Güney Kıbrıs lideri adada birleşme görüşmeleri için Türkiye'deki seçimleri işaret etti

Hristodulidis, Avrupa Birliği'nin görüşmelerde merkezi bir rol üstlenmesi gerektiğini söyledi

2018-2022'de dışişleri bakanı olarak görev yapan Nikos Hristodulidis, bağımsız aday olarak girdiği şubattaki seçimleri merkez ve sağ partilerin desteğiyle kazanmıştı (Reuters)

Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Hristodulidis, adadaki "yeniden birleşme" görüşmelerinin devam edebileceğini söyledi ve Avrupa Birliği'nin daha aktif bir rol oynamaya çağırdı.

Geçen şubatta etnik olarak ikiye bölünmüş adadaki siyasi çıkmazı çözüme kavuşturma vaadi vererek seçimleri kazanan Hristodulidis, birleşme görüşmeleri olacaksa bunun Türkiye'deki seçimlerden sonra olacağını söyledi.

Türkiye'nin 6 Şubat depremlerinden sonra Batı'yla yakınlaşma arayışına girdiğini savunan Hristodulidis, "Her şey Türkiye'nin seçimlerden sonra nasıl davranacağına bağlı. Şimdi neden bir yaklaşım değişikliği var? Seçimlerden dolayı mı yoksa iç faktörler nedeniyle bazı şeyleri daha farklı mı görüyorlar? Eğer bir irade oluşursa, bunu iyi yönde kullanacağız" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kıbrıs sorunun çözümünün Türkiye'de seçimleri kimin kazanacağına bağlı olmadığını vurgulayan Rum lider, "Türkiye'nin Kıbrıs sorunu konusundaki davranışı ve yaklaşımı hükümet değişimlerinden etkilenmez. Biz bölgede istikrar sağlanması için Türkiye'nin istikrarlı bir hükümete sahip olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Sorunun çözümü konusunda Brüksel'in de harekete geçmesi gerektiğini belirten Hristodulidis, "AB'nin çıkmazdan kurtulmak ve görüşmelere devam etmek için bize yardım etmesini istiyoruz. Sadece AB'nin elinde buna olanak sağlayacak "havuçlar", teşvikler olduğuna inanıyorum. Bu nedenle Avrupa Komisyonu'nun merkezi bir rol oynamasını istiyoruz" dedi.

Adanın güneyindeki göç problemine ilişkin de konuşan Hristodulidis, nüfusun yüzde 6'sına kadar ulaşan göçmen sayısına dikkat çekti. Göçmenlerin önemli bir bölümünün Türkiye'den KKTC'ye geldiğini ve ardından güneye geçerek sığınma başvurusu yaptığını belirten Rum lider, buna karşın sınırı ayıran bir çit inşa etmeyi düşünmediklerini söyledi.

Hristodulidis, "Ateşkes hattına bir çit inşa etmeyi kesinlikle istemiyoruz. İşgal hattını pekiştirecek herhangi bir eylemde bulunmayacağız. Çit inşa etmek Kıbrıs Cumhuriyeti için bir seçenek değil" şeklinde konuştu.

Hristodulidis'in Kıbrıs sorununa yaklaşımı

Güney Kıbrıs'ta iki ay önce cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Hristodulidis, seçimin ardından Kıbrıs sorununa bir çözüm bulmanın kendisi için öncelik olduğunu söylemişti.

Rum lider 2017'de çöken BM çerçevesindeki görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini savunuyor.

Hristodulidis, sorunun çözümü için BM'nin planı çerçevesinde ikili federasyon modelini desteklese de, seçimlerde Hristodulidis'i destekleyen sağ ve merkez sağ partileriden ikisi BM modelini reddediyor.

Benzer şekilde Türkiye ve KKTC de bir süre önce federasyon modeline dayanan çözüm politikasından vazgeçmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şubat 2021'de yaptığı, "Artık iki devletli çözümden başka Kıbrıs'ta çıkış yolu kalmamıştır. İster kabul edersiniz, ister etmezsiniz. Artık federasyon mederasyon diye bir şey yok, geçin artık o işi" açıklamasıyla politika değişikliğini ilan etmişti.

Güney Kıbrıs'taki seçimlerden kısa bir süre sonra Hristodulidis'le KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar gayrıresmi bir tanışma toplantısında bir araya gelmişti.

Görüşmelerin ardından Hristodulidis, "Beklemediğim bir şey duymadım. Farklı yaklaşımlarımıza rağmen görüşmelere açık olduğumu söyledi. Kimseyi suçlamak için burada değildim. Asıl meseleyle ve sonuçlarla ilgileniyorum. Bu çıkmazı sonlandırma hedefimizle ilgileniyorum" ifadelerini kullanmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Kıbrıs görüşmelerinde hareketlilik bekleyip beklemediğine ilişkin gelen soru bir soruya, "Şimdi tabii onlar bizi birtakım yerlere çekmeye çalışıyor ama müzakere masasına oturmak için çerçevenin çizilmesi lazım. Bu çerçevede, elbette bizlerin ortak zeminin onaylanabilmesi için egemen eşitliğimizin ve eşit uluslararası statümüzün tesis edilmesi lazım" sözleriyle yanıt vermişti.

Tatar, esasında Hristodulidis'in aşırı unsurların da desteğiyle seçildiğini, geçmiş dönemlerde Annan Planı'na "hayır" dediğini ve Crans-Montana'daki konferansta müzakere masasının devrilmesinde büyük rol oynadığını hatırlatmıştı.


Independent Türkçe, Politico, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU