Avustralya hükümeti raporu: Çin teknoloji yarışında ABD'yi geride bıraktı

44 kategorinin 37'sinde Çin daha başarılı

Raporda, Batılı ülkelerden teknolojik ve bilimsel araştırmalara ayrılan fonların artırılması çağrısı yapıldı (Unsplash)

Avustralya hükümetine bağlı Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün araştırmasında, Çin'in teknoloji yarışında birkaç alan hariç ABD'den daha ileride olduğu belirlendi. 

Düşünce kuruluşunun perşembe günü yayımladığı raporda, aralarında batarya, hipersonik cihazlar ve 5G-6G gibi ileri seviye telekomünikasyon teknolojilerinin yer aldığı 44 kategoriden 37'sinde Çin'in daha başarılı olduğu ifade edildi. 

ABD'ninse kuantum bilgisayarı, aşı ve uzay fırlatma sistemleri gibi teknolojilerde Çin'den daha üstün konumda olduğu belirtildi.

Saygın hakemli bilimsel dergilerde son bir yılda yayımlanan araştırmalardan yola çıkarak hazırlanan çalışmada, şu ifadelere yer verildi: 

Araştırmamız, Çin'in önemli ve gelişmekte olan teknoloji alanlarının çoğunda yüksek etkiye sahip çalışmalarla liderliği kazanarak, kendisini dünyanın önde gelen bilim ve teknoloji süper gücü şeklinde konumlandıracak temelleri inşa ettiğini gösteriyor.

Devlete bağlı Çin Bilimler Akademisi'nin 44 alanın çoğunda birinci konumda olduğuna dikkat çekilirken, dünyanın önde gelen 10 araştırma şirketinin de Çin'de yer aldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Çin'in başarısında Pekin yönetiminin izlediği yetenek avcılığı politikasının da önemli olduğunun altı çizildi. Araştırmaya göre ülkede üretilen yüksek etkiye sahip çalışmaların beşte biri, lisansüstü öğrenimlerini ABD, Kanada, Birleşik Krallık (BK), Avustralya ve Yeni Zelanda'da tamamlayan kişiler tarafından gerçekleştiriliyor.

Araştırmada, teknoloji yarışında önde giden ABD ve Çin'le Hindistan, BK, Almanya, Avustralya, Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler arasında büyük fark olduğu da belirtildi.

Öte yandan raporda, Çin'in özellikle nanomalzeme, imalat, hidrojenle amonyağın yakıta çevrilmesi ve sentetik biyoloji gibi alanlarda tekel oluşturma riski bulunduğuna da dikkat çekildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından fonlanan çalışmada, şu ifadeler kullanıldı: 

Batı demokrasileri, bilimsel atılımlar ve araştırmalarda öncülük yarışı da dahil küresel teknolojik mücadeleyi kaybediyor.



Independent Türkçe, Guardian, Reuters 

DAHA FAZLA HABER OKU