Taliban ve burka kararnamesi İslam'ı temsil etmiyor

Şimdi açık bir baskı ve kadın düşmanlığı alameti olarak Afgan kadınlara burka ya da onların deyimiyle peçe dayatılıyor

Taliban'ın ülke kontrolünü ele geçirmesi Afganistan'ı karanlık çağlara geri taşıdı (AFP)

Bir barış dini olan İslam, yaptıkları zulümleri "Cihad" diye adlandırmayı ve dünyada neden oldukları şiddeti haklı göstermeyi seçen bireyler tarafından lekeleniyor. Bu durum yanlış, mide bulandırıcı ve kesinlikle yanıltıcı.

Kadınlar İslam'da en yüksek statüye ve itibara sahiptir fakat bu birçok erkeğin kendi kasti cehaletleri nedeniyle görmezden geldiği bir şey.

Kuran'da şöyle yazar: "Ey inananlar! Kadınlara kendi rızaları dışında varis olmanız helal değildir ve onlara sert davranmayın." Nitekim Kuran'ın birçok ayetinde kadın ve erkeklere görevleri, hakları ve erdemleri bakımından her ikisinin de eşit olduğunu vurgulamak için "inanan erkek ve kadınlar" diye hitap edilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hafta, artık "İslam Emirliği" diye bilinen Taliban, zulümlerini tekrar adlandırmaya ve imajını değiştirmeye yönelik vahim bir girişimde bulunarak tüm Afgan kadınlarının halka açık yerlerde peçe takması gerektiğini buyurdu. Bir kadının bu kurallara uymaması halinde erkek vasisi üç gün hapis cezasına çarptırılabilir.

Taliban'ın ülke kontrolünü ele geçirmesi Afganistan'ı karanlık çağlara geri taşıdı. "Taliban değiştiği" ve dünyanın Taliban rejiminin bu yeni ve gelişmiş haline güvenmesi gerektiği anlatısı yalandan başka bir şey değil. İktidarlarının kurulmasından kısa süre sonra bu yalan vaatleri meydana çıktı. Ama yine de, onca yalandan sonra neden hâlâ daha bu adamlara kürsü ve söz hakkı veriyoruz?

Dün gece Piers Morgan Taliban sözcüsü Suhail Shaheen'le "kaçırılmaması gereken" bir röportaj yaptı. Şahin kadınların yüzünü kapatmasına yönelik yeni yasa için birkaç mazeret sunmaya çalışırken Taliban'ın değişmediği açıktı.

Afganistan'daki kadınlar artık temel insan haklarını ellerinden alan daha katı yasalarla karşı karşıya. 12 yaşından büyük çocuklar artık okula gidemiyor ve Şahin'in buna cevabı şu: "Asla okula gitmelerinin yasak olduğunu söylemedik, değerlendiriliyorlar. Bir yöntem bulmak istiyoruz." Kız çocuklarının ve kadınların eğitim hakkı ellerinden alınırken bu gülünç ve aşağılayıcı bir cevap.

Taliban güç kazandığından beri kadınlara ehliyet vermeyi bıraktı ve şimdi de açık bir baskı ve kadın düşmanlığı alameti olarak kadınlara burka (ya da onların deyimiyle peçe) dayatılıyor.

Röportajı tam bir yeis içinde izlerken tiksintiyle başımı sallamaktan kendimi alamadım. Morgan'ın yeni yasanın neden çıkarıldığı sorusuna Şahin şu cevabı verdi: "Kadınlar yüzyıllardır başörtüsüne riayet ediyor, bunu gönüllü yapıyorlar." İfadesinde yanlış olan çok şey var.

Evet, bazı kadınlar inançları gereği kendi istekleriyle başörtüsü takmayı tercih edebilir fakat Afganistan'da çıkarılan kararname kadınlar için başka seçenek olmadığını açıkça gözler önüne seriyor. Bu "gönüllülük" unsurunu cebren ortadan kaldıran bir yasa.

Erkek egemenliğine yönelik kültürel bir arzudan kaynaklanan çarpık ideolojileriyle Taliban'ın kadınları baskı altına almaya yönelik cehalet dolu girişimleri Afganistan'daki kadınlar ve kız çocukları için çok tanıdık bir hikaye. Taliban'ın iktidarı ele geçirmesi kadın haklarının yavaşça parçalanmasına neden oldu: Kız çocuklarına okula gitmeyip evlerine gitmeleri, belli bir şekilde davranmaları söylendi ve bu baskıya karşı çıktıklarında zorla susturuldular.

Başörtüsü, peçe ve burka ancak kadının seçtiği bir yolculuk olabilir. Kimseye dayatılamaz. Aynı şey saçlarını veya vücutlarını kapatmak isteyen, farklı inançlara sahip kadınlar için de geçerli.

Bir kadının vücudunu kontrol ve denetim altına almak utanç verici. Kadınlar olarak özgürlüğe kavuşmak için uzun ve zorlu bir mücadele verdik ancak sonra erkeklerin özgürlüğümüzü elimizden aldığına tanıklık ettik. Bu hafta Hindistan'da başörtüsü kavgasını, Taliban'ın burka yasasını ve son olarak da Roe-Wade davasıyla kadınların kürtaj haklarının kısıtlanmasını gördük.

Tarih boyunca erkeklerin kadınlara nasıl yaşamaları gerektiğini söylediği yorucu bir tekerrür görüyoruz. Başlangıçtan beri, kadın ve kız çocuklarına kadın olarak yerine getirmemiz roller ve bu rolleri yerine getirmezsek hangi noktada eksik kalacağımız, oynayabileceğimiz oyuncaklar, nasıl davranmamız gerektiği, nasıl konuşmamız, nasıl düşünmemiz gerektiği öğretiliyor.

Yorulduk. Kadınlar erkekler tarafından sürekli kontrol edilip denetlenmeden kendi seçimlerini yapmayı hak ediyor. Başörtüsüne dair kendi kararımızı vermeyi bize bırakın. Afgan kadınların sesinin duyulmasına izin verin.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU