Tesla'nın "Elon Modu" adlı gizli sürüş özelliğini bir hacker ortaya çıkardı

Bu özellikle, Tesla'nın tam otonom sürüş yazılımı kullanılırken sürücünün dikkat göstermesine hiç gerek kalmadığı belirtiliyor

(David Zalubowski/AP)

Anonim bir hacker, görünüşe göre Tesla araçlarının elleri kullanmayı gerektirmeyen, "Elon Modu" adlı gizli bir sürüş özelliğine sahip olduğunu açıkladı.

Twitter'da @greentheonly kullanıcı adını kullanan hacker, elektrikli araç üreticisinin yazılım kodunu değerlendirip Tesla özelliklerini resmi kullanıma sunulmadan önce açığa çıkarmasıyla biliniyor.

Hacker en son ifşasında Tesla'nın Tam Otonom Sürüş (Full Self-Driving/FSD) yazılımını kullanırken, sürücünün dikkat göstermesine hiç gerek kalmayan gizli "Elon Modunu" ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tesla'nın FSD'si, elektrikli araç üreticisinin beta aşamasındaki gelişmiş sürücü destek sistemi ama bu seçeneği, 15 bin dolar ya da aylık 199 dolar gibi bir miktarı ödeyenler kullanabiliyor.

Elektrikli araç şirketinin geliştirmeye devam ettiği FSD Beta, sürücülere "şehrin sokaklarında otonom sürüş" sunuyor.

Yakın zamanda Tesla, kaza yapma korkularının ortasında test aşamasındaki FSD Beta paketine kablosuz yazılım güncellemesini ücretsiz eklemek için bir dizi aracı geri çağırmıştı.

 

Elon moduyla 11.4.3'te yaklaşık 600 mil yaptıktan sonraki izlenimlerim (zamanında deneyebileceğim, Tesla olmayan bir araç bulamadım). Şüphesiz önceki denemeden çok daha iyi gitti. Buna katkı sağlayan birçok faktör var. O seferki kadar geç kalmadım, dolayısıyla pek de umursamadım (yine de sadece FSD aptallığı yüzünden 5 dakika geç kaldım). Bu yüzden sürekli akıp giden ve sağımdan geçip önümde birleşen arabalara karşı daha anlayışlıydım. O korkunç dırdıra dikkat etmeme gerek kalmaması da yardımcı oldu. Genel olarak bunun hakkında çok uzun süre düşündüm ve bu sonuca vardım:
 

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin şubatta yayımladığı geri çağırma bildiriminde FSD Beta sisteminin araçların kaza yapmasına yol açabileceği belirtilmişti.

Bildiride, aracın "sadece dönüşe izin verilen bir şeritte olmasına karşın kavşakta düz ilerlemesi, dur işaretiyle kontrolü sağlanan kavşağa tam durmadan girmesi veya sürekli yanan sarı trafik işareti varken gereken dikkati göstermeden kavşağa girmesi gibi şekillerde kavşak civarlarında güvensiz hareket etmesiyle" bunun gerçekleşebileceği ifade ediliyordu.

Daha yakın zamanda sızan bir iç rapordaysa geçen ay FSD'nin ani fren ve birdenbire hızlanma hakkında binlerce kullanıcı şikayeti aldığı belirtilmişti.

Hacker cumartesi günü, keşfedip etkinleştirdiği gizli otonom sürüş özelliğini test ettiği bir videoyu Twitter'da paylaştı.

Tesla'nın otopilot sisteminde, yola dikkat gösterdiğinin doğrulanması için sürücülerin direksiyonu dürtmesi gerektiği biliniyor.

Sistem, sürücüleri gözlemlemek ve yola bakmalarını sağlamak için dikiz aynasının üstündeki araç içi kamera girdilerini de sürekli değerlendiriyor. Bu durum bazı kullanıcıların sistem kontrollerini "dırdır" diye adlandırmasına yol açıyor.

Ancak @greentheonly, şirkete ait bir araçta Elon Modu'nu "yaklaşık 600 mil (neredeyse 965 km)" test ettikten sonra "korkunç dırdıra dikkat etmesine gerek kalmadığını" gördü.

Hacker, yapay zekanın otoyolda yavaş sürdüğüne ve rasgele şerit değiştiriyor gibi göründüğüne de dikkat çekti.

Kullanıcı şöyle tweet attı: 

Bu bir yığın kişinin otomobilin çok iyi çalıştığını ve mutlu olduklarını öne sürmesini de açıklıyor. Belki de yavaş sürmeyi seviyorlardır ve rasgele şerit değiştirmekten falan memnunlardır.

Elon Modu'nun normal elektrikli araç kullanıcılarına sunulup sunulmayacağı belirsizliğini korurken, Musk geçen aralıkta dırdırsız sürüşün geleceğinin sinyalini vermişti. The Independent, yorum için Tesla'yla temasa geçse de henüz yanıt alamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU