Malavi'de Rastafaryan çocuklara eğitim yasağı kaldırıldı

Yüksek Mahkeme, şikayetler üzerine uygulamanın anayasaya aykırı olduğunu bildirdi

1964'te Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanan Malavi toplumunun çoğu Hıristiyanlardan oluşuyor (AFP)

Malavi'de Rastafaryan çocuklara uygulanan eğitim yasağının kaldırılmasına karar verildi. 

Yüksek Mahkeme'den pazartesi günü yapılan açıklamada, yapılan şikayetler üzerinde Rastafaryan öğrencilere yaklaşık 10 yıldır uygulanan yasağın anayasaya uygun olmadığına karar verildiği bildirildi. 

Mahkeme, Eğitim Bakanlığı'ndan Rastafaryan öğrencilerin devlet okullarına kabul edilmesine yönelik işlemlerin 30 Haziran'a kadar tamamlanmasını istedi. 

Böylelikle Rastafaryan topluluğundan 1500 çocuk, yeniden devlet okullarında eğitim görebilecek.

Başkent Lilongve'de Rastafaryan topluluğunun lideri Ezaius Mkandavire, yıllardır bunun için mücadele verdiklerini belirterek, bazı çocukların eğitim yasağı nedeniyle suça karıştığına dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme kararının ardından Rastafaryan topluluğundaki ebeveynler, çocukları eğitim haklarından mahrum bırakıldığı için devletten tazminat da talep ediyor.

Mkandavire, tazminat için mücadelelerini sürdüreceğini ve eğitim göremeyen öğrencilere devlet tarafından burs sağlanması gerektiğini belirtti.

Rastafaryanizm, 1930'larda Jamaika'da ortaya çıkan, Hıristiyanlık'tan doğmuş ve Eski Ahit'ten birçok öğe barındıran bir toplumsal hareket, alt kültür ve inanç olarak tanımlanıyor. Malavi'de yaklaşık 15 bin kişilik bir Rastafaryan topluluğu yaşıyor.

Malavi yönetimi, Rastafaryan öğrencileri uzun ve örgülü saçları nedeniyle okullara almıyordu. Yönetim, "rasta" olarak da bilinen bu saç türünün "hijyen kurallarını ihlal ettiğini" savunuyordu.

Rastafaryan topluluğundan Pemphero George, çocuklarını okula gönderebilmek için saçlarını kesmek zorunda kaldığını belirterek, "Bizim dini inançlarımıza göre saç kesmek, Tanrı'nın emirlerine itaatsizlik anlamına geliyor" dedi.


Independent Türkçe, Guardian, Africa News

DAHA FAZLA HABER OKU