Arjantin, Falkland Adaları dosyasını yeniden açmak istiyor

Britanya'nın Chagos adaları için Mauritius'la masaya oturması ilham oldu

Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü üzerine Falkland Adaları'nın yönetim merkezi Stanley'de 9 Eylül'de tören düzenlendi (Twitter/@FalklandsGov)

Arjantin Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Krallık'a Falkland (Malvinas) Adaları'nın durumunu yeniden görüşmek için masaya oturma çağrısı yaptı.

Arjantin'in bu hamleye girişmesine, Britanya hükümetinin Chagos Takımadaları üzerindeki egemenliğini Mauritius Cumhuriyeti'ne devretmeye hazırlanması neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi geçen yıl Mauritius'un Chagos Takımadaları üzerindeki egemenliğini onaylayarak, takımadaların Birleşik Krallık ve ABD tarafından yasadışı işgalini eleştirmişti.

Arjantin Dışişleri Bakanlığı Malvinas İşleri Sekreteri Guillermo Carmona 3 Kasım'daki yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bugün kolonyalizmin her biçimine son vermek için mücadele eden bütün halklar ve 189 yıldır meşru egemenlik haklarını savunan ülkemiz için tarihi bir gündür.

Dışişleri Bakanlığı daha sonra bu açıklamanın, Birleşik Krallık'ın Hint Okyanusu'ndaki Chagos Takımadaları'nı devretmeyi kabul ettiği haberleri üzerine yapıldığını kaydetti.

Carmona açıklamasında ayrıca, Londra hükümetinin, Birleşmiş Milletler'in 1965 tarihli ve 2065 numaralı kararı uyarınca Falkland Adaları'nın geleceğini Arjantin'le müzakere etmesini isteyerek şöyle dedi:

Mauritius Cumhuriyeti'nin izlediği, uluslararası ilişkilerin ve uluslararası hukukun sunduğu bütün araçlara başvurma yolu, yıllardır Arjantin'in ve uluslararası toplumun izlediği yoldur.

Arjantin ve Birleşik Krallık arasında 1982 yaşanan Falkland Savaşı'nda 649 Arjantin askeri, 255 Britanyalı asker ve üç sivil hayatını kaybetmiş; sonuçta Britanya, Güney Atlantik Okyanusu'ndaki adalar üzerindeki hakimiyetini sürdürmüştü.

Eski Birleşik Krallık sömürgesi ve ada ülkesi Mauritius, bağımsızlık karşılığı 1965'te Chagos Takımadaları'nı bırakmaya zorlandığını iddia ediyor. Mauritius 1968'de bağımsızlığını kazanmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, Buenos Aires Times

DAHA FAZLA HABER OKU