Türkiye'de halk sağlığına ayrılan pay OECD ortalamasının yarısı

2002-2019 yılları arasında Sağlık Bakanlığı hastanesi sayısı yüzde 15, yatak sayısı yüzde 33 artarken özel hastane sayısı yüzde 112, özel yatak sayısı ise yüzde 178 arttı

Fotoğraf: Twitter

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) yayımladığı 2021 yılı Sağlık Raporu'na göre Türkiye, sağlık harcamalarının milli gelire oranı ve devletin sağlık harcamalarına katkısı gibi verilerde birçok ülkenin gerisinde kalırken halkın cebinden yaptığı sağlık harcamaları konusunda öne çıkıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'de yüzde 4,3, OECD ortalaması 8,8

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in rapordan aktardığı bilgilere göre, OECD ülkelerinde milli gelirin yüzde 8.8'i halkın sağlığına harcanırken Türkiye'de milli gelirin sadece yüzde 4.3'ü sağlığa gidiyor. ABD milli gelirinin yüzde 16.8'ini, Almanya ise yüzde 11.7'sini halkın sağlına harcıyor.

Rapora göre, geçen yıl kişi başına sağlık harcaması Türkiye'de 1.267 dolar, OECD ortalaması 4 bin 87 dolar oldu.

Devlet katkısında Türkiye son sıralarda

Devletin sağlık harcamalarına katkısı OECD ülkelerinde yüzde 35'e ulaşırken Türkiye'de yüzde 23'te kaldı. Sağlık harcamalarına halkın kendi cebinden yaptığı katkı oranında ise Türkiye, ABD ve Almanya gibi özellikle sağlık sistemi çok eleştirilen ülkeleri bile geride bıraktı.

Türkiye'de her 100 liralık sağlık harcamasının 17 lirasını vatandaş cebinden karşılarken bu tutar Almanya'da 13 TL, ABD'de 11 TL'ye kadar düşüyor.  OECD ülkelerinde bin kişiye 3.6 hekim, 8.8 hemşire, 4.4 yatak düşüyor. Buna karşılık her bin kişiye 2 hekim, 2.4 hemşire, 2.9 yatağın düştüğü Türkiye listenin en sonlarında yer alıyor.

Özel hastane sayısında patlama

CHP Milletvekili Dr. Fikret Şahin, OECD verilerinin Türkiye'nin sağlıktaki çöküşünün kanıtı olduğunu söyledi. 2002-2019 yılları arasında Sağlık Bakanlığı hastanesi sayısı yüzde 15, yatak sayısı yüzde 33 artarken özel hastane sayısının yüzde 112, özel yatak sayısının yüzde 178 arttığını söyledi. Dr. Şahin, "Türkiye'de kamucu sağlık hizmeti ortadan kalkmış, ne kadar paran varsa o kadar sağlık hizmeti alırsın dönemi başlamıştır. Sağlık hizmeti hızla hastane patronlarının eline geçmekte, cepten sağlık ödemeleri artmaktadır" dedi. (Haberin tamamı için)

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU