El Kaide lideri sandılar, çoban çıktı: ABD, İdlib'deki saldırı hakkındaki iddiasından vazgeçiyor

"Artık emin değiliz"

ABD, saldırıda Reaper drone'larından kullanmıştı (AP)

ABD, Suriye'deki üst düzey El Kaide liderini drone saldırısında öldürdüğüne dair iddiasından vazgeçiyor.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a (WP) konuşan ve kimlikleri paylaşılmayan iki Pentagon yetkilisi, 3 Mayıs'ta yapılan saldırıda vurulan kişinin üst düzey El Kaide lideri olmayabileceğini söyledi.

Gazeteye konuşan yetkililerden biri, "Öldürdüğümüz kişinin üst düzey El Kaide yetkilisi olduğundan artık emin değiliz" dedi. Diğer kaynaksa "Saldırıda öldürülen kişinin asıl hedef olduğunu düşünmesek de El Kaide mensubu olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'deki İdlib şehrinin kuzeybatısında yer alan Korkinya köyünde düzenlenen drone saldırısında, bir üst düzey El Kaide liderinin öldürüldüğünü savunmuş ama bu kişinin kimliğini açıklamamıştı. 

Öte yandan saldırıda öldürülen kişinin ailesi, drone'un vurduğu adamın adının Lütfü Hasan Misto olduğunu söylemişti. 

WP'nin iletişime geçtiği Misto'nun ailesi ve arkadaşları, 56 yaşındaki adamın çobanlık yaptığını ve El Kaide'yle bağlantısı olmadığını savundu. Buna ek olarak Misto'nun duvar ustası olarak çalıştığı da öne sürüldü. 
 

Lütfü Hasan Misto.jpg
Misto'nun El Kaide'yle bağlantılı olduğuna dair iddialar ailesi tarafından yalanlandı (Washington Post)


CENTCOM Sözcüsü Michael Lawhorn ise perşembe günkü açıklamasında, vurulan kişinin sivil olduğuna dair iddiaların incelendiğini ifade etmişti.

Suriye'de muhaliflerin elindeki bölgelerde kurtarma ve yardım çalışmaları yapan Beyaz Baretliler de olay yerine giderek öldürülen kişinin Misto olduğunu tespit ettiklerini bildirmişti.
 


7 yıldır esir tutulan Avustralyalı doktor serbest bırakıldı

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, bugünkü açıklamasında El Kaide'nin 7 yıldır esir tuttuğu doktor Kenneth Elliott'ı serbest bıraktığını bildirdi.

Wong, 88 yaşındaki doktorun ülkesine geri döndüğünü söyledi. 

Doktor, eşi Jocelyn Elliott'la Burkina Faso'nun Mali sınırına yalın Djibo kasabasında 120 yataklı bir klinik işletiyordu. 

Çift, 2016'da El Kaide tarafından esir alınmıştı. Bunun üzerine Burkina Faso halkı, Facebook'tan kampanya başlatarak doktorların serbest bırakılmasını talep etmişti. 

Avustralya hükümetinin de araya girmesiyle El Kaide, yakaladıktan üç hafta sonra Jocelyn'i serbest bırakmıştı.


Independent Türkçe, Washington Post, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU