Sudan’da halk hareketi liderleri yasama meclisinin yüzde 67’sini elinde tutmakta kararlı

Sudan'daki askeri kanat ve muhalifler arasında yapılan anlaşmaya göre 5 sivil, 5 asker ve 1 de tarafların uzlaştığı bağımsız bir sivilden oluşan 11 kişilik egemenlik konseyi kurulmasına karar verilmişti

Sudan'da sokaklara dökülen göstericiler / Fotoğraf: Reuters

Sudan’da Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), Afrika-Etiyopya arabuluculuğunda sunulan anayasal bildiri ve siyasi anlaşma ile ilgili olarak grup içerisinde daha fazla istişarelerde bulunmak için Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile yapılması planlanan toplantıların ertelenmesini talep etti.

Taraflar arasındaki müzakerelerin salı günü ÖDBG blokları arasındaki istişarelerin tamamlanmasının ardından devam etmesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’a konuşan ÖDBG liderlerinden Sıddık Yusuf, ÖDBG bünyesinde yer alan bloklardan olan Ulusal Uzlaşı Güçleri Koalisyonu’nun önceki gün yaptığı toplantıda Afrika-Etiyopya arabuluculuğu tarafından sunulan anayasal bildirisi belgesinin kabul edilmediğini aktardı.

Afrika Birliği (AfB) Temsilcisi Muhammed Hasan Lebat’ın önceki gün yaptığı açıklamaya göre AGK ile ÖDBG arasındaki siyasi anlaşmayı pekiştirmek amacıyla yüksek komite tarafından hazırlanan belgenin metnini görüşmek üzere bugün ortak bir toplantı yapılması bekleniyor.

Yusuf, Ulusal Uzlaşı Güçleri Koalisyonu’nun “yasama meclisinin dağılımına ilişkin belirlenen oranların yeniden müzakere edilmesinin ve aleyhlerinde cezai işlem başlatılmadan egemenlik konseyi üyelerine dokunulmazlık verilmesinin kabul edilmediğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’a konuşan bir diğer ÖDBG liderleri Abbas Medeni de koalisyon içerisindeki blokların Afrika-Etiyopya arabuluculuğu tarafından sunulan anayasal bildiriyi ve siyasi anlaşmayı incelemeye devam ettiklerini söyledi.

Ayrıca bloklar tarafından ilgili belgeler hakkında gerekli incelemelerin tamamlanmasının ardından salı günü AGK ile müzakerelere başlanmasını beklediğini dile getirdi. Tarafların belgelere ilişkin anlaşmazlıklarının esaslı olmadığını belirten Medeni, salı günü bir uzlaşıya varılmasını beklediğini kaydetti.

Halk hareketine öncülük eden Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA) üyelerinden Mühendisler Birliği, önceki anlaşmaya uygun olarak ÖDGB koalisyonunun yasama meclisinde yüzde 67 temsil oranına sahip olmasını ve 11 Nisan 2019 tarihinden bu yana göstericilere karşı işlenen suçların faillerinden hesap sorulmasını içeren bir girişim sundu.

Girişim kapsamında Sudan devletinin yeniden yapılandırılmasının, kurtuluş rejiminin sembol isimlerinden hesap sorulmasının, demokrasi, özgürlük ve adalet üzerine kurulacak bir devlet için tek partili rejimin ortadan kaldırılmasının önemi vurgulandı. Ayrıca daha önce onaylanan yüzde 67'lik oranın kabul edilmemesi halinde Askeri Geçiş Konseyi ile yapılacak siyasi anlaşma da reddedildi.

Anlaşmaya AfB’nin gözetiminde bağımsız bir komisyon kurulması hakkında net bir metin eklenmesi talebinde bulunulan girişimde, egemenlik konseyi üyelerinin dokunulmazlığına ilişkin maddenin düzenlenmesi ve mutlak dokunulmazlığın olmadığına ilişkin bir maddenin yer alması çağrısında bulunuldu.

Girişimde, yasama meclisinde ÖDGB için tahsis edilen yüzde 67’lik orandan taviz verilmemesi ve devrildiği ana dek rejimle beraber olan kimselerin mecliste yer almaması gerektiği kaydedildi.

Ayrıca egemenlik konseyi başkanlığının sivillere devredileceği dönemde başkanın siviller tarafından seçilmesi, ordunun konseye başkanlık yaptığı dönemde başkan yardımcısının sivil olması ve sivil başkanlık döneminde ise başkan yardımcısının asker olması öngörülen bir maddenin eklenmesi ve ayrıca savunma ve içişleri bakanları da dahil olmak üzere tüm bakanların ÖDBG tarafından atanması gerektiği vurgulandı.

AGK ile ÖDBG arasında yapılması planlanan toplantı birçok kez ertelendi. Bununla birlikte ÖDBG’nin daha fazla zaman talep etmesi nedeniyle toplantının arabuluculuk tarafından belirlenen tarihte yapılmasına ihtimal verilmiyor.

Taraflar 5 Temmuz'da 5 sivil, 5 asker ve 1 de tarafların uzlaştığı bağımsız bir sivilden oluşan 11 kişilik egemenlik konseyi, konsey başkanlığının dönem başkanlığı şeklinde yapılması ve ÖDBG’nin atadığı bir başbakan tarafından teknokratlar hükümetinin kurulması hususlarında anlaştılar.

Anlaşmanın geçen hafta imzalanması bekleniyordu. Ancak başta konsey üyelerinin dokunulmazlığı olmak üzere sunulan anayasal belgedeki bazı maddelere ilişkin yaşanan anlaşmazlıklar dolayısıyla ertelendi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

DAHA FAZLA HABER OKU