Çiğdem Toker: "Bir kuruş çıkmayacak"tan "Hizmetin bedeli var"a

"Hizmet edeceğim diye oy isteyen iktidar, vatandaşının sırtına döviz üzerinden on yıllar sürecek yüzlerce milyar dolar borç yükleyip gidemez"

Fotoğraf: AA

Gazeteci Çiğdem Toker, otoyol ve köprülerin ücretleri konusundaki eleştirilere “Her hizmetin de bir bedeli var. İnsanlar hem hizmet almak istiyor hem de köprüler tüneller bedava olsun diyor. Böyle bir şey olmaz” diyerek tepki gösteren Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi.

Toker, bugünkü “‘Bir kuruş çıkmayacak’tan ‘Hizmetin bedeli var’a” başlıklı köşe yazısında yap-işlet-devret projelerinin halka sunulurken “Milletin devletin cebinden beş kuruş çıkmıyor” şeklinde söylemler kullanıldığını hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Gazeteci olarak yer aldığım küçük, küçücük bir grup insan da yıllarca bu cümlenin gerçeği yansıtmadığını hakikati tersyüz ettiğini, dahası halka yalan söylendiğini sıklıkla yazıp anlattık. Nihayet -bebek adımlarıyla da olsa- mesafe alındı. Bir: Kamuoyunda farkındalık oluştu. İki: İktidar söylemini değiştirmek zorunda kaldı” diyen Toker, şunları yazdı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Köprüsü hizmete açılış töreninde, “Yap-işlet-devret ve yüklenici firma, buradan aldığı parayla, eğer buradaki aylık, yıllık bedel onun aleyhine ise farkı kim ödeyecek? Bizler devletin kasasından ödeyeceğiz” dedi. Normal koşullarda bu söz, “Milletin, devletin cebinden bir kuruş çıkmayacak” propagandasının sonudur. Üstelik Türkiye gazetesinde, Yücel Kayaoğlu, imzalı habere göre, AKP toplantılarında köprü/otoyol geçiş ücretleri konuşuluyor, vatandaşın şikayetleri dile getiriliyormuş. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Haklısınız ama her hizmetin de bir bedeli var. İnsanlar hem hizmet almak istiyor hem de köprüler tüneller bedava olsun diyor. Böyle bir şey olmaz” diyormuş.

Gerçi lafın bir yerinde “Devletin kesesinden bir kuruş çıkmadan yapıyoruz” demiş ama alışkanlıktan olsa gerek. Yoksa aynı Erdoğan, neden “Köprüler tüneller bedava olamaz” desin. Neden “Devletin kasasından şirkete ödeyeceğiz” desin. Kesin olan şudur: Hizmet edeceğim diye oy isteyen iktidar, vatandaşının sırtına döviz üzerinden on yıllar sürecek yüzlerce milyar dolar borç yükleyip gidemez. Bunu yapıyorsa da önceliği halk değil, sermayedir. Net.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU