın sokaklardan cesetleri defnetmek üzere toplamasını engellemesi, salgın hastalık riskini yükseltti.

BM, yerel pazarların Sudan ordusu ile HDK arasındaki çatışmalardan büyük ölçüde etkilendiğini ve sınırlı tedarik nedeniyle malların ikmalinin ve ulaşım ağlarının kesintiye uğramasının endişe kaynağı olduğunu belirtti. Ayrıca geçtiğimiz hafta BM ile Suudi Arabistan, Almanya, Mısır, Katar ve Avrupa Birliği (AB)’nin katılımıyla düzenlenen üst düzey bağış etkinliğine atıfta bulundu. Söz konusu etkinlikte Sudan ve bölgede hayat kurtarmaya yönelik yardım çabalarını finanse etmek için toplam 1,5 milyar dolar bağış toplandı.

Acil ihtiyaçlar

Raporda, insani yardım ortaklarının yardımlarını genişletmek için ek kaynaklara ihtiyaç duyduğu ve bu yılın sonuna kadar 18,1 milyon kişiye hayat kurtarmaya yönelik yardım ve çok sektörlü koruma hizmetleri sağlamak için 2,6 milyar dolar gerektiği belirtildi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, öncelikli ihtiyaçları karşılamak için Merkezi Acil Müdahale Fonu’ndan (CERF) ilave olarak 22 milyon dolar verileceğini açıkladı.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU