Sudan’da ordu ve muhalefet "egemenlik konseyi" konusunda anlaştı

Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ve Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) liderleri, yeni bir yönetim komisyonu konusunda anlaşma sağladı

AGK ve ÖDBG liderleri arasında geçtiğimiz Çarşamba gerçekleştirilen toplantıdan bir kare / Fotoğraf: AFP

Sudan'da askeri yönetim ve muhalefet arasında arabuluculuk yapan Afrika Birliği (AfB) tarafından bugün yapılan açıklamada, Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ve muhalefetin, ülkede aylardır devam eden krizi çözmek için gerçekleştirdikleri müzakereler sonucunda anlaşmaya vardığı ifade edildi.

AfB’yi temsil eden Muhammed el- Hasan Lebbat, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki tarafın başkent Hartum’da 2 gün süren müzakereler sonucunda sivil ve askeri yetkililer arasında 3 yıl süreyle dönüşümlü bir yönetim komisyonu kurma konusunda anlaştıklarını söyledi.

İki taraf, ayrıca Başbakan liderliğinde bağımsız ulusal yetkililer hükümeti olarak isimlendirilen sivil bir hükümet kurma ve ülkenin geçtiğimiz haftalarda yaşanan çeşitli şiddet olaylarının şeffaf ve bağımsız bir şekilde soruşturulmasını sağlama konusunda anlaştı.

AGK ve muhalefet, ayrıca yasama meclisini kurmayı erteleme kararı verdi.

Taraflar, daha önce Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin (ÖDBG) yasama meclisinde 3’te 2 çoğunluğa sahip olması konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak 3 Haziran’da güvenlik güçlerinin gerçekleştirilen oturma eylemine müdahalede bulunması ve onlarca kişinin hayatını kaybetmesi, müzakerelerin başarısızlığa uğramasına neden olmuştu.

 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

DAHA FAZLA HABER OKU