Çin, ABD'de kimyasal sızıntıya yol açan tren kazasına "Ohio Çernobil" dedi: "Bunun yerine bizim balonumuzu tehdit algılıyorlar"

Ohio Nehri'nde trenin raydan çıkmasından kaynaklanan kimyasallar tespit edildi

(Gene J. Puskar/AP)

Çin Dışişleri Bakanlığı salı günü, ABD'nin Ohio eyaletinin Doğu Filistin kasabasında bir trenin raydan çıkması sonucu meydana gelen zehirli kimyasal sızıntı ülke tarihindeki en büyük çevre felaketlerinden biri olma tehdidini taşırken, Çin'e ait olduğu iddia edilen casus balonuyla ilgili endişelerinden dolayı ABD'yle alay etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, "Görünüşe göre ABD'deki bazı kişiler, raydan çıkan trenin yol açtığı patlama ve zehirli kimyasal sızıntı yerine, gezinen sivil bir balonu büyük bir tehdit olarak algılıyor. #OhioChernobyl (OhioÇernobil)" diye tweet attı.

 


ABD'li yetkililer ve ulusal medya kuruluşları, ABD'nin 4 Şubat'ta Güney Karolina açıklarında düşürdüğü sözümona casus balonun yolculuğunu kapsamlı bir şekilde ele aldı. Öte yandan bir trenin raydan çıkması sonucu, Doğu Filistin ve çevresindeki bölge sakinleri evlerini boşaltmak zorunda kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çinli yetkililer, ABD'ye karşı casusluk yapma amacıyla kullanıldığını reddedettikleri balonun, hava durumuyla ilgili veri toplamak için kullanılan sivil bir araç olduğunu ve şiddetli rüzgarlar nedeniyle rotasından çıktığını savunuyor.

Mesele her ne olursa olsun, Doğu Filistin ve çevresindeki bölge sakinleri çok daha acil meselelerle uğraşıyor. Bölge sakinleri, havadaki zehirli kimyasallara maruz kalan hayvanların öldüğünü ve Ohio, Kentucky ve Batı Virginia gibi eyaletlerdeki milyonlarca kişinin temel içme suyu kaynağı olan Ohio Nehri'nde de kazadan kaynaklanan kimyasal maddelere rastlandığını bildiriyor.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) pazartesi günü yaptığı açıklamada bölgede incelediği evlerde vinil klorür ve hidrojen klorür tespit etmediğini belirtse de bir bütün olarak federal yönetim, ABD'nin sözümona casus balonunu düşürmesinden sadece bir gün önce, yani 3 Şubat'ta meydana gelen raydan çıkma olayına müdahale etmekte nispeten yavaş davranmış gibi duruyor.

Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, raydan çıkma olayıyla ilgili kamuoyuna ilk yorumunu pazartesi gecesi attığı bir tweet serisiyle yaptı.

 


Buttigieg attığı tweette "3 Şubat'ta Ohio eyaletindeki Doğu Filistin kasabasının yakınlarında meydana gelen tren kazasının sonuçları ve kendi hataları olmaksızın 10 gündür hayatları altüst olan ailelerde yarattığı etkilerle ilgili endişe duymaya devam ediyorum" yazdı.

Ailelerin faydalı ve doğru bilgiye erişmesi önemli[.]

Öte yandan Çinli yetkililer, balona verdiği tepki nedeniyle ABD'ye saldırmaya devam ediyor. Newsweek'in haberine göre Çin Komünist Partisi'nin gazetesinde yer alan baş yazıda ABD "histerik" bir şekilde tepki vermek ve tepkisinin "sert, partizan iç siyaset tarafından ele geçirilmesine" müsaade etmekle suçlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU