Netanyahu'dan AB'ye Nazi benzetmesi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, AB’nin İran’ın nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerine yönelik ihlallerine verdiği yanıtı kınayarak Nazi benzetmesinde bulundu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazar günkü kabine toplantısından / Fotoğraf: AP

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini açıklamalarını Avrupa’nın geçmişte Nazi Almanyası’nın yükselişine karşı izlediği politikaya benzeten İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Bu bana Avrupa'nın 1930'lu yıllardaki yatıştırıcı politikasını hatırlatıyor.

O zaman da başını kuma sokanlar yaklaşan tehlikeyi görememişti.

Öyle görünüyor ki İran'ın nükleer füzeleri Avrupa topraklarına düşene kadar Avrupa'da uyanmayacak olanlar var, ama ondan sonra elbette çok geç olacak” şeklinde konuştu. Netanyahu, İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek için İsrail’in ne gerekiyorsa yapacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mogherini ne demişti?

Mogherini dün (15 Temmuz 2019) yaptığı açıklamada, İran’la var olan nükleer anlaşmaya bağlı kalan tarafların Tahran'ın anlaşmaya yönelik ihlallerini önemli bir uyumsuzluk olarak görmediğini belirtmişti.

Mogherini, tarafların anlaşmada yer alan anlaşmazlık çözüm mekanizmasını şuan için İran'a karşı aktif hale getirmeyi düşünmediklerini ifade etmişti.

Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Mogherini, “Anlaşmanın taraflarından hiçbiri şu anda anlaşmazlık çözüm mekanizmasını harekete geçirme niyetinde olmadıklarını belirtti. Bununla birlikte başta Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’ndan (UAEA) olmak üzere aldığımız mevcut veriler ışığında, ihlallerin önemli bir uyumsuzluk olmadığı sonucuna varıldı” ifadelerini kullanmıştı.

Söz konusu toplantıda, İran’la yapılan nükleer anlaşmayı korumak için her türlü çabayı gösterme kararı alındı.

Ancak ABD’nin yaptırımlarını aşmanın önündeki güçlükler, onlara bunu gerçekleştirmeleri için çok az şans veriyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

DAHA FAZLA HABER OKU