Suudi Arabistan’da mağazalar artık 24 saat açık kalabilecek

Kararın, piyasa hareketlerini ikiye katlaması, vatandaşlar ile turistler arasındaki işlemleri hızlandırması bekleniyor

Suudi Arabistan, gençlerin çalışma gücünü artırarak işsizlik oranını azaltmak için çalışıyor / Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu’nun dün onayladığı ticari merkezlerin 24 saat faaliyet göstermesi kararının 65 bin kişiye doğrudan ya da dolaylı olarak, 30 bin kişiye de yarı zamanlı olarak iş fırsatı sağlaması bekleniyor. Karar ile ayrıca yeni girişimlerin sayısını yüzde 6’ya, eğlence sektörünün değerini yüzde 9’a, tüketici harcamalarının da yılda 37.5 milyar dolardan fazlasına ulaşması hedefleniyor.

Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasabi yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bakanlar Kurulu’nun ticari merkezlerin 24 saat boyunca faaliyet göstermesine izin verilmesi kararı, şehirdeki yaşam kalitesini artırarak 24 saat boyunca nüfusa mal ve hizmet sağlanmasına katkıda bulunacak. Ayrıca şehirdeki yaşam kalitesini artıracak ve Krallık’ta Vizyonu 2030 doğrultusunda özel sektör yatırımları ve iş yaratma alanları açacak.


El-Kasabi, işletmelerin 24 saat boyunca çalışmasına izin veren düzenlemenin mal ve hizmetlere olan talebi artıracağını, tüketici harcamalarını teşvik edeceğini ve sermaye yatırımlarını çekerek devletin makro ekonomisine katkıda bulunacağını belirtti.

Ayrıca bu kararın yeni iş olanaklarının yaratılmasına katkıda bulunacağını ifade eden El-Kasabi, büyük ve küçük ölçekli işletmelerin ülke ekonomisine katkıda bulunacağını ve iş sektörü için yeni ufuklar açacağını kaydetti.

Kararın, piyasa hareketlerini ikiye katlaması, vatandaşlar ile turistler arasındaki işlemleri harekete geçirerek 2030 Vizyonu hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunması, her yaşam tarzına uygun özgürlük ve vatandaşlar için yeni iş imkanları sağlaması bekleniyor.

Söz konusu adım, devletin gençlerin istihdamını artırarak girişimcileri desteklediği, büyük işletmeler kurarak, özel sektör katılımını artırarak ve özel sektör ile ortaklıklar kurarak işsizlik oranını yüzde 12,6'dan yüzde 7'ye düşürmeye çalıştığı bir zamanda atıldı. Karar ile birlikte uygulamanın başarısını sağlamak ve istenen hedeflere ulaşmak için gece ve gündüz iş mekanizmasını düzenleyen kontrollerin oluşturulması hedefleniyor. Bu kararın özellikle yaz aylarında gereksinimleri karşılamaya katkı sağlayacağı belirtildi.

Karar, devletin toplum güvenliğini ve sosyal ihtiyaçları göz önünde bulundurarak düzenlemeler ve ekonomik reformların sürdürülmesi yoluyla çalışma ortamı sağlanması amacıyla destekte bulunmayı hedefliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Zeynep Karataş

DAHA FAZLA HABER OKU