Kalın’dan “Başkanlık Sistemi'nin, işlerin hızlı yürümesinden ziyade ülkemize ne gibi katkıları oldu?” sorusuna yanıt

Kalın, yönetim modellerinin dinamik yapılar olduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Başkanlık Sistemi'nin, işlerin hızlı yürümesinden ziyade ülkemize ne gibi katkıları oldu?" sorusuna bu sistemin Türkiye'ye kazandırdığı en önemli unsurlardan bir tanesinin koalisyon dönemini sona erdirmesi şeklinde cevap verdi.

Kalın, Sakarya Üniversitesi tarafından düzenlenen SAÜFEST 1. KİTAPFEST programında öğrencilerle bir araya geldi, bir konuşma yaptı.

Kalın, Başkanlık Sistemi'nin demokratik sistem içerisinde kuvvetler ayrılığını daha doğru zemine oturttuğunu belirterek, "Yani Cumhurbaşkanlığı ile yasamayı net şekilde birbirinden ayıran, aslında ikisi arasında uzlaşıyı öngören, tavsiye eden, hatta zorlayan, yani uyum halinde çalışmalarını kolaylaştıran ve gerekli hale getiren bir sistemdir. Geçmişte zayıf koalisyon hükümetleri nedeniyle ülkemiz çok büyük siyasi, ekonomik sıkıntı ve krizlerle karşı karşıya kaldı, Başkanlık Sistemi bunu tamamen ortadan kaldırdı" dedi.

Başkanlık Sistemi'nde Cumhurbaşkanını halkın doğrudan seçmesinin, aynı zamanda Cumhurbaşkanına çok önemli yetki vermek anlamına geldiğini dile getiren Kalın, "Halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanının tamamen simgesel, onursal görev üstlenmesi, halkın iradesiyle uyumlu olmayan bir yaklaşım olurdu. Halk bir kişiye cumhurbaşkanı olarak yetki veriyorsa, bunu kullanması yönünde de bir görev tanımı, ister istemez bekleyecektir" diye konuştu.

Kalın, bu sistemin Türkiye'de yönetim tarihinde yeni sayfa açtığını ve şu ana kadar da iyi gittiğini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

Tabii ki Türkiye'de sistemin önceki dönemlerinden kalma birtakım alışkanlıklar, eksiklikler var. Bununla ilgili de bildiğiniz gibi geçen sene Cumhurbaşkanımızın talimatıyla mevcut sistemin eksikliklerini gidermeye yönelik Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey'in başkanlığında çalışma yapıldı. Orada ortaya çıkan sonuçlar, yapılan tavsiyeler ışığında da gerekli düzeltmeler zaten yapılmaya devam ediyor. Son tahlilde yönetim modelleri dinamik yapılardır, nasıl toplum dinamikse, ihtiyaçları değişiyorsa, yönetimlerin de bu ihtiyaçlara uygun şekilde kendilerini güncellemeleri gayet doğaldır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU