Sırbistan'da protesto gösterisi: Rus milli marşını söyleyip "NATO'ya hayır!" dediler

Son Rus İmparatoru II. Nikolay'ın heykelinin önünde bir araya gelip "Kosova, Sırbistan'dır! Kırım, Rusya'dır!" sloganları attılar

Protestocuların yürüyüşünde herhangi bir polis müdahalesi yaşanmadı (AFP)

Sırbistan'da Kremlin yanlısı gruplar, Belgrad hükümetinin savaşta Ukrayna'yı destekleyen tavrına karşı protesto düzenledi.

Başkent Belgrad'da cuma günü sokağa inen yüzlerce kişi, "NATO'ya hayır!" ve "Rusya'yla Sırbistan kardeştir" sloganları atarak gösteri yaptı.

Son Rus İmparatoru II. Nikolay'ın heykelinin önünde 19.00 sularında bir araya gelen topluluk, "Benim adıma değil" ismini verdikleri protestolarında, Sırbistan'ın Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması yönünde oy kullanmasına tepki gösterdi.

193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 7 Nisan'da düzenlenen oturumda, Rusya'nın konseyden ihracına 93 ülke destek vermiş, 24 ülke karşı çıkmış ve 58 ülke de çekimser kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise 8 Nisan'daki açıklamasında Batılı ülkelerin yaptırımlarına maruz kalmaktan çekindikleri için böyle bir adım attıklarını savunmuş, "Niye karşı oy kullanmadığımızı ya da çekimser kalmadığımızı soruyorlar. Eğer çekimser kalsaydık diğer ülkeler bize karşı konum alacaktı ve baskılar artacaktı" demişti.

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Gennady Kuzmin ise BM üyesi ülkelerden karara karşı çıkmalarını talep ederek ''Bize yönelik asılsız iddiaları reddediyoruz'' ifadelerini kullanmıştı.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre çoğu ultra-milliyetçi gruplardan oluşan kalabalık, şehir merkezine doğru yürüyüşlerinde Sırbistan'la Rusya'nın milli marşlarını söyledi.
 


Protestoculardan Mladen Obradovic, "Bu yürüyüşe Rusya'yı desteklemek ve Belgrad yönetiminin izlediği politikaya açık ve net şekilde 'Hayır' demek için katıldım. Utanç verici bir kararla BM'de Rusya'ya karşı oy kullandılar" dedi.

Gösteride Rusya bayraklarının yanı sıra birlikte "Donbas" diye nitelenen, 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve 21 Şubat'ta Kremlin tarafından tanınan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bayrakları da yer aldı.
 

Sırbistan protesto.jpg
Göstericiler yaklaşık 20 metrelik bir Rusya bayrağı taşıdı (Sputnik / Aleksandar Djorovic)


Protestocular "Kosova, Sırbistan'dır! Kırım, Rusya'dır!" sloganları da attı.

Kosova, 2008'de tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan ise ülkenin bağımsızlığını tanımayarak Kosova'nın kendi topraklarına ait olduğunu savunuyor.

Sırbistan-Kosova gerginliğinde NATO da kilit bir rol oynamıştı. Sırp güçleriyle bağımsızlık yanlısı Kosova Kurtuluş Ordusu arasında 1998'de başlayan çatışmalar, 1999'da NATO'nun 78 gün süren operasyonuyla son bulmuştu.
 

kosova aa.jpg

Rusya, BM'nin Kosova'yı tanıma kararını veto ettiği için Priştine henüz BM üyesi statüsünü kazanamadı (AA)


Şubatta bağımsızlığının 14. yılını kutlayan Kosova, şu ana dek Türkiye, ABD, İsrail ve birçok Avrupa Birliği ülkesi de dahil 117 ülke tarafından tanınırken, Rusya, Çin, Yunanistan, Ermenistan ve Bosna Hersek gibi ülkelerse bunu reddediyor.  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 52. gününde de çatışmalar devam ediyor.

Neredeyse tamamen Rus doğalgazına ve petrolüne bağımlı haldeki Sırbistan, Kremlin'e doğrudan yaptırım uygulamıyor ve havalimanlarından Moskova'ya uçuşlar düzenlemeye devam ediyor.

Öte yandan pazartesi günü Vucic, Fransa'dan 12 yeni 12 de kullanılmış Rafale savaş uçağı almayı planladıklarını açıklamıştı. Bu hamle, Belgrad'ın Moskova'dan uzaklaştığı sinyali olarak yorumlanmıştı.  



Independent Türkçe, RT, Reuters, Republic World, AA

DAHA FAZLA HABER OKU