Sudan'dan kaçanlarla konuşan muhabir, canlı yayında amcasıyla karşılaştı

"Aman Allah'ım"

Muhabir, amcasını gördüğünde gözyaşlarını tutamadı (SkyNews)

Birleşik Krallık merkezli haber kanalı Sky News'ün muhabirinin, Sudan'dan kaçarak Suudi Arabistan'a gelenlerle konuşurken amcasıyla karşılaştığı anlar kameralara yansıdı. 

Kanalın Afrika servisinde çalışan Yüsra Elbagir, Sudan'dan kaçan kişilerle konuşmak için perşembe günü Cidde şehrindeki Kral Faysal Donanma Üssü'ne gitti.

Videoda Elbagir'in canlı yayın sırasında kalabalıktakilerle konuşurken bir anda "Aman Allah'ım, bu amcam" diyerek kameradan uzaklaştığı görülüyor.  

Sky News'ün soyadını açıklamadağı Muhsin, Sudan doğumlu Amerikan bir cerrah. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendisinin Sudan'daki Kızıldeniz eyaletinin başkenti Port Sudan'daki bir gemiye binerek ülkedeki çatışmalardan kaçtığı aktarıldı. 

Videoda, amcasına sarılan muhabir "Buraya geldiğini bilmiyordum. İyi misin?" diye soruyor. Cerrah ise "Dün yola çıktık, iyiyim" diye yanıt veriyor. 

Muhabir ve amcası tekrar birbirlerine sarıldıktan sonra Elbagir sevinerek, "Anneme de geldiğini haber edeceğim" ifadelerini kullanıyor. 

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusuyla Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordunun başındaki General Abdülfettah Burhan, Sudan'ı fiili olarak yönetirken, "Hemeti" olarak da bilinen yardımcısı General Muhammed Hamdan Dagalo ise 100 bin kişilik paramiliter kuvvet HDK'nın başında yer alıyor. 

HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören askeri güvenlik reformuyla ilgili iki taraf arasında son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.
 


Sudan Sağlık Bakanlığı, dün itibarıyla çatışmalardaki can kaybının 512'ye çıktığını, yaralı sayısının da 4 bin 139 olduğunu bildirdi.

Ordu ve HDK'dan dün yapılan açıklamada ateşkesin 72 saat daha uzatıldığı duyurulmuştu. Buna rağmen özellikle Hartum ve Darfur'da çatışmaların sürdüğü bildiriliyor.

Birçok ülke de Sudan'da görev yapan ve yaşayan yurttaşlarını tahliye etmek için başlattığı operasyonları sürdürüyor. . 

Milli Savunma Bakanlığı, bugün tahliye için Sudan'daki Wadi Sayidna havalimanına inen Türk uçağa ateş açıldığını, olayda kimsenin zarar görmediğini bildirdi.

Sudan ordusu olaydan HDK'yı sorumlu tutarken, HDK ise iddiaları yalanladı. Devam eden çalışmalarda şimdiye dek 170 Türk yurttaş tahliye edildi.


Independent Türkçe, Sky News, Daily Mail, AA

DAHA FAZLA HABER OKU