Savaşta 10 ay geride kalırken Putin gözdağı verdi, Zelenski el yükseltti… "Rusya tarafı savaştan vazgeçmeye hazır"

Putin, Rus ordusundaki asker sayısını 1,5 milyona çıkaracağını söyledi. Zelenksi ise ABD'den Patriot ve askeri yardım sözüyle döndü. Kayıpların her geçen gün arttığı savaşta barış mümkün değil mi? Uzmanlar yanıtladı

Rusya'nın bu yılın 24 Subat ayında (2022) Ukrayna'yı işgal girişimiyle başlattığı savaş 10'uncu ayı geride bıraktı.

Moskova, Ukrayna'nın özellikle askeri yönetim ve enerji sistemlerine yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla saldırılarını sürdürüyor.

Saldırılarda Ukrayna tarafından siviller başta olmak üzere iki taraftan askerlerin de içinde olduğu binlerce insan yaşamını yitirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milyonlarca Ukraynalı ülkesini terk ederek komşu devletlere göç etmek zorunda kaldı.

Savaş tüm hızıyla devam ederken, tarafların yaptığı açıklamalar olayın vahametini gözler önüne seriyor.

Ukrayna: 100 binden fazla Rus askeri öldü

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, bugün yaptığı açıklama Rus ordusunun, Ukrayna'da savaşın başladığı 24 Şubat'tan itibaren bugüne kadar 100 bin 400 askerini kaybettiğini ileri sürdü.

Açıklamada, Rus ordusuna ait 283 uçak, 267 helikopter, 3 bin 3 tank, 5 bin 981 zırhlı araç, bin 978 top, 413 roketatar ve 212 hava savunma sisteminin imha edildiği ileri sürüldü.

Rusya: Binlerce askeri ekipman imha edildi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da geçen pazar yaptığı açıklamada Ukrayna'ya ait şimdiye kadar binlerce askeri ekipmanın imha edildiğini belirterek şu iddialarda bulunmuştu:

"Bugüne kadar Ukrayna'ya ait 344 uçak, 184 helikopter, 2 bin 676 insansız hava aracı, 398 hava savunma füze sistemi, 7 bin 149 tank ve zırhlı araç, 931 çok namlulu roketatar, 3 bin 691 obüs ve havan topu, 7 bin 650 özel askeri araç yok edildi."

 

Rusya-Ukrayna savaşında 10 ay geride kaldı
Rusya-Ukrayna savaşında 10 ay geride kaldı / Fotoğraf: AA

 

Karşılıklı açıklamalara bakıldığında savaşta yaşanan tahribat, barış umudunu zorlaştırıyor.

Dün yaşan gelişmeler barış umudunu zorlaştırmaktan öte neredeyse imkansız hale getirdi.

Askeri birliklere ne isterlerse verileceğini duyuran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşın yeni aşaması için düğmeye bastığı ve yeni hazırlıklarla Rus ordusu asker sayısının 1,5 milyona çıkarılacağı iddia edildi.

Savaş başından itibaren ilk yurtdışı gezisini ABD'ye yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Patriot, yeni silahlar ve askeri eğitimlerin sürdürülmesi gibi sözler aldı.

ABD Kongresi'nde konuşan Zelenski, Ukrayna'nın asla teslim olmayacağını söyledi.

Tarafların karşılıklı adımları savaşın daha da uzayacağını gösteriyor.

Peki, 10'uncu ayını geride bırakan Rusya-Ukrayna Savaşı'nda barış imkansız hale mi geliyor?

 

Savaşta şimdiye kadar binlerce insan hayatını kaybetti
Savaşta şimdiye kadar onlarca kent virane oldu / Fotoğraf: Reuters

 

Uzmanlar, konuyu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"Yeni sistemler Rusya'nın elindeki tek kozu da alacaktır"

Esenyurt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Yılmaz, çatışmanın daha da tırmanacağı görüşünde.

Yılmaz'a göre ABD'nin Ukrayna'ya Patriotları verecek olması ve sağlanacak askeri desteğini genişletmesi Washington olayı farklı bir noktaya götürecek. Petriotlarla birlikte savaş giderek daha da sıcak bir hal alaca ve Rus Hava Kuvvetleri çok daha zor duruma düşecek. 

Zelenski'nin neredeyse her gün uydu sistemleri üzerinden Brüksel ile görüştüğünü ve ABD'ye gitmesinin Moskova yönetiminin Ukrayna üzerinde bir hava üstünlüğü kuramadığının göstergesi olduğuna değinen Yılmaz, "Rusya harekatı Donbass'a sıkıştırdı. Orada sınırlı bir hava harekatı sürdürürken şimdi elindeki tek güç olan uçaklarıyla Ukrayna'nın şehirlerinde elektrik santrallerini bombalayarak kış şartlarını zorlaştırıp Kiev'i masaya oturmaya çalışıyor. Kiev'e sağlanan yeni hava savunma sistemleri, Rusya'nın elindeki tek kozu da alacaktır" diye konuştu.

 

Ukrayna
Rus saldırıları nedeniyle sivillerinde de içinde olduğu binlerce insan hayatını kaybetti / Fotoğraf: AA

 

"Rusya tarafı savaştan vazgeçmeye hazır"

Batı'nın bölgede askeri tırmanmayı artırmada kararlı olduğunu gösterdiğini dile getiren Yılmaz, Rusya'nın savaştan vazgeçmeye hazır olduğunu ama Avrupa ve ABD'nin böyle bir niyetinin olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

Bu savaş bir süre daha devam edecek. Batı'nın kesin niyeti Rusya'yı bir yenilgiye uğratmak. Bu sadece askeri bir yenilgi değil. Bu aynı zamanda Ukrayna'nın beklediği bir zafer olacak. Batı'nın asıl beklentisi Rusya'daki rejimin değişmesidir. Batı bu konuda kararlı davranıyor ve sahada askeri olarak bunu destekliyor. Mesela geçen günlerde Putin, Yunanistan'daki S-300 füzelerinin Ukrayna'ya gitmesi nedeniyle büyük tepki vermişti. Dolayısıyla askeri tırmanma artacak ve Batı bu konuda kararlı olduğunu göstermiştir."

"Eğer barış istiyorsanız savaşa hazırlanın"

Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin İkbal Durre de savaşta her iki tarafın istediğinin tam olarak savaşı bitirme niyetlerinin olmadığını söyledi.

Eski Roma'ya ait "eğer barış istiyorsanız savaşa hazırlanın" sözünü hatırlatan Durre, "Taraflar yaptıkları hamlelerle birbirlerine net olarak ‘sonuna kadar gideceğiz' sinyali veriyor. Bu çerçeveden bakıldığında eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın geçenlerde yapmış olduğu ‘Rusya'nın şu anda elinde tuttuğu bölgelerin Ukrayna tarafından artık geri alınamayacağının kabulü, bunun karşılığında da Kiev'in bir NATO ülkesi olması' şeklinde yorumu bence oldukça pragmatik ve akla yatkın. İşin geleceği nokta budur" değerlendirmesinde bulundu.

 

Sergey Şoygu - Vladimir Putin
Sergey Şoygu - Vladimir Putin / Fotoğraf: Twitter

 

"Bütün savaşlar barış ile sonuçlanır"

Bunun kısa vadede olmayacağını, çünkü tarafların savaşla ilgili geri adım atma niyetinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Durre, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ukrayna'yı destekleyen Batılı güçlerin bu desteğini hafifleteceği veya kısa vadede biteceğine dair sinyal yok. Rusya'nın da geri adım atacağına dair sinyal zaten yok. Evet, bu silahlanma yarışı bence bir taraftan barışı erteliyor ama diğer taraftan da öyle veya böyle bütün savaşlar barış ile biteceği için belli bir noktada taraflar istediğini tam almasa da az önce belirttiğim çerçevede bir barışa da aslında yaklaşılıyor. Kissinger'ın açıklamaları bu anlamda üzerinde düşünülmesi gereken muhtemel bir sonucun tablosunu çiziyor."

"Putin'in aklının formatında geri adım atmak yok"

Emekli general Ali Er ise neredeyse barışın imkansız hale geldiğini söyledi.

Rus lider Putin'in aklının formatında geri adım atmak diye bir şeyin olmadığını, bunun Rusların genetiğinden geldiğini kaydeden emekli asker Er, Moskova Ukrayna'da hedeflerini ele geçirmek için yola çıktığını işgal savaşında geri adım atmaz. Orduyu 1,5 milyona çıkarma kararı bunun en büyük emaresidir" dedi.

 

Volodimir Zelenski - Joe Biden
Volodimir Zelenski - Joe Biden / Fotoğraf: Twitter

 

Emekli general Er'e göre, Putin ve yanındaki devlet aklı orduyu 1,5 milyona çıkarma kararı almış olsa da günümüzde bu tip kararların uygulanabilirliği ve halk nezdinde karşılık bulmasının kolay değil. 

"Uzakta görünen maalesef kara bulutlardır"

Rusya'nın bir süre önce 300 bin askeri seferber etmek için karşılaşmış olduğu zorlukları ve silah altına girmek istemeyen gençlerin komşu ülkelerin sınır kapılarında uzun kuyruklar oluşturduğunu anımsatan Er, "Moskova bu 1,5 milyon kararını ne denli uygulayabilir? Mevcut karar Rusya'nın hala ayılmadığını, aklının başına gelmediğini gösteriyor" dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

Daha başından Rusya'nın doğru yapmadığını, Putin'in istihbarat analizlerini yanlış yaptığını söyledim. Zelenski dün el yükseltti. Çok net olarak ‘adil barış' kavramı içerisinde sorulan soruya ‘ben adil barışı kabul etmiyorum, benim için barış toprak bütünlüğünün sağlanmasıdır' dedi ve bunun içine Kırım'ı da aldı ki Ukrayna'nın tekrar Kırım'ı ele geçirme hedefiyle yola çıktığı bu savaşı ikinci evresi olarak tanımlıyorum. Maalesef ocak-şubat ayından itibaren savaş şiddetlenecektir, belki de görmediğimiz kadar savaş şiddetli bir döneme girecektir. Dolayısıyla barış değil, uzakta görünen maalesef kara bulutlardır."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU