Atatürk’ün mirası: Adatepe’nin oğlunun açtığı dava zaman aşımına uğradı

CHP ve İş Bankası’na açılan 10 milyon liralık tazminat davası mahkeme tarafından reddedildi

Fotoğraf: Twitter

Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin oğlu Ahmet Kemal Doğançay’ın,  Atatürk’ün varisi olan annesine miras payını eksik ödedikleri iddiasıyla, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türkiye İş Bankası’na açtığı dava zaman aşımı gerekçesiyle reddedildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin oğlu Ahmet Kemal Doğançay, Atatürk’ün varisi olan annesine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türkiye İş Bankası’nın gerekli katkıyı sağlamadığı ve miras payını eksik ödedikleri iddiasıyla İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. 2 yıl önce açılan davada Doğançay, 10 milyon lira manevi tazminat istedi.

‘Vefa borcu yerine getirilmedi’
Doğançay’ın mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, “Vasiyetname kapsamında Ülkü Adatepe’ye ödenmesi hususunda Atatürk tarafından vasiyet edilen edimler, davalılar tarafından yerine getirilmemiştir.

Ülkü Adatepe’nin hakkı olan miras payları, on yıllarca eksik ödenmiştir. Davalı iki kurum Ülkü Adatepe’nin iyi bir tahsil alması için hiçbir girişimde bulunmamıştır.

Ülkü Adatepe’nin tahsil hakkı düpedüz elinden alınmıştır. Yaşanan bu olaylar, Ülkü Adatepe’ye vefa borcunun yerine getirilmediğini göstermektedir.

Talep ettiğimiz 10 milyon lira manevi tazminat, Kara, Deniz, Hava, Jandarma, Polis Teşkilatı ve şehit yakınları ile gazilere bağışlanacaktır” ifadelerine yer verildi.

‘Mirasçı, manevi tazminat isteyemez’
Dava dilekçesine cevap veren CHP’nin avukatı, manevi tazminat isteminin kişiye bağlı olduğunu belirterek, ‘Miras bırakan Ülkü Adatepe’nin ileri sürmediği manevi tazminat hakkını, mirasçının isteme hakkı yoktur” dedi.

Türkiye İş Bankası ise yanıtında, “Manevi tazminat talebi zaman aşımına uğramıştır. Hukuki şartları da oluşmamıştır. Manevi tazminat talebinde bulunabilmek için öncelikle ortada hukuka aykırı bir durumun olması gereklidir” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta görülen karar duruşmasında, mahkeme heyeti, davanın zaman aşımı nedeniyle reddine karar verdi.

Indipendent Tükçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU