Bakan Kurum: Bu deprem doğrudan 13,5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumda

Bakan Kurum, D-400 karayolunda kontrollü şekilde ulaşımın sağlandığını belirterek, "Bu yolun açılmasıyla birlikte tüm bölgede hem Maraş hem Kilis hem Urfa bölgesine yardım sürecini de hızlandırmış olacağız" dedi

Fotoğraf: AA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'te merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem ile ilgili son bilgileri paylaştı.

Yaşanan bu depremin, Erzincan depreminden sonra Türkiye'nin son bir asırda gördüğü en büyük deprem felaketi olduğunu söyledi.

"Bu deprem doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır" diyen Kurum, "İlk büyük depremden sonra bazı binalar yoruldu, ikinci büyük depremle birlikte yorulan ve hasarlı binalar da yıkılma durumunda kaldı" dedi.

İlk andan itibaren yüzlerce ambulans, sahra çadırları ve hastaneleri yaralı vatandaşların hizmetine sunduklarını ifade eden Kurum, "Ocaklarımıza ateş düştü, bu acı tarif edilemez. Bu süreci, ikinci 24 saate girdik. 72 saat bizim için çok kıymetli" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deprem bölgelerindeki ulaşım koordinasyonu ile ilgili de konuşan Kurum şunları kaydeti:

Tabi buradaki depremin özelinde baktığımızda otoyolda meydana gelen çökmeler nedeniyle ulaşımımız D-400 karayolundan kontrollü şekilde sağladık. Bu yoldan hem bölgeye acil yardımın ulaştırılması, hem de Islahiye ve Nurdağ'ındaki vatandaşlarımızın tahliye sürecini gerçekleştirmiş olduk. Dünden itibaren tedbirli şekilde takip ediyoruz. Çağrımız, mümkün olduğunca vatandaşımız D-400 karayolunda trafiğe çıkmaması, zorunluluk halinde ise yardım ekiplerimize öncelik vermelerini rica ediyoruz.

Bu yolun açılmasıyla birlikte tüm bölgede hem Maraş hem Kilis hem Urfa bölgesine yardım sürecini de hızlandırmış olacağız. Biz yolu otobandan vermeye başlayacağız. Vatandaşlarımız kontrollü şekilde yolu kullanabilirler. Bu sayede de bu bölgedeki tüm afet çalışmalarını da hızlandırmış olacağız.

Deprem bölgesine yapılan yardımlar

Merkez ve ilçelere su verilemediğini belirten Kurum, "Yoğun çalışmalar sayesinde inşallah bugün itibariyle Gaziantep, Islahiye, Nurdağı ilçelerimize kısmi su verme işlemleri başlayacak. Tankerlerimiz, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek su verme süreçlerini yönetiyorlar" diye konuştu. 

"Bölgemizde şu an vatandaşlarımıza 13 bin 500 battaniye ve 4 bin çadırımız ulaştırıldı" diyen Kurum, "Çadır kurulumları başladı. Bölgeye şu an için 10 bin çadırımızın sevkiyatı sürmekte. Gelmesiyle birlikte kurulumu sağlanıyor. 1000 konteyner sevkiyatı başladı" ifadelerini kullandı.

İletişim şebekerinin durumu ile ilgili de Kurum, "Mobil baz istasyonları kurulumuna devam ediyoruz" dedi.

Kurum, hasarlı evlerden uzak durulması konusunda uyarıda bulunarak, "Hasarlı binalara asla ve asla vatandaşlarımızın girmemesini rica ediyoruz. Trafiğe mümkün olduğunca vatandaşımızın çıkmaması, vatandaşımıza hizmeti çok daha hızlı ulaştırabilmemiz adına önemle rica ediyoruz" dedi.

"AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir koordinasyona müsaade etmeyeceğiz" diyen Kurum, "Bu afette de, yine hep birlikte yaralarımızı saracağız. Vatandaşlarımıza geçici barınmalarını ardından kalıcı barınmalarını da yapacağız. Devletimiz sahadadır. Tüm ekiplerimiz sahada çalışmaktadır" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU