İsrail'de parlamentonun kilit ismi haline gelen radikal sağcı Itamar Ben-Gvir kimdir?

Radikal sağcı lider, Binyamin Netanyahu'yu iktidara taşıyan kişi rolünü oynamaya hazırlanıyor

Yahudi Gücü partisinin lideri Itamar Ben-Gvir (Corinna Kern/Reuters)

İsrail'in uzun süre görev yapan eski başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin son 4 yıldaki 5. seçimlerinde Likud Partisi'yle ortaklarının yeni bir hükümet kurmak için gerekli 61 sandalye çoğunluğunu sağladığına işaret eden sandık çıkış anketine bakılırsa, sağcı müttefiklerinin yardımıyla iktidara geri dönmenin eşiğinde görünüyor.

Netanyahu'nun 2021'de devrilmesinden bu yana İsrail, koalisyon başbakanlığı hazirandaki kaçınılmaz çöküşünden önce anlaşmazlıklar ve hizip kavgalarıyla unufak olup yavaş yavaş dağılan halefi Naftali Benet yönetiminde siyasi çıkmaza girmişti.

Aradaki zamanda merkezci Yeş Atid'in lideri Yair Lapid geçici başbakanlık yaptı ancak partisi şimdi yarışı ancak Knesset'teki en büyük ikinci parti olarak bitirecek görünüyor.

Bu anketlerin doğru çıkması durumunda, kendisinin reddettiği yolsuzluk suçlamalarından yargılanan Netanyahu, iktidara taşıyan kişi rolünü oynadığı için Itamar Ben-Gvir'e teşekkür edecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

46 yaşındaki Ben-Gvir, 2021'de kendi Yahudi Gücü (Otzma Yehudit) partisinin Bezalel Smotriç'in Ulusal Birlik ve Avi Maoz'un Noam'ıyla birleşmesiyle parlamentoya giren radikal sağcı Dini Siyonizm kolektifinin yüzü.

Geçen yıl Knesset'te koltuk kazanmasından bu yana Ben-Gvir, Tel Aviv'deki Filistinli park görevlilerine silah doğrulttuğu (bir polis sorgusuna yol açtı) ve onun Filistinli bir mahkumun açlık grevinde olduğu hastane odasına girmesini engelleyen Filistinli milletvekili Ayman Odeh'le hararetli bir tartışma yaşadığı iddialarıyla manşetlere çıktı.

Itamar Ben-Gvir, 6 Mayıs 1976'da Kudüs'ün Mevaseret Zion banliyösünde Irak ve Kürt kökenli Yahudi bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Ben-Gvir, radikal sağ siyasete ilk gençlik döneminde ilgi duymaya başladı.

16 yaşındayken radikal haham Meir Kahane'nin aşırı milliyetçi Kach partisine üye oldu. 1990'da Kahane, Kach'ın ABD tarafından terör örgütü olarak adlandırılmasının ardından New York'ta suikasta uğramıştı.

Kahane'nin gündeminde Araplar ve Yahudiler arasında evliliklerin yasaklanması, Arapların İsrail vatandaşlığından çıkarılması ve çok sayıda Filistinlinin sınır dışı edilmesi çağrısı vardı.

Şimdi Kahane'nin öğrencisi, ılımlılaştırılmış olsa da, benzer içgüdüleri popüler bir siyasi güce dönüştürmeyi başarmış gibi görünüyor. Associated Press bunu kısmen Ben-Gvir'in "sık sık medyaya çıkması, neşeli tavırları [ve] eleştirileri saptırma becerisine" bağlıyor.

Genç bir adamken Ben-Gvir, televizyonda dönemin başbakanı İzak Rabin'in Cadillac'ından çıkarıldığı söylenen bir kaput süsünü sallayıp "Arabasına ulaştık. Ona da ulaşacağız" diye ilan edip poz keserek ve 1995 Oslo Barış Anlaşmaları'nın diğer muhalifleri arasında öfkeyi besleyerek kötü şöhret toplamıştı.

Rabin bundan kısa süre sonra, 4 Kasım 1995'te İsrail Kralları Meydanı adını taşıyan Tel Aviv'deki yerde düzenlenen bir mitinge katılmasının ardından aşırılıkçı Yigal Amir tarafından vurularak öldürülmüştü. Meydan artık o ölü adamın adını taşıyor.

The Times of Israel'e göre, Ben-Gvir'in, 1994'te El Halil'de ibadet eden 29 Filistinliyi katleden ABD ve İsrail vatandaşı Baruch Goldstein'ın bir resmini duvarında gururla sergilediği de söyleniyordu. Ben-Gvir ise bu resmi artık yumuşamış duruşunun bir göstergesi olarak kaldırdığını iddia ediyor.

El Cezire'ye göre ırkçılığı kışkırtma, mülke zarar verme, "terör" örgütünün propaganda malzemelerini bulundurma ve (Kach'la ilişkisine atfen) bir "terör" örgütünü destekleme gibi yasal suçlamalarla ilgili hakkındaki düzenli iddianamelere cevaben sık sık mahkemede kendini temsil eden Ben–Gvir, Kiryat Ono'daki Ono Academic College'da resmen hukuk okumayı seçti.

Sınavlarını tamamladıktan sonra Ben-Gvir, sabıka kaydı ve aşırılık yanlısı geçmişi nedeniyle İsrail Barosu'nun muhalefetiyle karşılaştı (itirazların tamamen siyasi olduğu konusunda ısrarcıydı) ancak sonunda onları alt etti ve terör ve nefret suçlarıyla suçlanan Yahudi radikalleri savunarak adından söz ettireceği avukatlık mesleğine adım attı.

Aktif siyasete döndüğünden ve 2019'da Otzma Yehudit'in liderliğine yükseldiğinden beri, Ben-Gvir'in zirveye çıkışı son derece hızlı oldu ve salı günü partisinin Kudüs'teki genel merkezinde zafer sahnelerinin görülmesine yol açtı. Ben-Gvir orada destekçilerine şöyle söyledi:

Bu devleti yeniden sahiplenmemizin zamanı geldi.

 

İsrail'de genel seçimler

İsrail'de yapılan genel seçimlerdeki sandık çıkış anketlerinin partisinin Kudüs'teki genel merkezinde açıklanmasının ardından Itamar Ben-Gvir'in destekçileri kutlama yaptı (Corinna Kern/Reuters)

 

Ben-Gvir, daha uzlaştırıcı bir ton çabasıyla da şunları ekledi:

Bana oy vermeyenlere şunu söylemek istiyorum: Hepimiz kardeşiz... Herkesi temsil ediyoruz: Laik ve dindar, Haredi ve geleneksel, Sefarad ve Aşkenaz.

Kendisinden önceki birçok popülist gibi "gerçek değişim" sözü veren Ben-Gvir, Batı Şeria'yı kastederek "Yahudiye ve Samarya'yı iskan etmek" için "molotof kokteyli ve taş atanlara karşı harekete geçeceğini" söyledi. Bu, destekçilerinin coşkulu "Teröristlere ölüm!" haykırışlarıyla karşılandı.

Netanyahu'nun ittifakı Knesset'teki çoğunluğun kontrolünü ele geçirip hükümeti kurarsa, Ben-Gvir'in kabinede, İsrail'in polis teşkilatını yönetmesine olanak sağlayacak Kamu Güvenliği Bakanlığı görevini talep etmesi bekleniyor. Ben-Gvir'in ülkenin ceza kanunundan dolandırıcılık ve emniyeti suiistimal suçlarını kaldırmayı umduğu bildiriliyor ki bu, Netanyahu'nun işine yarar ve yargının tartışmalı yasaları reddetme gücünü zayıflatarak altını oyar.

Yeş Atid milletvekili Ram Ben Barak, cumartesi günü Netanyahu-Ben-Gvir hükümeti olasılığını Adolf Hitler'in yükselişine benzeterek tartışmalara yol açtı.

Barak, Beerşaba'daki bir mitingde bu suçlamanın ciddiyetinin tamamen farkında olarak "Bunu hiçbir şeyle kıyaslamıyorum ama Hitler de iktidara demokratik yollarla geldi" dedi.

Eski Başbakan Ehud Barak da benzer şekilde Itamar Ben-Gvir'in hükümete girmesi durumunda "karanlık günlerin" geleceğini öngörürken, sol görüşlü Meretz'in lideri Zehava Galon ise İsrail'in artık kendisini "özgür bir ülke" değil "Yahudi teokrasisi" olarak bulabileceği uyarısını yaptı.

 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU