Sudan'da orduyla savaşan HDK'nın lideri Hamdeti: Saldırılar durmadan masaya oturmam

"Biz Sudan'ı yok etmek istemiyoruz"

2013'te Sudan devleti tarafından kurulan HDK'nın başındaki Dagalo 50 yaşında (Reuters)

Sudan'da paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) başındaki General Muhammed Hamdan Dagalo, bombardımanlar sonlandırılmadan hiçbir şekilde masaya oturmayacağını söyledi.

"Hamdeti" olarak da bilinen general, Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye telefon üzerinden verdiği söyleşide, perşembe günü taraflar arasında ateşkesin 72 saat daha uzatılmasına rağmen Sudan ordusunun HDK güçlerine saldırılarını sürdürdüğünü savundu.

Dagalo, 15 Nisan'dan beri devam eden şiddet olaylarından Sudan ordusunun başındaki General Abdülfettah Burhan'ı sorumlu tutarak, "Biz Sudan'ı yok etmek istemiyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BBC'nin aktardığına göre ateşkesin uzatılmasına rağmen başkent Hartum'un bazı bölgelerinde tank ve topçu saldırıları devam ediyor.

Dagalo, bombardımanlar sonlandırılmadan General Burhan'la masaya oturmayacağını söyleyerek, "Saldırıları durdurun. Ondan sonra müzakerelere başlayabiliriz" ifadelerini kullandı. 

HDK lideri, Sudan'ı fiili olarak yöneten Burhan'la kişisel sorununun olmadığını fakat generalin "radikal İslamcıların" etkisi altında hareket ettiğini savundu.

Dagalo, sivil bir hükümetin kurulmasını istediğini ve bunun için de  görüşmelere hazır olduğunu belirtti. General Burhan da dün yaptığı açıklamada görüşmeyi kabul ettiğini söylemişti. Ancak müzakerelerin başlayıp başlamayacağı henüz belli değil.
 


100 bin kişilik paramiliter kuvvet HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören askeri güvenlik reformuyla ilgili iki taraf arasında son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, 15 Nisan'da sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Sağlık Bakanlığı'nın iki gün önce açıkladığı verilere göre çatışmalarda 512 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 139 kişi de yaralandı.

Birçok ülke de Sudan'da görev yapan ve yaşayan yurttaşlarını tahliye etmek için başlattığı operasyonları sürdürüyor. 

Milli Savunma Bakanlığı, cuma günü tahliye için Sudan'daki Wadi Sayidna havalimanına inen Türk uçağına ateş açıldığını ama olayda kimsenin zarar görmediğini bildirmişti.

Sudan ordusu olaydan HDK'yı sorumlu tutarken, HDK ise iddiaları yalanlamıştı. Devam eden çalışmalarda şimdiye dek 170 Türk yurttaş tahliye edildi.


Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU