Erdoğan: Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarması elzem

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, toplantıda "Kosova'nın NATO'ya girme zamanı gelmiştir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan burada yaptığı açıklamada, “Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarması elzemdir” dedi.

Kosova'da FETÖ'yle mücadele konusunda da konuşan Erdoğan, “Demokrasimize kasteden, 251 vatandaşımızı alçakça şehit eden terör örgütünün varlığının sonlandırılması büyük önem arz ediyor" diye konuştu.

Osmani ise yaptığı açıklamada "Kosova'nın NATO'ya girme zamanı gelmiştir" ifadelerini kullandı.

"NATO'nun genişlemesini hep savunduk"

“Biz NATO'da da genişlemenin faydalı olacağını bugüne kadar hep savunduk, bugün de savunuyoruz” diyen Erdoğan,  “Bu adımları atarken bunu dünya barışı için istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Ukrayna'yı AB'ye alma gayretlerini takdirle karşılıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna'yı AB'ye alma gayretlerini takdirle karşılıyoruz” diyerek, “Ama bu AB üyelerine ben diyorum ki acaba Türkiye'yi ne için AB'ye hala almakta endişe ediyorsunuz?” diye sordu.

Ateşkes çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Rusya’ya ateşkes çağrısında bulunarak, "Hem Rusya'ya hem Ukrayna'ya çağrımız, bir an önce ateşler kesilsin, gerek Rusya gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun” diye konuştu.

3 anlaşma imzalandı

Erdoğan ve Osmani'nin huzurunda, iki ülke arasında 3 anlaşmaya imza atıldı.

Erdoğan ve Osmani'nin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası yaptıkları görüşmelerin ardından anlaşmaların imza törenine geçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kosova Cumhurbaşkanı Osmani'nin huzurunda iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı.

Buna göre, iki ülke hükümetleri arasındaki "Ormancılık Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı"na, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Kosova Başbakan İkinci Yardımcısı ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz imza attı.

İki ülke hükümetleri arasındaki "Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması" ise Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Kosova Başbakan İkinci Yardımcısı ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz tarafından imza altına alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İle Kosova Cumhuriyeti Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı Arasında Protokol Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kosova Başbakan İkinci Yardımcısı ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz tarafından imzalandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU