Balkan Insight yazdı: Türkiye'deki ekonomik sıkıntıdan kaçmak isteyen gençlerin geçiş noktası Sırbistan

4 Türk gencinin kaçak yollarla AB'ye gidişine eşlik edilen haberde, İstanbul'un bir insan kaçakçılığı merkezine dönüştüğü belirtildi

Geçen yıl Batı Balkanlar'dan AB ülkelerine 19 binden fazla kişinin kaçak yollarla girdiği tespit edildi (Reuters)

Balkanlar merkezli araştırmacı gazetecilik ağı Balkan Insight (BIRN), Türkiye'den yasadışı yollarla Avrupa Birliği'ne gitmek isteyen gençlerin Sırbistan'ı bir transit noktası olarak kullandığını yazdı.

Türkiye'deki ekonomik sıkıntılar ve siyasi ortamdan kaçmak isteyen gençlerin, önce vizesiz seyahatin mümkün olduğu Sırbistan'a gittiği, ardından burada insan kaçakçıları tarafından Macaristan'a geçirildiği belirtildi.

Aralık 2022 tarihli mahkeme kayıtlarına dayandırılan habere göre, Türkiye vatandaşlarını AB ülkelerine götürmeyi vadeden insan kaçakçıları kişi başı 2 bin 400 euro ücret talep etti. 

Kaçakçılar bunun karşılığında Belgrad'a giden Türkleri havaalanından aldı, konaklama masraflarını karşıladı, Macaristan sınırına arabayla götürdü ve sınırın diğer tarafında başka bir arabayla kaçak geçiş yapan kişiyi karşıladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Organizasyonu yapan kaçakçı grubun müşteri sıkıntısı çekmediği vurgulanan haberde, "Ekonomik zorluklar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki siyasi kutuplaşmadan kaçan genç Türkler AB'ye yasadışı yollardan girmek için Sırbistan'ı daha sık kullanmaya başladı" ifadelerine yer verildi.

Geçen yıl Sırbistan'a giriş yapan Türklerin sayısının 860 bin 719 olduğu belirtilirken, bu rakamın pandemi öncesindeki son yıl olan 2019'daki rakamdan 62 bin kişi daha fazla olduğuna dikkat çekildi.

Mahkeme kayıtlarını inceleyen, göçmenler, kaçakçılar, taksi sürücüleri ve insan hakkı uzmanlarıyla görüşen BIRN, AB'ye yasadışı yollarla girmeye çalışan Türklerin rotasını şu şekilde çizdi:

"Sosyal medyadan kaçakçılarla ilk temas, İstanbul'daki güvenli evlerde ödeme, Sırbistan'ın kuzeyindeki Macaristan ve Hırvatistan sınırına ulaşım"

Ekonomik zorluklar Türkiye'den göçü tetikliyor

20'li yaşlardaki dört Türk gencinin Ekim 2022'de Belgrad'dan sınıra kadar yolculuğuna eşlik eden BIRN, Türkiye'den yasadışı göçün temel gerekçesinin ekonomik zorluklar olduğunu yazdı.

Kaçak yollarla AB'ye geçen gençlerden biri olan Ömer, "Hepimiz doğuluyuz, birbirimize güveniyoruz. Hepimiz kardeşiz. Birkaç yüz metre yüzdükten sonra sınırı geçebiliriz" ifadelerini kullandı.

Ömer, yolculuğa çıkması için ailesinin yıllardır biriktirdiği altınlarını sattığını söyledi. 

Ömer'le birlikte yolculuğa çıkan kuzeni Onur ise, bir yıl boyunca işsiz gezdikten sonra Ömer'e katılmaya karar verdiğini belirtti. 

Masör olduğunu söyleyen Onur, "Otellerde, hükümette ve masaj salonlarında işlere başvurdum. Bir yıl boyunca işsizdim. Kuzenlerimden biri kendi tütün dükkanında çalışmamı teklif etti ama onlar da zar zor kâr ediyordu. Şehrin en kötü mahallelerinden birinde, paylaşımlı bir evde bile yaşayamadım" ifadelerini kullandı.

Haberde Türkiye'de 18-24 yaş arası gençlerin üçte birinin işsiz olduğuna dikkat çekildi.

İstanbul: İnsan kaçakçılığının yeni başkenti

BIRN'in konuştuğu kaçakçılar, göçmenler, polis muhbirleri ve istihbarat görevlilerinin tamamı İstanbul'un bir insan kaçakçılığı merkezine dönüştüğünü ve birçok çete liderinin de burada yaşadığını söyledi.

Göçmenlere ulaşmak için Facebook, TikTok ve Whatsapp'ı kullanan kaçakçılar, bu platformlarda geniş çaplı reklam faaliyeti yürütüyor.

Örneğin TikTok'ta, "Umuda Yolculuk" etiketinde Avrupa Birliği'ne gidiş yolculuğu anlatılıyor ve olası göçmenlerle fiyat için pazarlık yapılıyor.

Platformda yayınlanan videolardan birinde Sırbistan-Macaristan sınırını geçen insanlar gösteriliyor ve "Mart indirimlerimizi kaçırmayın" ifadeleri kullanılıyor.

Ödemeler içinse hawala sistemi verilen sistem kullanılıyor. Bu sisteme göre yola çıkacak olan kişi gerekli miktarı bazen bir kafe sahibi, bazen de bir döviz bürosu sahibi olabilen üçüncü bir kişiye bırakıyor. Yolculuk tamamlanıp göçmen AB'ye ulaştığı zaman para kaçakçılara aktarılıyor, aracı kişiyse komisyonunu alıyor. 

Sırbistan üzerinde AB'ye girmek isteyen Türk vatandaşları için hawala servislerininse genelde Aksaray'da olduğu belirtiliyor.

Türkiye, Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü sırada

Geçen yıl birçok Avrupa ülkesi Türkiye'den gelen sığınmacı sayısında belirgin bir artış yaşandığını bildirmişti.

Geçen yıl Almanya'ya sığınma başvurusu yapan Türklerin sayısı yüzde 200 artarak 24 bin kişiye ulaşırken, bu rakam Türkiye'yi Suriye ve Afganistan'dan sonra vatandaşlarının en çok sığınma başvurusu yaptığı üçüncü ülke konumuna yerleştirmişti.

27 AB ülkesi, Norveç ve İsviçre'nin toplamına bakıldığındaysa, sığınma başvurusu yapan Türklerin sayısı iki katına çıkarak 55 bine ulaşmıştı.

Londra Metropolitan Üniversitesi'nden Ahmet Erdi Öztürk konuyla ilgili, "Temel sebep ekonomi. Eskiden orta sınıf olan insanlar şimdi Avrupa'da yeni ekonomik fırsatlar arıyorlar. İkinci olarak, gençler Erdoğan'ın otoriter politikalarıyla yönetilen Türkiye'de bir gelecek görmüyorlar. Avrupa'yı siyasi, sosyal ve ekonomik kurtuluş olarak görüyorlar" diye konuştu.

AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına kolay vize vermediğini belirten Öztürk, "AB turist vizesi verdiği kişilerin Türkiye'ye geri dönmeyeceğini düşünüyor. İnsanlar bu yüzden AB'ye ulaşmak için yasadışı yolları kullanıyor" dedi.


Independent Türkçe, Balkan Insight

DAHA FAZLA HABER OKU