Arjantin'de halk yüzde 60'a dayanan enflasyona karşı sokağa döküldü

"Geleceğimiz yok, sokağa inmeliyiz"

Protestolara Buenos Aires dışından da çok sayıda gösterici katıldı (AFP)

Arjantin'de binlerce kişi, ekonomik kriz ve yüksek enflasyonu protesto etmek için sokaklara döküldü.

Farklı sendikaların ve sol grupların eylem çağrısıyla perşembe günü başkent Buenos Aires'te toplanan kalabalık, Devlet Başkanı Alberto Fernandez karşıtı sloganlar attı.

Eylemlere ülkenin dört bir yanından katılım vardı. Geçen hafta salı günü kuzeybatıdaki Jujuy, kuzeydoğudaki Misiones, batıdaki San Juan ve güneydeki Tierra del Fuego eyaletlerinden yola çıkan hükümet karşıtı göstericiler de protestoda yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Göstericilerden 36 yaşındaki Cristian Alegre, "Durum karışık, yeterli para yok. Biz bir aşevi açmaya çalışıyoruz. Benim gibi geçici işlerde çalışan, çöplerden kağıt toplayıp satan bir sürü kişi var" diyerek ülkedeki geçim mücadelesini anlattı.

20 yaşındaki Lucia Barrios ise "Konaklama bir fiyasko, kirada yaşıyoruz, her geçen gün işler daha da zorlaşıyor. Üniversite okuyacak param yok. Biz gençlerin bir geleceği yok. Bizim gibi işçilerin sokağa inmesi lazım" dedi.

Göstericiler, gıda desteği ve sosyal yardımların artırılmasını talep etti. Ülkede en az 4 milyon kişi, yani nüfusun yaklaşık yüzde 10'u gıda ihtiyaçlarını karşılamak için devlet sübvansiyonlarına bağlı.

Ülkenin martta IMF'le yaptığı 45 milyar dolarlık borç yapılandırma anlaşması ve kemer sıkma politikalarını da eleştiren göstericiler, "Hükümetin borcu halka" sloganları attı.
 

arjantin eylem afp.jpg
Sokağa dökülen halk, yaşam şartlarının iyileştirilmesini istedi (AFP)


62 yaşındaki protestocu Martha Lita "Öncelik biz değiliz, IMF'ye borçların ödenmesi. Biz de bu durumdayız. Her gün bununla mücadele etmeyi düşünüyoruz. Ama bunun yaşamımızı idame ettirmeye yeteceğini düşünüyor musunuz?" dedi.

Nüfusu 44 milyonu aşan Arjantin, eski Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin liderliğinde IMF'nin tarihinde açtığı en yüksek krediyi içeren 57 milyar dolarlık stand-by anlaşmasını 2018'de imzalamıştı. Bu fondan yaklaşık 44 milyar dolar kullanılsa da ülkenin ekonomik sıkıntılarına çözüm olmadı.
 

arjantin eylem 1 afp.jpg
Eylemlerde protestocular istihdamın ve sosyal yardımların artırılmasını talep etti (AFP)


Yoksulluğun nüfusun yüzde 37,3'ünü doğrudan etkilediği Latin Amerika ülkesinde şu anda işsizlik yüzde 7 seviyesinde.

Perşembe günü yayımlanan resmi rakamlara göre nisanda yıllık enflasyon yüzde 58'e çıktı. Martta bu oran yüzde 55,1'di.

Hükümet geçen ay yardıma muhtaç ailelere verilen gıda desteğini yüzde 50 artışla yaklaşık 150 dolara çıkarırken, asgari ücret de yaklaşık 319 dolardan 373 dolara yükseltildi.



Independent Türkçe, AFP, Buenos Aires Times

DAHA FAZLA HABER OKU