David Attenborough, 69 yıllık TV kariyerindeki tek pişmanlığını açıkladı

Ünlü belgeselci, yakında çıkacak filmi sunmak için emekli olup kamusal hayattan çekilme planlarını erteledi

8 Mayıs 1926'da Britanya'da dünyaya gelen Attenborough, BBC'de uzun yıllar yöneticilik yaptı (AFP)

Sör David Attenborough, küresel doğa filmciliği kariyeriyle ilgili tek pişmanlığını paylaştı.

Ünlü belgeselci, bu yıl ilk kez televizyona çıkışının 69. yıldönümünü kutluyor.

Küresel flora ve faunaya ilişkin her zamanki keşiflerinden farklı olarak, Attenborough'un yakında çıkacak dizisi Wild Isles yalnızca Britanya yaban hayatına odaklanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni bir röportajda 96 yaşındaki yayıncı, uluslararası odaklı bir korumacı olarak mirasının nasıl oluştuğuna dair bazı bilgiler verdi.

Attenborough, kariyerinin başlarındayken BBC'nin Bristol'deki Doğa Tarihi Biriminin, Britanya'nın doğasıyla ilgili her türden projeyi ele aldığını ama kendisinin denizaşırı ülkelerdeki yaban hayatına odaklanmaya teşvik edildiğini aktardı.

The Telegraph'a verdiği ve 18 Şubat Cumartesi yayımlanan röportajda, "O zamanlar Bristol'ü bir doğa tarihi merkezi olarak konumlandırmaya çalışan bir arkadaş vardı" dedi.

Hangi ipleri elinde tutacağını biliyordu ve ben de işlerin doruk noktasına ulaştığını görebiliyordum. Sonunda bir toplantı yaptık ve Britanya doğa tarihine hiç bakmamam konusunda anlaştık.

Bunun yerine Afrika'ya, Güney Amerika'ya vb. gidecektim ve (onlar) Britanya'daki doğal tarihle ilgilenebileceklerdi. Yakın zamana kadar da buna sadık kaldım.

Attenborough, anlaşmaya bağlı kaldığı ve Britanya yaban hayatına daha fazla odaklanmadığı için pişmanlık duyduğunu da sözlerine ekledi.

Ünlü yayıncı, "Pişman olduğum bir şey varsa, ki dürüst olmak gerekirse pek bir şey yok, o da denizaşırı doğa tarihi çalışmalarına bu kadar çok zaman ayırmış olmam" dedi.

Sohbetin başka bir yerinde Attenborough'nun yakın arkadaşlarına ve ailesine Kasım 2021'de Glasgow'da yapılacak Cop26 iklim konferansında konuştuktan sonra emekli olup kamusal hayattan çekilmeyi planladığını söylediği ortaya çıktı.

Öte yandan, Wild Isles'ın anlatıcılığını kabul ettikten sonra Attenborough, belgesel yapımcısı Alastair Fothergill'in kendisine ekranda yer almasının "kesinlikle kritik" olduğunu söylemesi üzerine kamera karşısına geçmeyi de kabul etti.

Aralıkta BBC yapımcısı Mike Gunton, Attenborough'nun anlattığı belgesellerde "büyüleyici şekilde alışılmadık" bir nedenle sona atladığını iddia etmişti.

Wild Isles, ilkbahar başında BBC One ve iPlayer'da yayımlanacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU