20 yıldır "Beslenme düzeni ömrü nasıl uzatır?" sorusuna yanıt arayan doktor, sırlarını paylaştı

Türkiye'de sevilerek tüketilen ürünler de listede

Dr. William Li, Akdeniz ve Asya'da insanların genellikle daha sağlıklı olduğunu söyledi (Unsplash)

Beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını 20 yıldır araştırdığını söyleyen Dr. William Li, kendi tükettiği gıdaları paylaştı.

Dr. Li, hep doğal gıdadan oluşan bir diyet belirlediğini ve yediklerinin çoğunun Akdeniz ve Asya mutfağına ait olduğunu belirtti. 

Aynı zamanda gıda bilimcisi olan Li, ipuçlarını 6 başlıkta paylaştı.

Meyveler

Elma: Li, "Günde bir elma doktoru uzak tutabilir, üç elmaysa vücuttaki yağı azaltmayı sağlayabilir" dedi. Elmanın atıştırmalık olarak tüketilebileceğini, salataya katılabileceğini ve tatlı olarak pişirilebileceğini hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Armut: Armut, diyet lifi açısından zengin bir kaynak. Orta boy bir armutta yaklaşık 6 gram diyet lif bulunuyor. Diyet lif, bağırsağa çok iyi geliyor.

Greyfurt: Greyfurttaki flavonoid hastalıklarla savaşıyor. Bu meyvede ayrıca DNA'yı koruyan ve antiinflamatuar olan C vitamini var.

Avokado: Avokadoda tekli doymamış yağ asitleri bulunuyor. Bunlar, kötü kolestrol diye de bilinen LDL kolesterolünü ve kalp hastalığı riskini düşürebiliyor.

Sebzeler

Brokoli: Brokolideki sülforafan kök hücre, bağırsak ve metabolizma sağlığında işe yarıyor. Sülforafan ayrıca bağışıklığı güçlendiriyor.

Havuç: Havuç da tıpkı armut gibi zengin bir diyet lifi kaynağı.

Mantar: Mantardaki beta-D-glukan adlı lif, yeni kan damarlarının büyümesi için vücudun savunma sistemini uyarıyor. Böylece yaraların iyileşmesi sağlanıyor.

Mantarlar ayrıca zararlı damarların kanseri beslemesini de engelleyebiliyor.

Bakliyat

Beyaz fasulye: Fasulye kolesterol seviyesini düşürüp kalp ve damar hastalık riskini azaltıyor. Ayrıca demir, çinko, magnezyum ve float gibi değerli besinler içeriyor.

Mercimek: Li'nin "Akdeniz mutfağının klasiği" dediği mercimeğin yarım su bardağı kadarı 18 gram lif içeriyor. Bu miktar, önerilen günlük lif miktarının yarısından fazlasına tekabul ediyor.

Şişe ve kavanoz

Saf sızma zeytinyağı: Dr Li, bunun zeytinyağının en çok arzu edilen şekli olduğunu söyledi. Saf sızma zeytinyağı, içindeki polifenoller sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor. 

Elma sirkesi: Araştırmalar, elma sirkesindeki asetik asidin vücuttaki yağı erittiğini, insülin duyarlılığını artırdığını ve kan şekerini düşürdüğünü gösterdi.

Fermente edilmiş soya fasulyesi: Gıda bilimcisi, fermente edilmiş soya fasulyesinde yağ hücreleriyle savaşan biyoaktif maddeler olduğunu söyledi.

Deniz ürünleri

Somon: Somon omega 3 yağ asidi açısından zengin. Bunlar, yağın yol açtığı iltihaba iyi gelen proteinlerin oluşmasını sağlıyor. 

Sardalya: Bundaki biyoaktif maddeler metabolizmaya iyi geldiği gibi kolesterolünü de düşürebiliyor.

Sıvılar

Matcha çayı: Yeşil rengiyle bilinen bu çay, yüksek yağlı bir beslenme düzeninin metabolizmadaki etkilerine iyi gelebiliyor.

Oolong çayı: ABD Tarım Bakanlığı, toplamda haftada üç gün 6 bardak oolong çayı içmenin metabolizmayı iyileştirdiğini ortaya koymuştu.

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU