İyonya Devrimi

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

Görsel: Wikipedia

Klasik dönem Yunan tarihçileri, Miken uygarlığının yıkılmasının ardından birçok Yunan kabilesinin göç edip Küçük Asya'ya yerleştiğine inanıyorlardı ve birçok tarihçiler de genellikle aynı fikirdeler.

Bu yerleşimciler üç kabile grubundandı: Aeolyalılar, Dorlar ve İyonyalılar.

İyonyalılar Lidya ve Karya kıyılarına yerleştiler ve ortak bir kültürel mirası tanımalarına rağmen siyasi olarak birbirinden ayrı kalan 12 kasaba kurdular. Bu, özel bir İyonya "kültür birliği"nin temelini oluşturdu.

Küçük Asya'nın batısındaki Lidyalılar, bölgeyi Pers Savaşlarının Ahameniş imparatorluğu'nun öncüsü ve Lidyalıların karşı çıktığı bir güç olan Medyan İmparatorluğu ile çatışmaya sokan İyonya şehirlerini fethettiler.

Milattan önce 553'ten 550'ye kadar Pers Prensi Cyrus, son Medyan Kral Astyages'e karşı başarılı bir isyan başlattı ve Ahameniş İmparatorluğu'nu kurdu.

Kargaşada bir fırsat gören ünlü Lidya kralı Kroisos, krallığını genişletmek için Delphi'deki kahine Perslere saldırması gerekip gerekmediğini sordu.

Herodot'a göre bu soruya şu şekilde bir belirsiz cevap aldı:

Eğer Kroisos Halys Nehri'ni geçecek olsaydı büyük bir imparatorluğu yok ederdi.
 

 

Kroisos saldırmayı seçti ve bu süreçte Lydia'nın Prens Cyrus'a düşmesiyle kendi imparatorluğunu yıktı.

İyonyalılar, Lidyalılar altında olduğu gibi Persler altında da özerkliği korumaya çalıştılar ve bir süre Perslere askeri olarak direndiler.

Ancak önceki çatışmalar sırasında Lidyalılara karşı ayaklanma isteksizlikleri nedeniyle kendilerine özel şartlar tanınmadı.

İyonyalıları yönetmeyi zor bulan Persler, her şehre bir kontrol aracı olarak zorbalar yerleştirdiler.
 

İyonya devrimi

3.JPG

Milattan önce 499'da bölgedeki Yunanlılar, İyon İsyanı'nda Pers yönetimine karşı ayaklandılar.

İsyanın temelinde, Persler tarafından yerel Yunan topluluklarına hükmetmek üzere atanan zorbalardan derin bir memnuniyetsizlik yatıyordu.

Özellikle isyan, Naxos'u fethetmek için başarısız bir keşif gezisinin ardından, Pers kralı Büyük Darius'a karşı Yunan huzursuzluğunu kendi siyasi amaçları için kullanan Milesyalı tiran Aristagoras tarafından kışkırtıldı.

Atina ve diğer Yunan şehirleri yardım gönderdi, ancak MÖ 494'teki yenilgiden sonra hızla geri çekilmek zorunda kaldılar.

Sonuç olarak, Küçük Asya Pers kontrolüne geri döndü. Bununla birlikte, İyon İsyanı, Yunanistan ile Pers imparatorluğu arasındaki ilk büyük çatışma ve Pers Savaşlarının ilk aşaması olarak önemini koruyor.

Darius, Atina'dan intikam almaya yemin etti ve imparatorluğunun istikrarını güvence altına almak için tüm Yunanlıları fethetmek için bir plan geliştirdi.

MÖ 492'de Pers generali Mardonius, Trakya ve Makedonya üzerinden bir sefer düzenledi. Bu sefer sırasında Mardonius, Trakya'yı yeniden boyun eğdirdi ve Makedonya'yı Pers İmparatorluğu'nun tamamen itaatkar bir müşterisi olmaya zorladı, oysa daha önce geniş bir özerklik derecesini korudular.

