ABD'de 82 milyon dozdan fazla Kovid aşısı çöpe gitmiş

ABD'de pandemi boyunca 588 milyon dozdan fazla aşı dağıtıldı

(Unsplash)

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre ABD, Aralık 2020'den geçen ayın ortasına kadar 82 milyon 100 bin doz Kovid aşısını çöpe attı.

NBC News, israf edilen aşı miktarının federal yönetimin pandemi süresince dağıttığı dozların yüzde 11'inden fazlasına karşılık geldiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu süre zarfında ABD'de çöpe giden dozların 4'te birinden fazlası perakende eczane zincirleri CVS ve Walmart tarafından atıldı. Raporda, bunun her şirketin yönettiği doz hacminin bir yansıması olduğu belirtildi.

Kullanılamadan önce eczanelerde miatlarının dolması, elektrik kesintileri, dondurucu depoların bozulması ve açılıp işgünü sonunda kullanılmayan şişelerin atılması, aşıların israf edilmesine yol açan çeşitli sebepler arasında.

CVS, aldığı 89 milyon 900 bin dozdan 11 milyon 800 binini, yani yaklaşık yüzde 13'ünü boşa harcadı.

Şirketten yapılan açıklamada, "Gün sonunda gelen tek bir kişi için genelde çok dozlu bir şişe açmamız gerekiyor" dendi.

Bu şişelerin raf ömrü çok sınırlı, bu da maalesef kullanılmayan aşının atılacağı anlamına geliyor. Aşıları tatbik eden diğerleri de aynı zorluğu yaşıyor.

Walgreens ise aldığı yaklaşık 79 milyon 600 bin dozun neredeyse yüzde 10,5'i olan 8 milyon 300 bin dozunu boşa harcadı. Şirket israfın arkasındaki ana faktörler olarak randevuya gelmeyenleri, randevu iptallerini ve açık şişeleri saydı.

Şirket açıklamasında, "Son CDC kılavuzu, aşı israfına yol açsa bile Kovid-19 aşılamasına öncelik verilmesini tavsiye ediyor" dendi.

Diğer 5 şirket olan Health Mart, DaVita, Rite Aid, Public ve Costco da aldıkları dozların 4'te birinden fazlasını boşa harcadı.

İki ABD eyaletiyse dozlarının 4'te birinden fazlasını çöpe attı. Oklahoma aldığı yaklaşık 4 milyon dozun yüzde 28'ini, Alaska ise 1 milyon dozunun neredeyse yüzde 27'sini israf etti.

Bloomberg'e göre ABD'de 588 milyonun üzerinde doz dağıtılırken, dünya genelindeyse 184 ülkede 12 milyardan fazla doz verildi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU