İran Sağlık Bakanı yeni bütçeye tepki göstererek istifa etti

İran Sağlık Bakanı Hasan Gazizade Haşimi, meclisin yeni yıl bütçesine tepki göstererek istifa etti. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Haşimi’nin istifasını kabul etti

Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Ruhani, Haşimi'nin 26 Aralık'ta sunduğu istifasını kabul ederek yerine Devlet Planlama ve Bütçe Kurumu Başkan Yardımcısı Sait Nimeki'yi vekil olarak atadı.

Eski Bakan Gazizade Haşimi bundan önce de bir kaç kez istifa etmek istedi ama her seferinde Ruhani’nin şartlarını kabul etmesinin ardından istifasını geri alıyordu.

Tahran'daki son iki Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmayan Haşimi'nin istifa kararının ardından yaklaşık iki haftadır bakanlığa gitmediğine yönelik haberler ülke medyasında yer bulmuştu.

Yeni yılda ayrılan bütçeye tepki göstererek istifa eden Haşimi "35 trilyon tümeni (resmi kurla 8.8 milyar dolar) yozlaşmış finans ve kredi kuruluşlarına harcadılar. Planlama ve Bütçe Kurumu, Sağlık Gelişim Planı içinse sadece 16 trilyon tümen  (resmi kurla 3.8 milyar dolar) verdi. Ne büyük bir iyilik” eleştirisini dile getirmişti.

Planlama ve Bütçe Kurumu Başkanı Muhammed Bakır Nobaht da Haşimi’nin eleştirilerine cevap vererek, "Planlama ve Bütçe Kurumu'nu size mi bağlayalım?" diye tepki göstermişti.

Daha önce İran'da meclisin çıkardığı “Emekli kişilerin devlet kurumlarında çalışmasının yasaklanması” yasasının ardından aralarında cumhurbaşkanı yardımcıları, valiler, belediye başkanları ve bürokratların olduğu birçok üst düzey yetkili zorunlu olarak görevinden istifa etmişti.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Ruhani kabinesinden İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Abbas Ahundi istifa etmiş, Çalışma Bakanı Ali Rebii, Ekonomi ve Maliye Bakanı Mesud Kerbasiyan da mecliste yapılan gensoru oylaması sonucunda görevlerinden azledilmişlerdi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU