Eski çalışanına maaşını binlerce bozuk parayla ödeyen patrona 40 bin dolarlık ceza

"Çalışanlar işyerinde taciz edilmekten ya da sindirilmekten korkmamalı"

Mart 2021'de meydana gelen olay, Andreas Flaten'in kız arkadaşının sosyal medya paylaşımıyla gündem olmuştu (Olivia Oxley)

ABD'de eski çalışanına son maaşını 91 bin 500 adet yağlı bozuk parayla ödeyen ve işçilere fazla mesai ücretlerini vermeyen oto tamircisine açılan davanın sonucu belli oldu. 

Georgia Kuzey Bölgesi Mahkemesi, 13 Haziran'da aldığı kararla Autoworks LLC sahibi Miles Walker'ın, eski çalışanı Andreas Flaten'e ve diğer 8 işçiye yaklaşık 40 bin dolar ödemesi gerektiğine hükmetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Çalışma Bakanlığı, müfettişlerin fazla mesai ihlali yaptığını ve eski çalışanına hakaret ettiğini belirlediği Walker ve dükkanına karşı Aralık 2021'de dava açmıştı

Bakanlık tamirhane sahibinin, Flaten'e ödemesi gereken 915 dolarlık son maaşını, kendisini polise şikayet etmesine kızıp 91 bin 500 adet 1 centlik metal parayla verdiğini ve Flaten'in evinin önüne döktüğü paraların üzerine küfürlü not bıraktığını bildirmişti. Bozuk paraların motor yağına batırıldığı da tespit edilmişti. 

Yetkililer tamirhane sahibinin bu hareketiyle, maaşını alamadığı için şikayetçi olan eski çalışanına misilleme yaptığının ve Federal İş Yasası'nı çiğnediğinin altını çizmişti.

Yargıç Timothy C. Batten Sr, Walker'ın işçilere ödenmemiş maaşlar için 19 bin 967 dolar, zarar için de 19 bin 697 dolar vermesini istedi. Walker'ın, Flaten hakkında oto tamircinin internet sitesinden ve sosyal medyadan yaptığı paylaşımları da kaldırması gerekiyor. 

Çalışma Bakanlığı bölge avukatı Tremelle Howard, kararın maaş adaletsizliği, korkutma ve misilleme konularında işverenlere "açık bir mesaj" olduğunu söyledi:

Çalışanlar işyerinde taciz ya da tehdit edilmekten korkmamalı.

Walker'ın avukatları Cade Parian ve Ryan Farmer ise "Bu davranış, Miles Walker'ın işinsanı karakterini göstermiyor. Walker bu sorunu geride bırakıp işine geri dönmeyi dört gözle bekliyor" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, New York Times, People

DAHA FAZLA HABER OKU