WSJ: Çin, Küba'da askeri eğitim tesisi kurmak için görüşmeler yapıyor

Biden yönetimiyse projeyi durdurmaya çalışıyor

ABD istihbaratı, Çin Komünist Partisi'nin Küba'daki Bejucal kasabasında yer alan bu askeri bölgede casusluk faaliyeti yürüttüğünü öne sürüyor (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Çin'in Küba'da askeri eğitim tesisi kurmayı planladığını yazdı.

ABD istihbaratından kimliğini paylaşmayan kaynaklar, tesisin kurulmasına yönelik Pekin ve Havana arasındaki görüşmelerin ileri aşamada olduğunu fakat henüz sonuca varmadığını söyledi.

Tesislerin Küba'nın ABD'ye bakan kuzey kıyısına kurulacağı belirtilirken, Washington'ın burada Çin birliklerinin konuşlandırılmasından ve istihbarat faaliyetleri yürütülmesinden endişelendiği ifade edildi. 

Biden yönetiminin Havana'yla iletişime geçerek anlaşmayı durdurmaya çalıştığı ve projeden rahatsızlık duyduğunu bildirdiği de aktarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklar, planlanan askeri eğitim tesisinin, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (ÇHKO) "141 Projesi"nin parçası olduğunu da savundu. 

Söz konusu proje, Pekin yönetiminin küresel çapta askeri nüfuzunun ve lojistik destek ağının genişletilmesini hedefliyor. Bu kapsamda Kamboçya'da ÇHKO'ya ait bir donanma üssü ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir askeri tesis kurulması için anlaşma sağlanmıştı.  

ABD istihbaratından bir yetkili, Çin ve Küba arasındaki anlaşmanın içeriğinin henüz bilinmediğini söylerken, özellikle Havana yönetiminin ABD'den tepki çekmemek için süreci yavaş ilerletmeyi tercih edebileceğini belirtti.

WSJ, 8 Haziran'da yayımladığı haberinde de Çin'in, casusluk faaliyetleri yürütebilmek için Küba'da üs kurmak üzere Havana yönetimiyle prensipte anlaştığını iddia etmişti

Beyaz Saray, ilk etapta iddiaların doğru olmadığını savunmuş fakat detay vermemişti. Daha sonra Washington, 10 Haziran'da paylaştığı istihbarat belgelerinde, Çin'in casusluk faaliyetleri yürütmek için 2019'dan beri Küba'da farklı tesisler kurduğunu öne sürmüştü. Pekin yönetimiyse iddiaları reddetmişti.
 


Ocaktaki "casus balon" olayının ardından ABD ve Çin arasında diplomatik kriz yaşanmış, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da ülkeye yapmayı planladığı ziyareti iptal etmişti.

Bölgede Tayvan meselesiyle ilgili gerginlik de sürerken, Blinken bu hafta Çin'e ziyaret düzenlemiş, dün Devlet Başkanı Şi Cinping'le bir araya gelmişti. Görüşmelerde, ABD'nin iki ülkenin ordusu arasında doğrudan iletişimin sürdürülmesi teklifinin, Çin tarafından reddedildiği bildirilmişti

WSJ, Blinken'ın Pekin yönetiminin Küba'daki faaliyetlerine ilişkin endişelerini aktardığı da belirtilirken, konuşmanın içeriğine dair bilgi paylaşılmadı. 

Beyaz Saray ve Washington'daki Küba Büyükelçiliği, WSJ'nin yorum taleplerine yanıt vermedi.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU