Maskeli bir grup, Hafter’i eleştiren Libyalı kadın milletvekilini yerde sürükledi, evinin duvarına “ordu kırmızı çizgimizdir” diye yazdı

Kaçırılan milletvekili Siham Sergiva’nın eşi ve oğlu da saldırı sırasında vuruldu

Ailesi, kaçırılma olayının ardından Siham Sergiva'dan hala haber alınmadığını söylüyor (Facebook)

Libya’da kaçırılan milletvekili ve kadın hakları aktivisti Siham Sergiva’nın akıbetine dair endişeler artıyor. Sergiva bu olay öncesi, ülkedeki şiddetli çatışmaların tartışmalı ve baş aktörlerinden diktatör Halife Hafter’e yönelik eleştirilerde bulunmuştu. 

Tanınmış milletvekili Sergiva katıldığı bir televizyon programında General Hafter’in idaresindeki güçlerin başkent Trablus’a yönelik taarruzunu eleştirmesinden bir gün sonra saldırıya uğradı. Maskeli bir grup erkek, Sergiva’yı Bingazi’deki evinden sürükleyerek çıkardı.

Sergiva’nın eşi Ali ve 14 yaşındaki oğlu Fadi, 12 gün önce sabahın erken saatlerinde yaşanan olay sırasında önce dövüldü, ardından silahla vuruldu. Ali Sergiva ve oğlu kaldırıldıkları hastanede tedavi edilirken, Siham Sergiva’dansa hala bir haber alınamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Londra’da eğitim almış ve İngiltere’de birkaç yıl yaşamış olan Sergiva’nın şiddet uygulanarak kaçırılması, üyesi olduğu Tobruk’taki Temsilciler Meclisi'nin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da kınandı. ABD’de yaşayan yakınları, Amerikan hükümetinden Sergiva’nın serbest kalmasına yardım etmesini istedi ve uluslararası kuruluşlardan bilgi talebinde bulundu.

Sergiva’nın başına gelenlerden General Hafter’i sorumlu tutan muhalifler, görgü tanıklarının Libya Ulusal Ordusu’nda hizmet eden ve “Kanın Koruyucuları” (Evliya Dem) olarak bilinen 106. Piyade Tugayı’ndan savaşçıları eve girip Sergiva’yı götürürken gördüğüne dikkati çekti.

Generale yakın kişilerse suçlamaları yalanladı. Şu anda Hafter’in komutası altında hizmet eden eski bir paramiliter lider, "Bu konudaki haberleri duyduk ancak şayet bu adamlar maskeliyse bu kişilerin nereye ait olduğunu nasıl söyleyebilirsiniz? Bu ülkede duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Teröristlere karşı bir savaş var ve durum çok karmaşık. Ordu suçlanmamalı" dedi.

BM destekli başkentteki hükümete muhalif olarak kurulan Bingazi merkezli yönetimin sözcüsü Tarık Harraz da konuyla ilgili soruşturma açıldığını belirtirken, milletvekilinin evine yapılan saldırıdan General Hafter’in sorumlu olmadığı hususunda ısrar etti.

Uluslararası arenada Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Rusya’nın da aralarında olduğu ülkelerin desteklediği Hafter, bir süre önce -iddialara göre Trump yönetiminden bazı isimlerin de üstü kapalı desteğiyle- Trablus’a yönelik saldırı başlatmıştı.

Temsilciler Meclisi’nin sözünü esirgememesiyle tanınan üyesi Sergiva, iki ay önce General Hafter’e açık açık uyarıda bulunan ve Libya’da BM destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) karşı askeri operasyonlarına son vermesi çağrısı yapan bir grup milletvekili arasında yer almıştı.

Sergiva kaçırılmasından bir gün önce Kahire merkezli yayın yapan Hafter destekçisi El-Hades kanalına bir röportaj vermişti. Generalin başkente yönelik saldırısından yakınan Sergiva, Müslüman Kardeşler’e bağlı olanlar da dahil tüm grupların katıldığı bir ulusal birlik hükümeti oluşturulması çağrısı yapmıştı.

 

Mesaj.jpg
Duvara spreyle "Ordu kırmızı çizgimizdir" ve "Kanın Koruyucuları" yazılmıştı (Facebook)

 

Kadın milletvekili, röportajı yapan kişinin Müslüman Kardeşler’in El Kaide ve IŞİD’le bağlantılı olduğu iddiasına yanıt verirken de “Diğer tarafta Libya Ulusal Ordusu’nu destekleyen aşırılık yanlıları da yok mu? O tarafta olan aşırılık yanlılarının bile katılma hakkı vardır” demişti.

Müslüman Kardeşler, Suudi Arabistan, Mısır ve BAE’nin de içlerinde olduğu General Hafter’i destekleyen bazı ülkelere açıkça karşı duruyor. Bu ülkelerin hükümetlerinden hiçbirinin, kaçırılma olayına dahil olduğu ya da meseleyle ilgili bilgisi bulunduğuna dair hiçbir işaret görünmüyor.

Milletvekilinin, General Hafter’e bağlı güçlerin saflarında aşırılık yanlılarının olduğuna dair iddiaları, Libyalı kaynaklara göre bilhassa Hafter destekçilerini kızdırmıştı. Sergiva’yı kaçıranlar, milletvekilinin evinden çıkmadan önce duvara spreyle “Ordu kırmızı çizgimizdir” diye yazmıştı.

Cezalandırılma korkusuyla adını saklı tutan bir bölge sakini, “İşareti gördük. Bunu kimin bildiğini umursamıyorlar. Bu bir uyarı ve bizler de gözümüzü dört açmış durumdayız” dedi.

İngiltere’de birkaç yıl geçiren ve Londra Üniversitesi’nde klinik psikolojisi alanında doktora yapan Sergiva, Muammer Kaddafi’nin iktidardan düşürüldüğü devrimin öncesinde Libya’ya dönmüştü.

Daha ilk günlerden protesto hareketinin üyelerinden biri olan Sergiva, rejimin çöküşünün ardından da çatışmalar sırasında tecavüzün savaş silahı olarak kullanılmasını soruşturmuştu. Daha sonra siyasete atılan Sergiva, 2014 seçimlerinde Bingazi’deki tüm erkek adaylardan daha çok oy alarak Libya meclisine girmeye hak kazanmıştı.

Öte yandan devrimin doğum yeri Bingazi, uluslararası kamuoyunda protestoların tanınmış siması haline gelen kadın aktivist Selva Bu Ka’kis’in 5 yıl önce suikasta uğramasına sahne olmuş, Bu Ka’kis evine giren silahlı kişiler tarafından vurulmuştu. Bu Ka’kis’in öldürülmesini şiddetle kınayan bir başka kadın hakları aktivisti Feriha Berkavi, o olaydan üç hafta sonra Derne yakınlarında uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirmişti.

Siham Sergiva’nın Chicago’da yaşayan yeğeni Nicole Sergiva olayla ilgili şunları söyledi:

İyi olup olmadığını, başına ne geldiğini öğrenme konusunda elimiz kolumuz bağlı. Yakında serbest bırakılmasını umuyoruz. Ancak elbette her geçen gün endişemiz artıyor. Yaşadığını öğrenmeye ihtiyacımız var. Yaşadığım Illinois’ten ve ailemin yaşadığı Indiana’dan Kongre üyelerinin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı’yla da irtibata geçtik. Umarım ona yardım etmek için bir şeyler yapabilirler.

Kamuoyuna seslenen Nicole Sergiva ve kaçırılan milletvekilinin erkek kardeşi olan babası Adam Sergiva, aile üyelerinin Sergiva’nın evine baskın yapan kişilerin General Hafter’in güçleri olduğunu bildiğini söyledi. Baba-kız açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Fadi o gece geç saatte bilgisayarda oyun oynarken 5 arabanın yolda durduğunu görmüş. Bu araçların Hafter’e bağlı 106. Piyade Tugayı’na ait olduğunu fark etmiş… Götürüldüğü sırada Siham’ın hayatta olduğunu biliyoruz. Adamlar maskeliydi ancak kimlerin yanında olduklarını göstermekten de çekinmemişlerdi. Spreyle ‘Ordu kırmızı çizgidir’ diye yazmışlardı (…) Ali ve Fadi günlerce hastanede kaldı, kimsenin ziyaret etmesine izin verilmedi. Aile mensupları birçok kez ziyaret teşebbüsünde bulunsa da kapıdan çevrildiler. Taburcu edilen Fadi’ye şimdi amcası bakıyor ve ailenin Ali’yi ziyaret etmesine ilk kez izin verildi. Siham’ın kaçırılmasından bu yana onun hakkında hiçbir şey öğrenemedik (…) Hafter ve milislerinin eylemleri Libya’yı ve civar bölgeleri istikrarsızlaştırıyor. Demokratik yolla seçilmiş bir kişiyi hedef almak, süregelen krizin ve bu kişilerin neden olduğu istikrarsızlığın bir sembolü (…) Diktatörlük namına kadınları ve demokrasiyi susturmak büyük hata ve buna hoşgörüyle yaklaşılmamalı. Hepsinden önemlisi Siham yalnızca bir politikacı değil aynı zamanda bir anne, bir evlat, bir kardeş ve bir eş. Eve sağ salim dönmesini çok istiyoruz.

Sergiva’nın kaybolmasıyla ilgili kaygılarını dile getiren BM Libya Destek Misyonu da Libyalı yetkililerden meseleyi soruşturmasını istedi ve “kişilerin siyasi görüşleri nedeniyle kanun dışı gözaltı ve kaçırılmalara maruz kalmaması” için uyarıda bulundu.

 

 

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi de yaptığı çağrıda “Yürütme makamları, Aşiret Reisleri ve İhtiyar Heyeti ve Bingazi’deki sivil toplum kuruluşlarının, Sergiva’nın güvenli ve hızlı şekilde serbest kalmasını sağlayacak ve onu muhtemel bir suistimalden koruyacak hiçbir çabadan kaçınmamasını” istedi.

Temsilciler Meclisi’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Sergiva’nın kaçırılmasından, yaşamının tehlikeye girmesinden, Sergiva’yı ve tüm yurttaşları her ne şartta ne olursa olsun fikirlerini söylerken korumada başarısız olunmasından kanunen ve manen tamamıyla Hafter’i sorumlu tutuyoruz (…) İnsan hakları ve insani yardım kuruluşlarının yanı sıra BM Libya Destek Misyonu’na, Arap Meclisi başkanına ve üyelerine, Avrupa Parlamentosu başkanına ve üyelerine, Mağrip Arap Birliği (MAB) başkanına ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) genel sekreterine, Sergiva’nın serbest kalması ve ailesine sağ salim kavuşmasını sağlamak için her çabaya başvurması çağrısında bulunuyoruz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU