Nijer Sahrası'nın kayıp şehirleri gizemlerini koruyor

"2002'den beri bölgeye giden yabancı turist yok"

Djaro, Kauar vaha bölgesinde yer alıyor (AFP)

Bugüne dek hiçbir arkeolojik kazının ya da bilimsel çalışmanın yapılmadığı Nijer'deki kayıp çöl kentleri gizemini koruyor.

Nijer'in kuzeydoğusundaki Djado'da yer alan terk edilmiş yapıların kim tarafından ne amaçla kullanıldığı henüz net olarak bilinmiyor.

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre, başkent Niamey'in yaklaşık 1300 kilometre uzağında, Nijer'in Libya sınırında yer alan bu bölge uyuşturucu ve silah kaçakçılığının yoğun görüldüğü bir yer.

Djado bölgesinin içinde yer aldığı Şirfa'nın belediye başkanı Sidi Aba Laouel, “2002'den beri bölgeye gelen yabancı turist yok” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2014'te bölgede altın bulunmasıyla özellikle Batı Afrika'daki madenciler Djado'ya akın etmişti. O zamandan beriyse neredeyse terk edilmiş halde.

Bölgedeki yerleşimin tarihçesi de net olarak bilinmiyor. Uzmanlara göre bölge, büyük ihtimalle MÖ 4. ila 6. yüzyıllarda yaşayan Sao uygarlığına aitti.

13. ila 15. yüzyıllardaysa bölge, Afrika'nın etnik topluluklarından Kanuri halkı tarafından kullanıldı.

Bu halkın yerleşimlerinin büyük kısmı, 18. ila 19. yüzyıllarda göçebe Tuareglerin, Arapların ve Tubuların yağmaları sonucu neredeyse tamamen yok oldu.
 


Avrupalılar ise ilk kez 20. yüzyılın başlarında bölgeye gitti. 1900'lerde Birleşik Krallık'ın ve Fransa'nın sömürgesi olan Nijer'deki bu bölgede 1923'te Fransız askerler konuşlandı. 

Bugün bölgede Kanuriler'le Tubular birlikte yaşıyor. Yazılı kaynakların neredeyse hiç bulunmadığı bölgedeki halklar, geçmişlerini sözlü geleneklerle diri tutmaya ve sonraki nesillere aktarmaya çalışıyor.

Kanuri halkının liderlerinden Kiari Chegou, "Geçmişi dedelerimiz bile bilmiyordu. Kayıt tutmazdık" dedi.
 

nijer çöl.jpg
Çöldeki yapıların kimler tarafından inşa edildiği henüz bilinmiyor (AFP)


Djago'nun 300 kilometre güneyindeyse Façi vahası yer alıyor. Burada da birçok antik yerleşim yerinin ve kalenin kalıntıları var. 

Bölgedeki yetkililerden Kiari Sidi Çagam, "Edindiğimiz bilgilere göre, Türkiye'den gelen bir Arap varmış, insanlara kaleyi oraya yapma fikrini o vermiş" dedi. Bunun doğruluğuysa tam olarak bilinmiyor.

Çagam, bölgenin UNESCO'nun Dünya Mirası listesine alınarak korunması gerektiğini de  söyledi.


Independent Türkçe, AFP, Africa News

DAHA FAZLA HABER OKU