Her yıl düzenlenen Yulin köpek yeme festivali başladı; evet, doğru okudunuz

Yulinli birçok restoran sahibi, adrenalinin hayvan etine lezzet kattığına inanıyor ki bu da köpeklerin genellikle diğerlerinin gözü önünde öldürüldüğü anlamına geliyor

Çin'in Guangşi eyaletinin Yulin bölgesinde yapılan festival 2009'dan beri tepkilere rağmen devam ediyor (Reuters)

Köpek eti pazarları ve bu hafta yeniden başlayan Yulin köpek yeme festivali gibi etkinlikler, uluslararası alanda ve Çin'deki birçok kişi tarafından haklı olarak kınanıyor. Genelde kişisel olarak tanıdığımız ve sevdiğimiz hayvanlar olan köpekleri öldürme, pişirme ve yeme fikri çoğumuzun istifra etmesi için yeterli.

Öyleyse neden çoğumuz bir kızarmış tavuk dükkanının önünden gözümüzü kırpmadan geçebiliyoruz? 10 gün süren festivalde 15 bin kadar köpek dövülecek ve iç organları çıkarılacak. Ancak aynı dönemde Britanyalıların iştahını tatmin etmek için burada yaklaşık 29 milyon başka hayvan öldürülecek ki onlar da yaşamlarına değer veriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu keyfi çifte standardın hiçbir mantıklı gerekçesi yok; özellikle de Birleşik Krallık'ta (BK) yemek masasına konmak için öldürülen hayvanlar, çoğunlukla diğer şehirlerden Yulin'e taşınan ve orada öldürülüp yenen köpeklerin maruz kaldığına çok benzer dehşetlerle karşı karşıya kalırken. Bu köpekler küçük kafeslere tıkılıyor ve kamyonlara yükleniyor, sonra yüzlerce kilometre yol kat edebiliyor. Aynı şey, besi ve kesim amacıyla halen BK'den AB'ye ihraç edilen, korku içindeki yüz binlerce hayvan için de geçerli.

Yulin'deki bazı köpeklerin kafalarına sopayla vuruluyor. Bu kesinlikle acayip ancak aynı zamanda balıkların kafalarına defalarca vuran ve etlerini "yumuşatmak" için canlı, zeki ahtapotları kayalara çarpan ticari balıkçılar için olağan bir iş. Hepsi de herhangi bir köpek veya kediyle aynı acı hissetme kapasitesine sahip olan birçok deniz hayvanı, tahripkar bir basınç düşmesi sürecinden geçiyor ve denizin derinliklerinden yukarı çekilirken bu hayvanların gözleri bile patlayabiliyor.

Yulinli birçok restoran sahibi, adrenalinin hayvan etine lezzet kattığına inanıyor ki bu da köpeklerin genellikle diğerlerinin gözü önünde öldürüldüğü anlamına geliyor. Bu korkunç ama hayvanları koruma grubu Viva! BK mezbahalarında yaklaşık bir milyon domuzun bilincinin kan kaybından ölmeden önce geri geldiğini tahmin ediyor.

Mezbaha veterineri Gabriele Meurer şöyle diyor:

Kasaplar o kadar acele ediyor ki çoğu zaman elektrikli maşaları domuzların kafalarında doğru pozisyona yerleştirmiyor. Domuzlar sadece yarı yarıya veya yetersiz düzeyde sersemliyor, kan kaybederken uyanıyor ve kaynar suya sokulduklarında açıkça hâlâ canlı ve bilinçli oluyor. Koyunlar da bir o kadar kötü sersemletiliyor.

BK'de domuzların yüzde 86'sına karbondioksit gazı veriliyor. Bilinçlerini kaybetmeleri 30 saniye kadar sürüyor ve bu süre zarfında, hızlı hızlı nefes alıp gaz odasından kaçmaya çalışırkenki ümitsiz ciyaklamalarını duyabilirsiniz. Britanya et endüstrisi domuzlara, tavuklara, ineklere ve koyunlara yaptığını köpek ve kedilere yapsaydı, hayvanlara eziyetten yargılanırdı.

Hiçbir hayvan sonunda tabağımıza düşmek üzere acı çekmek ve ölmek istemez; içten içe bunu biliyoruz. Ancak küçük yaşlardan itibaren çoğumuz, belirli türleri özen ve şefkate değer, diğerlerini ise değersiz olarak görmeye şartlandık; hepsi de insanın keyfi tercihlerine dayanıyor.

Kasıtlı olsun ya da olmasın; ebeveynler, öğretmenler, medya ve diğer etkenler çocuklara yavru köpek ve kedilerin "arkadaş", ineklerin ve tavukların "yiyecek", sıçanların ve farelerinse "haşere" olduğu mesajını veriyor. Çoğu çocuğa insan arzularının, ihtiyaçlarının ve ilgi alanlarının her zaman diğer türlerinkinden daha üstün olduğu da öğretiliyor.

 

 

Sonuç olarak, diğerlerine kötü davranmanın yanlış olduğunu söyleyen kendi vicdanlarımızı görmezden gelmeyi öğreniyoruz. Kendimizi insanların işine yarayabilir diye hayvanları laboratuvarlara hapsetme, üzerlerinde deney yapma ve onları öldürme hakkına sahip olduğumuza inandırıyoruz. İnek sütünden yapılan dondurmayı yemek sorun değil çünkü tatlı isteğimiz bir anne ineğin bebeğini emzirmek ve ona bakmak için duyduğu içgüdüsel ihtiyaçtan daha ağır basıyor. Orkaları kâr ve eğlence için cansız tanklarda tutmanın kabul edilebilir olduğuna kendimizi ikna ediyoruz. Balık yakalamak için suya yemli bir olta iğnesi atmaktan aldığımız zevk, dudakları delinip nefes alamayacakları bir ortama çekildiklerinde balıkların çektiği acıdan daha önemli.

Hayvanlar hakkında yazan Isaac Bashevis Singer'ın sözlerini sık sık düşünüyorum:

Konu hayvanlar olunca tüm insanlar Nazidir.

Rahatsız edici bir fikir ama buna kim karşı çıkabilir ki?

Toksik, türcü zihniyetimizin üstesinden gelebiliriz ve gelmeliyiz. Bu pandemi bize bir şey öğretiyorsa, o da elbette yaşayan ve hisseden tüm varlıkların birbirine bağlı olduğudur. Kendi önyargılarımıza (yabancı düşmanlığımıza, cinsiyetçiliğimize, ırkçılığımıza ve türcülüğümüze) dürüst ve sert bir bakış atmanın ve mağdurlar kim olursa olsun şiddete karşı tavır almanın zamanı geldi.

Geriye dönüp baktığımızda, 2022'nin gerçekten kendimizi başkalarında görmeye ve tüm duyarlı varlıklara hak ettikleri saygı ve şefkatle davranmaya başladığımız yıl olduğunu söyleyeceğimizi hayal etmek çok mu fazla?

Mimi Bekhechi; PETA BK, Avrupa ve Avustralya Başkan Yardımcısı.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU