Gazze'de mesleki eğitim dahi iş imkanı sağlayamıyor

Yerel piyasa yalnızca yaklaşık 8 bin kişi için gelir kapısı sağlayabiliyor

Gazze'de yılda üç bin zanaatkar ve tekniker mesleki eğitim merkezlerinden mezun oluyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka

2021 yılında Gazze'deki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanların sayısı yaklaşık 42 bine ulaştı.

Ancak yerel piyasa veya resmi sektör, bu mezunlara iş imkanı sunamıyor.

10 ila 25 ayını iş aramak ile geçiren mezunlar, aylık maaşları en fazla 300 dolar olan geçici işlerde çalışmak zorunda kalıyor. 

Yerel pazar yalnızca yaklaşık 8 bin kişi için gelir kapısı sağlayabiliyor.

Filistin İstatistik Kurumu verilerine göre, eğitimli kimseler arasındaki işsizlik oranı yüzde 78'lere ulaşmış durumda.

Bu oranın dünya çapındaki en yüksek oranlardan olduğu biliniyor.
 

Gazze’de üniversite mezunlarının yüzde 78’inin işsiz olduğu biliniyor.jpg
Gazze'de üniversite mezunlarının yüzde 78'inin işsiz olduğu biliniyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka

 

Devlet istihdamına bir alternatif mesleki eğitim 

Filistin Yönetimi 2007'den bu yana Gazze sakinlerine istihdam sağlayamıyor.

Gazze hükümeti devlet hizmetinde yalnızca 3 bin kişiye resmi iş fırsatı sağlayabiliyor.

500 binden fazla üniversite mezunu hala iş fırsatı peşinde koştururken 317 bin çalışan ise geçim kaynağı arıyor. 

Üniversite mezunlarının işsizlik sorununa pratik çözümler bulmaya çalışan Filistinli yetkililer, gençleri akademik eğitim yerine mesleki eğitime yönlendirmek için 2016'dan bu yana uluslararası kuruluşlarla birlikte büyük bir kampanya yürütüyor. 

Hamas hareketiyle bağlantısı bulunan Gazze hükümeti, işsizliği azaltmak için gençleri bu alana teşvik etmek amacıyla mesleki eğitim dosyasına ağırlık veriyor.

Bu sebeple mesleki eğitim merkezlerinin ilk mezunlarına geçici istihdam verilmesi kapsamında istihdam olanağı sağlayan bir karara onay verildi. 


Ortak çabalar

Mesleki eğitim ve öğretim dosyası; eğitim, çalışma ve sosyal kalkınma bakanlıkları dahil olmak üzere devlet kurumlarının yanı sıra, özel eğitim merkezleri, kooperatif topluluklar, kalkınma kurumları ve sivil toplum kuruluşları gibi bir dizi kurum tarafından denetleniyor.

Bu kapsamda Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ve BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) da destek sağlıyor.

Çalışma Bakanlığı Vekili İhab el-Gusayn, son dönemde öğrencilerin mesleki ve uygulamalı eğitimin doğası ve uzmanlıkları hakkında bilgi edinmesine yönelik etkinlikler gerçekleştirerek mesleki eğitim ve öğretime yönelik olumsuz algıyı değiştirmeye çalıştıklarını söyledi. 

Gazze'de, mesleki eğitimde düşük eğitim düzeyine sahip kimselerin çalıştığı yönünde bir toplumsal görüş bulunuyor.

Ancak Gazze'deki zorlu ekonomik koşullar ve iş imkanlarının azlığı birçok kişinin bu bakış açısını değiştirmesine, iş bulma umuduyla bu alana yönelmesine neden oluyor. 


Eğitim ve mesleki eğitim alanları

Gusayn, "Uygulamalı eğitim oldukça popüler hale geldi. Her yıl bu alanda 40 farklı uzmanlığa katılmak isteyen 4 bin başvuru alıyoruz. Ancak şartlar dolayısıyla yalnızca 400 kişiye imkan sağlayabiliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Gazze'de devlet kurumlarına bağlı yalnızca beş teknik ve mesleki eğitim merkezinin, aynı zamanda BM kurumları tarafından yönetilen iki merkezin bulunduğuna dikkat çeken Gusayn, şu an Gazze hükümetinin yaşadığı mali krizin mesleki eğitim merkezlerinin geliştirilmesini veya yenilerinin açılmasını engellediğini de ekledi. 


Mesleki ihtiyaçları incelemek ve bu yönde programlar geliştirmek için her yıl çalıştıklarına, yerel pazarın ihtiyaçlarına göre mesleki uzmanlıklar geliştirdiklerine dikkat çeken Gusayn, Gazzeli gençlerin en çok bilgisayar bakımı, endüstriyel elektronik, telekomünikasyon, ofis makineleri, elektrik, marangozluk, dekorasyon, oto elektriği, oto tamirciliği, web tasarımı, grafik tasarım, akıllı telefon uygulamaları ve yenilenebilir enerji alanlarına yöneldiğini açıkladı.

Öğrencilerin işgücü piyasasına entegre olacakları becerileri kazandığını, mesleklerden mezun olanların bazen kendi atölyelerini açtıklarını da ifade etti.


Yılda 3 bin mezun

Çalışma Bakanlığı verilerine göre Gazze'de eğitim ve mesleki eğitim almak isteyenlerin sayısında ciddi bir artış mevcut.

2018 yılında başvuru sayısı bini geçmezken bu yıl ise 4 bin başvuru olduğu biliniyor.

Gazze'de yılda üç bin zanaatkar ve tekniker mesleki eğitim merkezlerinden mezun oluyor. Ancak iş imkanlarının kısıtlı olduğu biliniyor. 
 

Meryem Ebu Dakka.jpg
Yerel piyasa, hatta İsrail piyasası dahi profesyonel ve teknik alanda iş arayan 300 bin kişiye iş imkanı sağlayamıyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka

 

Çalışma Bakanlığı ve Filistin İstatistik Bürosu verilere göre, yerel piyasa, hatta İsrail piyasası dahi profesyonel ve teknik alanda iş arayan 300 bin kişiye iş imkanı sağlayamıyor. 


Nüfus patlaması sorun

Ekonomi ve kalkınma konularında danışman Raid Halas, yerel işgücü piyasasının işgücünün yüksek büyüme oranları ile ön plana çıktığını, dolayısıyla iş arzı ve talebi arasında ciddi bir boşluğun oluştuğunu söyledi.

İşgücü piyasası, üniversite mezunları veya mesleki eğitim mezunlarına, hatta zanaatkârlara istihdam sağlayamıyor. Bu sebeple işsizlik oranları düşürülemiyor. 

Gazze'deki sorunun mesleki eğitimi teşvik ederek çözüm bulmaktan daha ciddi olduğunu dile getiren Halas, zira nüfusun hızla arttığına, 2030'da Gazze Şeridi'ndeki tahmini nüfusun yaklaşık 2,6 milyona ulaşacağına işaret etti.

Ancak yerel işgücü piyasasının bu hızlı nüfus artışına ayak uyduramayacağı düşünülüyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU