ABD Başkanı Joe Biden: Putin'in nükleer silah kullanma tehdidi gerçek

Ukrayna karşı saldırının etkili olabilmesi için F-16 talep ediyor

Rusya'nın Belarus'a nükleer silah tedariki, Ukrayna savaşında nükleer çatışma endişelerini yeniden gündeme getirmişti (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in taktiksel nükleer silah kullanma tehdidinin gerçek olduğunu savundu.

Biden, pazartesi günü Kaliforniya eyaletinde katıldığı bir bağış etkinliğinde yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullandı:

Yaklaşık iki yıl önce buraya gelip Colorado Nehri'nin kurumasından endişelendiğini söylediğimde herkes bana deliymişim gibi bakmıştı. Putin'in taktiksel nükleer silah kullanacağından endişelendiğimi söylediğimde de aynı bakışları görüyorum. Ama bu gerçek bir risk.

Putin, geçen hafta Belarus'a taktiksel nükleer silahların ilk sevkiyatının tamamlandığını duyurmuştu. 

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yla Putin, nükleer silahların konuşlandırılması için 25 Mart'ta anlaşma imzalanmıştı. İlk sevkiyatta bu kapsamda gerçekleştirildi.

Biden yönetimiyse Kremlin'i Belarus'a zorla nükleer silah konuşlandırmakla suçlamıştı. Rusya ise bunu reddederek, ABD'nin yıllarca Avrupa'ya nükleer silah tedarik ettiğine dikkat çekmişti.

Lukaşenko da Rusya'nın nükleer silahları konuşlandırmak için dayatma yapmadığını, başlıkları kendisinin talep ettiğini ve bunların caydırıcılık amacıyla alındığını savunmuştu.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batılı ülkelerin yanı sıra Çin de Rusya'nın nükleer silah hamlelerini yakından takip ediyor. 

Pekin yönetimi, şubatta yayımladığı 12 maddelik barış planında Ukrayna savaşında tarafların nükleer silah kullanmasına karşı çıkmıştı.

Rusya'nın Belarus'a nükleer silah sevkiyatını açıklamasının ardından da Çin, savaşın sonlandırılması için diplomatik kanalların tercih edilmesi çağrısı yapmıştı. 

Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle başlayan savaşta çatışmalar, Ukrayna'nın kaşı saldırısıyla tekrar yoğunlaştı.

Kiev yönetimi, hava üstünlüğünü kazanabilmek için aylardır Batılı ülkelerden savaş jeti talep ediyor. 

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e konuşan Ukraynalı pilotlar da F-16'ların kendilerine avantaj sağlayacağını söyledi. 

1980'lerden kalma Sovyet yapımı Su-25'i kullanan Ukraynalı pilot Olkesi, Rusların Su-35'lerine karşı etkisiz olduklarını belirtti. 

Soyadını paylaşmayan pilot, Rusların uçaklarının daha gelişmiş radarlara ve uzun menzilli füzelere sahip olduğuna işaret ederek, bu jetlerle girdiği çatışmalarda arkadaşlarını kaybettiğini söyledi.
 


Sovyet yapımı Mig-29'u kullanan ve kimliğini paylaşmayan bir başka Ukraynalı pilotsa şöyle konuştu:

F-16'larımız olsaydı, karşı saldırımız çok daha etkili olurdu. Sahadaki askerlerimizi de daha iyi koruyabilirdik. F-16, direnişimiz için çok önemli. Bunun karşı saldırımızı ve tüm savaşı değiştireceğini düşünüyorum.

NATO ve Avrupalı ülkeler, savaşın başından beri Ukrayna'ya toplamda 45 adet Su-25 ve Mig-29 gönderdi. 

F-16'ların tedarik edilip edilmeyeceğiyse netleşmedi. NATO, geçen hafta Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verileceğini duyururken, Biden ise savaş jetlerinin gönderilmesini henüz onaylamadı.


Independent Türkçe, Telegraph, CNN, SCMP

DAHA FAZLA HABER OKU