4 bin 600 yıl öncesine ait “bükülmüş” Mısır piramidi halka açılıyor

Turistler Kral Sneferu için inşa edilen 79 metrelik antik tünele inebilecek

Firavun Sneferu'nun "bükülmüş" piramidi (AFP) 

Mısır, Kral Sneferu’nun 4 bin 600 yaşındaki “bükülmüş” piramidini halka açtı.

Kahire'nin hemen güneyindeki Dahshur kraliyet mezarlığında bulunan 101 metre yüksekliğindeki piramit, Dördüncü Hanedalık dönemini kuran firavun Sneferu için inşa edilmiş iki yapıdan biri.

Arkeologların mumya, maske ve aletler içeren “gizli mezarlar” bulmasının ardından turistlerin antik yapıya girmelerine izin verilecek.

Piramit olağan dışı bir görünüşe sahip. Yapı üst kısımdaki sivrilmeden önce ilk 49 metresinde 54 derecelik dik bir açıyla inşa edilmiş ve pürüzsüz kireç taşı çerçevesini büyük ölçüde korumuş.

Turistler artık piramidin kuzey yüzündeki yükseltilmiş girişten 79 metrelik dar bir tünele inebiliyor ve antik yapının derinliklerindeki iki odaya ulaşabiliyor.

Ziyaretçiler ayrıca 1956'daki keşfinden bu yana ilk defa açılan ve Sneferu’nun karısı Hetepheres için inşa edildiği düşünülen 18 metre yüksekliğindeki bitişik “kenar piramit”e de girebilecekler.

 

mısır reuters.jpg
Mısır'ın başkenti Kahire'nin güneyinde bulunan Dahshur'da restorasyon sonrası halka açılan Sneferu piramidinde bir turist tünelde ilerliyor (Reuters)

 

Arkeologlar geçen yıl Dahshur piramitlerinin yakınında başlayan kazılarda keşfedilen geç dönem mumya, maske, alet ve tabutları cumartesi günü halka açılan piramitte sergiledi.

Mısır’ın Antik Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, “Bu nesneleri çıkarırken çok fazla gizli mezarın bulunduğu bir alan bulduk” dedi.

Bu yapı, piramit inşasının gelişimine dair önemli bulgular ortaya koydu. Piramidin köşeli şekli, hemen kuzeyde bulunan antik Mısır’ın tam gelişmiş piramitlerinin ilki ve Giza’nın Büyük Piramidine doğru atılan bir önceki adım olan Sneferu’nun Kızıl Piramidi’nin düz yan taraflarıyla çelişiyor.

Veziri'ye göre mimarlar yapıda çatlaklar görünmeye başladığında açıyı değiştirdi.

Dahshur Sit Alanı Direktörü Mohamed Shiha, “Sneferu çok uzun süre yaşadı ... Mimarlar da bu sürede piramit biçimi olan tam şekle ulaşmak istediler. Tam olarak hangi piramide gömüldüğünden emin değiliz. Kim bilir, belki de bu piramittedir” dedi.

Yetkililer Kahire merkezinin yaklaşık 45 kilometre güneyinde bulunan Dahshur'da turizmi canlandırmak istiyor.

 Açık çölde bulunan alan çok az ziyaretçi çekiyor ve Giza'daki yoğunluk henüz burda bulunmuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dahshur’un tanıtımı 2011’deki ayaklanmadan sonra epey zayıflayan ve Mısır için önemli bir yabancı gelir kaynağı olan turizmi, aşama aşama düzelmesinden önce, canlandırmak için başlatılan daha geniş kapsamlı bir çabanın parçası.

Arkeologlar ayrıca 1894’teki keşfinden bu yana kapalı duran ve iyi korunmuş hiyeroglif mezar taşı yazıları içeren, Orta Krallık döneminde diğer piramitler için örnek teşkil eden Sa Eset’in yakınındaki mezarı da ortaya çıkardı.

Arkeolojik duyuruların yapılacağı toplantıya katılmaları için davet edilen diğer ülkelerin büyükelçileri, mezarlığın iki yıl daha halka açılması beklenmeyen dar kısımlarında da gezdirildi.

Reuters’tan da yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren:  Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU