AK Parti'li Ünal'dan "29. madde" açıklaması: İddialarla uzaktan yakından ilgisi yok

AK Parti Grup Başkanvekili Ünal, ilgili maddeyi TCK'nin, "Kişilere Karşı İşlenen Suçlar" başlığı altına koymadıklarını ve hakaret suçu kapsamında değerlendirmediklerini belirtti

Fotoğraf: AA

TBMM Genel Kurulunda, basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin kanun teklifinin "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna yönelik düzenlemeyi içeren maddesi kabul edildi.

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine, "halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngören 29. maddesi üzerinden devam edildi.

CHP, HDP ve İYİ Parti'nin, söz konusu maddenin tekliften çıkarılmasına ilişkin önergeleri birleştirilerek görüşüldü.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa'ya aykırı olduğunu dile getirdiği düzenlemenin, Türkiye'yi dünya demokrasi liginden düşüreceğini savundu.

Söz konusu maddenin iktidara da hiçbir şey katmayacağını söyleyen Altay, "Türkiye'ye ve demokrasiye kıymayın. Gelin; sağduyunun, demokrasinin, hukukun sesine kulak verin. Bu yanlıştan dönün. Düzenlemenin özellikle bu maddesinin, demokrasi ve Türkiye'nin dünya milletler ailesindeki itibarı için bir dinamit olduğunu görün" dedi.

Altay, ayrıca düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını bildirdi.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ise düzenlemenin, Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere ve Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı olduğunu ileri sürdü.

Kanun teklifinin, "seçimlerde muhalefetin sesini kesmek" için çıkarıldığını savunan Oluç, "Bu düzenlemenin iyi niyetli olmadığını yalnızca siyasi ve toplumsal muhalefet değil, uluslararası kurumlar da açık ve net görüyor. Bu sansür yasasına 'hayır' diyoruz" ifadelerini kullandı.

"Gerçeklerin kötü bir huyu var"

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek de düzenlemenin, yalan haberlerle mücadele için değil, gerçekleri gizlemek için çıkarıldığını iddia etti.

Gerçeklerin, yasalarla gizlenemeyeceğini belirten Zeybek, "Gerçeklerin kötü bir huyu var, her zaman ortaya çıkar. TÜİK yalan söylüyor, yandaş medya yalan söylüyor. Açık söylüyorum, 7 ay sonra o gerçekler ortaya çıkacak ve yalan söyleyenler yargı önünde hesap verecek" diye konuştu.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel ise düzenlemenin 29. maddesiyle Türk Ceza Kanunu'na (TCK) yeni bir suç tipinin ekleneceğini belirterek, "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu değil de 'iktidara karşı bilgiyi alenen yayma' terimi koyulmuş olsaydı, cuk otururdu" ifadesini kullandı.

Şeker, tansiyon ve nabız ölçen aletin bulunduğunu söyleyen Erel, "Korkuyu, endişeyi, paniği ölçen bir alet çıktı da biz mi duymadık? Paniği neyle ölçeceksiniz?" diye sordu.

"Hakaret suçu kapsamında değerlendirmedik"

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, dezenformasyonla ilgili düzenlemeyi TCK'nin, "Kişilere Karşı İşlenen Suçlar" başlığı altına koymadıklarını ve hakaret suçu kapsamında değerlendirmediklerini belirtti.

Söz konusu maddeyi, TCK'nin "Kamu Barışına Karşı Suçlar" başlığı altındaki 217/A'ya eklemelerinin gerekçesini defalarca açıkladıklarını vurgulayan Ünal, "İlgili maddede sayılan suçların tamamının ortak işlenmesi halinde suçun teşekkülü şartını getirmişken, bilinçli ve kasıtlı şekilde yalan ve gerçek dışı bilgiye kimin karar vereceğini de yargı erkine bırakmışken buradan bu kadar siyasal argüman üretmeyi başarı olarak görüyorum. Hazırladığımız kanun maddesinin iddialarla uzaktan yakından ilgisi yok" ifadelerini kullandı.

Müzakerelerin ardından yapılan oylamada aynı mahiyetteki önergeler kabul edilmedi.

Daha sonra yapılan oylamada, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu düzenleyen madde kabul edildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU