PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 26 Haziran 2022 

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


İngiliz Milletler Topluluğu Hükümet Başkanları toplantısı Ruanda'da yapıldı

"Ortak bir gelecek sunmak: bağlanmak, yenilikçilik, dönüşüm" temasıyla düzenlenen programa İngiltere Kraliçesi'ni temsilen Veliaht Prens Charles, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve topluluğa üye 54 ülkeden liderler ve temsilciler katıldı. 

Liderlerin ana gündem maddeleri arasında iklim değişikliği, küresel enflasyon ve ekonomik anlaşmalar bulunuyordu.

Öte yandan toplantıda, Kovid-19 pandemisinin etkisini kırmak ve küresel ekonomiyi canlandırmak amacıyla "küresel bir sıfırlanma" üzerine görüşmeler yapıldı.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasından sonra düşen ticaret hacmini telafi etmek istemesi ve son 40 yılın en yüksek enflasyon oranıyla karşı karşıya olması açısından bu toplantı oldukça önemliydi.


Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Afrika Birliği'ne hitap etti

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, geçtiğimiz hafta video konferans yoluyla Afrika Birliği mensubu liderler ve temsilcilerle bir araya geldi.

Nisan ayından bu yana Ukrayna tarafından birkaç kez talep edilse de Afrika Birliği bu konuşma teklifini kabul etmeye yanaşmamıştı.

Teklif geçen hafta kabul edildi. Lakin Zelenski'yi dinlemek için sadece 4 lider toplantıya katıldı. Diğer liderler ise temsilci gönderdi.

Toplantının ilgi görmemesi Rusya'nın Afrika üzerindeki etkisine işaret ediyor şeklinde yorumlandı.

Zelenski konuşmasında, "Afrika, devletimize karşı savaşı başlatanların rehinesidir" dedi. Rus savaşının yol açtığı haksız gıda fiyatları, tüm kıtalarda acı bir şekilde hissediliyor ifadelerini kullandı. 


Doğu Afrika Topluluğu liderleri Kenya'da toplandı

Geçtiğimiz hafta Kenya'nın Başkenti Nairobi'de toplanan Doğu Afrika Topluluğu (EAC) liderleri, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) barışı sağlamak için bölgesel bir askeri gücün kurulmasını onayladı.

Liderler, Kongo'nun farklı bölgelerinde bulunan silahlı isyancı gruplara faaliyetlerini durdurma çağrısında bulundu.

BM tahminlerine göre, son iki yılda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 5 milyondan fazla insan güvensizlik ve şiddet nedeniyle yerlerinden edildi.


Belçika, Kongo Demokratik Cumhuriyeti eski başkanın kalıntılarını iade etti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı Patrice Lumumba Belçika tarafından 61 yıl önce öldürüldü.

Belçika Kralının Kongo'yu ziyaretinin ardından Lumumba'nın kalıntıları Kongo'ya iade edildi. Belçika hükümeti altın bir diş ve parmak kemiklerinden oluşan kalıntıları Lumumba ailesine teslim etti.

Afrika'nın bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan Lumumba, 1961'de bir grup Belçikalı paralı asker tarafından öldürüldü.

1999'da eski bir Belçika polis şefi, Lumumba'nın öldürülmesi ve vücudunun asit içinde eritilmesi olayına karıştığını kamuoyu önünde itiraf etti.

Altın dişini ve parmak kısımlarını da bir tür av ganimeti olarak sakladığını söyledi.


Afrika kıtasının ilk mRNA aşı fabrikasının temeli atıldı

BioNTech, Afrika'daki mRNA bazlı aşılar için ilk üretim tesisinin inşaatına Ruanda'nın başkenti Kigali'de başladı.

Temel atma törenine Ruanda Devlet Başkanı Kagame ve Biontech CEO'u Uğur Şahin'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Biontech CEO'su Uğur Şahin, Afrika'nın ilk mRNA üretim tesisinin Almanya'daki BioNTech fabrikasının tam kopyalarına dayanacağını söyledi.

Şirket, Kovid-19 aşısının tahmini ilk yıllık kapasitesinin 50 milyon doz olacağını söyledi. Ruanda'daki fabrikanın kurulumdan yaklaşık bir yıl sonra üretime başlaması bekleniyor.

Kovid-19 aşılarının yanı sıra sıtma gibi Afrika'da yaygın görülen hastalıklar için de aşıların üretileceği belirtildi.


Avrupa Birliği'nden Afrika'ya 630 milyon dolar destek sözü

Avrupa Birliği, savunmasız ulusların Rusya-Ukrayna savaşının kötüleştirdiği gıda krizini atlatmasına yardımcı olmak için 630 milyon dolar yardım sözü verdi.

Ayrılan bu kaynak insani yardım ve uzun vadede sürdürülebilir gıda üretimini artırmak için kullanılacak.

Rusya ve Ukrayna, dünyadaki buğday ve arpanın yaklaşık üçte birini, ayçiçek yağının yüzde 70'ini üretiyor. İki ülke arasında patlat veren savaş, 20 milyon ton Ukrayna tahılının Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerine ulaşmasını engelledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 41 ülkede 181 milyon insanın gıda kriziyle karşı karşıya kalabileceğini tahmin ediyor.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU