Malavi'de ordu ve polis, yüzlerce mülteciyi baskınlarla toplayıp kampa götürdü

"Onlar bizim gelir kaynağımızdı"

Kapasitesinin 4 katından fazla mülteciyi ağırlayan Dzaleka kampının dışında da 20 bine yakın kişi yaşıyor (BMMYK)

Malavi'de güvenlik güçlerinin mültecileri toplayıp zorla kamplara götürdüğü bildirildi. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın aktardığına göre, polis ve ordu geçen hafta aralarında 100 çocuğun da yer aldığı en az 400 mülteciyi Dzaleka kampına götürdü.

Malavi hükümeti, iki ay önce yayımladığı uyarıda, ülkedeki tüm mültecilere 15 Nisan'a kadar Dzaleka kampına geri dönmeleri gerektiğini aksi takdirde kampa zorla götürüleceklerini duyurmuştu. 

Polis, 17 Mayıs'ta başkent Lilongve'deki 4 bölgeye baskın düzenleyerek mültecileri kaldıkları evlerden çıkardı. Mültecilerin önce Maula Hapishanesi'ne, oradan da kampa nakledildiği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

19 Mayıs'ta ordunun da destek sağladığı operasyonlardaysa Lilongve'deki Mgona'da mülteciler araçlara bindirilip kampa gönderildi. 

Bazı yurttaşların göçmenlerin götürülmesine itiraz ettiği bildirildi. Lilongve'de yaşayan Getrude Banda, "Onlar bizim gelir kaynağımızdı. İş yapmamızı sağlıyorlardı" dedi.

Malavi İç Güvenlik Bakanı Ken Zikhale Ng'oma, cumartesi günkü açıklamasında mültecilere yönelik operasyonların gelecek haftalarda ülkenin diğer bölgelerinde de hızlandırılacağını söyledi. 

Ng'oma, bazı mültecilerin kaçak dükkan işlettiklerini ve vergi ödemediklerini de savundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, mültecilerin geri gönderilmesine yönelik operasyonlara müdahale edenlerin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınacağı da belirtildi.
 


Ülkedeki sığınmacı hakları grubu Inua Advocacy'den Innocent Magambi, uygulamaya karşı çıkarak, "Mülteciler bu ülkenin ekonomisine büyük katkı sağlıyor" dedi.

Malavi merkezli Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Girişimleri Merkezi (CDED) adlı sivil toplum kuruluşundan Sylvester Namiwa ise "Mültecileri Dzaleka'ya zorla geri göndermek için haklı bir gerekçe yok. Bizim de Güney Afrika gibi diğer ülkelerde yaşayan yurttaşlarımız olduğunu unutmamalıyız" ifadelerini kullandı. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), yıl sonunda Malavi'deki mültecilerin ve ülke içinde yerlerinden edilen kişilerin sayısının 70 bini geçeceğini öngörüyor. 

Dzaleka kampı, Ruanda, Burundi ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden kaçanların yerleştirilmesi için 1994'te kurulmuştu. 12 bin kişilik kapasiteye sahip kampta halihazırda 50 bin kişi yaşıyor. 


Independent Türkçe, Guardian, English News

DAHA FAZLA HABER OKU