Zafer kazanırken yaralandı ve Küçük Asya'ya geri çekilmek zorunda kaldı. Ek olarak, 1200 gemilik deniz filosunu Athos Dağı kıyılarındaki bir fırtınada kaybetti.

Darius, son Pers zaferi ışığında tam teslimiyet talep etmesi için tüm Yunan şehirlerine büyükelçiler gönderdi ve her ikisi de kendi büyükelçilerini idam eden Atina ve Sparta hariç tüm şehirler teslim oldu.

Bu eylemler Atina'nın meydan okumaya devam ettiğinin sinyalini verdi ve Sparta'yı çatışmaya soktu.
 

 

MÖ 490'da, Atina'yı fethetmek amacıyla yaklaşık 100 bin Pers Attika'ya indi, ancak Maraton Savaşı'nda Atina generali Miltiades liderliğindeki 9 bin Atinalı hoplit ve bin Platodan oluşan bir Yunan ordusu tarafından mağlup edildi.

Pers filosu Atina'ya yelken açmaya devam etti, ancak garnizonlandığını görünce saldırı girişiminde bulunmamaya karar verdi.

Maraton Savaşı, Pers Savaşlarında bir dönüm noktasıydı, çünkü Yunanlılara Perslerin mağlup edilebileceğini gösterdi.

Aynı zamanda daha ağır silahlı Yunan hoplitlerinin üstünlüğünü de gösterdi.


İnterbellum (MÖ 490-480)

İlk Pers istilasının başarısızlığından sonra Darius, Yunanistan'ı tekrar işgal etmek amacıyla büyük bir ordu kurdu.

Ancak MÖ 486'da Darius'un Mısırlı tebaası isyan ederek Yunanistan'a yönelik her türlü ilerlemeyi erteledi.

Mısır'a yürüyüş hazırlıkları sırasında Darius öldü ve oğlu I. Xerxes tahta geçti. Xerxes Mısırlıları hızla ezdi ve Yunanistan'ı işgal etmek için hazırlıklara devam etti.

5.JPG

MÖ 480'de Xerxes, Hellespont üzerindeki çift duba köprüsünden bin 207 gemiyle karadan 300 bin askerden oluşan çok daha güçlü bir kuvvet gönderdi.

Bu ordu, Teselya ve Boetia'ya inmeden önce Trakya'yı ele geçirirken, Pers donanması sahili kuşattı ve kara birliklerini ikmal etti.

Bu arada Yunan filosu Artemision Burnu'nu engellemek için ayrıldı. Agiad Hanedanı'nın Spartalı kralı I. Leonidas tarafından Thermopylae Muharebesi'nde (300 Spartalı'nın tüm Pers Ordusuyla karşı karşıya olduğu, kuvvetlerin dengesizliği nedeniyle ünlü bir savaş) ertelendikten sonra Xerxes, Attika'ya ilerledi ve burada Atina'yı ele geçirdi ve yaktı.

Fakat Atinalılar şehri deniz yoluyla boşaltmışlardı ve Themistokles komutasında Salamis Savaşı'nda Pers filosunu yenmişlerdi.

MÖ 483'te, iki Pers istilası arasındaki barış döneminde, Laurion'da (Atina yakınlarındaki küçük bir dağ silsilesi) bir gümüş cevheri damarı keşfedildi ve orada çıkarılan cevher, Aeginetan korsanlığıyla savaşmak için 200 savaş gemisinin inşası için para ödedi.

Bir yıl sonra, Spartalı Pausanias komutasındaki Yunanlılar, Pers ordusunu Plataea'da yendi. Bu arada müttefik Yunan donanması, Mikale Savaşı'nda kesin bir zafer kazandı, Pers filosunu yok etti, Xerxe'nin deniz gücünü sakatladı ve Yunan filosunun yükselişini işaret etti.

Ardından Plataea Savaşı ve Mycale Savaşı Persler Yunanistan'dan çekilmeye başladılar ve bir daha asla istila girişiminde bulunmadılar.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU