Suç oranlarının arttığı Ekvador'da sivillere silah kullanma yetkisi verildi

Organize suçla mücadele için bazı kentlerde olağanüstü hal ilan edildi

4 bin 539 cinayetin işlendiği 2022, Ekvador tarihinde en çok cinayetin görüldüğü yıl olarak kayıtlara geçmişti (Reuters)

Ekvador'da Devlet Başkanı Guillermo Lasso, artan suç oranlarına karşı sivillerin silah taşıma ve kullanmasının serbest bırakıldığını açıkladı.

Ülkedeki artan güvensizliğe dikkat çeken Lasso, "Ortak bir düşmanımız var: adi suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçlar" ifadelerini kullandı.

Lasso, "Silah taşıma ve bulundurma kanunu düzenledik. Başka bir deyişle, kişisel savunma için silah bulundurma ve taşımayı yasalarla uygun olacak şekilde serbest bıraktık" diye konuştu.

Lasso ayrıca sivillerin biber gazı kullanmasına izin verileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekvador lideri ayrıca Guayaquile kentinde ve komşusu Duran ve Samborondon'da olağanüstü hal ilan edildiğini ve gece 01.00 ile 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını belirtti.

Organize suçla mücadele kapsamında uygulanan olağanüstü halin 31 Mayıs'a kadar devam edeceği bildirildi.

Olağanüstü hal kapsamında güvenlik güçlerinin bölgede kontrol noktaları kuracağı, devriyelerini artıracağı ve savcılık kararı olmaksızın aramalar yapabileceği ifade edildi.

Yaklaşık 2 milyon 700 bin kişiye ev sahipliği yapan Ekvador'un en büyük kenti Guayaquile, 2021'de Insight Crime tarafından dünyanın en vahşi 50 şehrinden biri seçilmişti. Bir liman kenti olan Guayaquile, 2021'de Latin Amerika'da en fazla cinayetin yaşandığı kent olmuştu.

Ülkede ayrıca cezaevlerinde tam kontrol sağlanamadığı ve cezaevlerini bazı çetelerin kontrol ettiği de biliniyor.

Devlet Başkanı Lasso ise ülkedeki suç problemiyle ilgili uyuşturucu kaçakçılarını suçluyor. Komşu Peru ve Kolombiya'dan kaçırılan kokainin sevkiyatı için transit rota olarak Ekvador'un kullanıldığı düşünülüyor. Meksika uyuşturucu kartelinin Ekvador'daki operasyonunu yerel çeteler üzerinden yürüttüğü belirtiliyor.

Latin Amerika ülkesi ayrıca son haftalarda siyasi bir krizle de çalkalanıyor. Son olarak Anayasa Mahkemesi yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan Guillermo Lasso hakkında azil soruşturması açılmasına onay vermişti.


Independent Türkçe, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU