Kırıkkale OSB, yangına karşı insansız kara aracı (İKA) üretecek

Türkiye'nin tek savunma sanayi ihtisas OSB'sine sahip Kırıkkale'de 1.500 üyenin eşit payla ortak olacağı bir şirket kuruldu. Şirket, savunma sanayinin yanı sıra orman yangınlarıyla mücadelede kullanılacak insansız kara aracı üretecek

Fotoğraf: AA

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı, uzun vadede insansız kara taşıtı üretme hedefl eri bulunduğunu kaydeden Ahmet Varlı, bunun sadece savunma sanayinde değil orman yangınlarında da kullanılmasını öngördüklerini belirtti. Varlı, bu aracın, arazözlerin giremediği noktalarda yangının 250 metre kadar içine müdahale edebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözkonusu araca yönelik etüd çalışmalarının tamamlandığı bilgisini veren Varlı, bununla orman yangınlarına çok daha risksiz müdahale edilebileceği gibi, çok daha verimli sonucun da alınabileceğini bildirdi. Prototip üzerinde de çalışma yaptıkları bilgisini veren Varlı, "Mevcut yöntemlerle orman yangınlarına yukarıdan veya aşağıdan arazözlerle müdahale edilebiliyor ama hiçbirisi yangının içine giremiyor. Bizim otonom sistemli aracımız, suyu ana tankerden almak kaydı ile 250 metre içeriye kadar girebilecek ve orada doğrudan yangına müdahale edecek. Böylece hem yangın söndürmede görev alan personel için risk olmayacak hem de yangına karşı daha dolay sonuç alınacak" diye konuştu.

"Sanayiye önem verirken tarımı ihmal etmemeliyiz"

Gıda konusunda yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken Başkan Ahmet Varlı, bunun giderek milli güvenlik sorunu olmaya başlayacağını kaydetti ve Türkiye’nin sanayileşirken tarımı geri planda bıraktığını aktardı.

Varlı şunları söyledi:

Gıda üretimi, gıda hammaddesinin üretimi noktasında daha doğrusu tarım noktasında geriye düştük. Biz sanayileşmeyi yaparken buna paralel tarım üretimini geri planda bırakmamamız gerekiyordu. Özellikle bu pandemi ile Rusya-Ukrayna savaşından sonra tarımın ne kadar önemli olduğunu şimdi daha iyi görmeye başladık

(Haberin tamamı için)

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU