78 milyon liralık pırlantaları çakıl taşlarıyla değiştirip çalan hırsıza yalnızca 4 bin 500 lira ceza verildi

"Birleşik Krallık'ta yaşanan en büyük hırsızlıkta" Lulu Lakatos, kuyumcuda kendisini taş uzmanı "Anna" olarak tanıtmıştı

Birleşik Krallık'ı karıştıran büyük pırlanta hırsızlığında çalınan değerli taşlar henüz bulunamadı (Metropolitan Polis Teşkilatı)

Birleşik Krallık'ta 4,2 milyon sterlinlik (yaklaşık 78 milyon TL) pırlantaları çakıl taşlarıyla değiştirip çalan kadına 244 sterlin (yaklaşık 4 bin 500 TL) para cezası verildi.

Lulu Lakatos, başkent Londra'daki lüks kuyumcu dükkanı Boodles'ın mağazasından 10 Mart 2016'da akıllara durgunluk veren bir hırsızlık yapmıştı.

Southwark Kraliyet Mahkemesi'nde geçen yıl görülen davada 60 yaşındaki Lakatos'un kendini değerli taş uzmanı "Anna" olarak tanıttığı ve kuyumcudan aralarında tek başına değeri 2,2 milyon sterlinden yüksek olan 20 karatlık kalp şeklinde bir pırlantayla 1,1 milyon değerinde üç karatlık pembe bir pırlantanın daha bulunduğu 7 pırlantayı çaldığı ortaya çıkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davada Lakatos, hırsızlık için komplo kurmaktan suçlu bulunarak 5 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cuma günü suç gelirleriyle ilgili görülen duruşmada Kraliyet Mahkemesi Yargıcı Alexander Milne, "Rakamlar karşılaştırıldığında suçtan elde edilen 4 milyon 299 bin 671 sterlinle 244 sterlinlik malvarlığı arasında ciddi bir tezat var" dedi.

Mahkeme, Lakatos'un suçu işlediği sırada üzerinde bulunan 244 sterlini bir ay içinde ceza olarak ödemesi gerektiğine karar verdi.

Duruşmada ayrıca Romanya'da doğan fakat Fransa vatandaşı olan Lakatos'un ülkesine geri iade edilmesinin beklendiği de belirtildi.

Film gibi soygun

Lakatos, pırlantaları çalarken yalnız değildi. Şubat 2016'da kendisini "Simon Glas" olarak tanıtan ve yatırım amaçlı pahalı pırlantalar satın almak istediğini söyleyen İsrailli bir iş insanı, Boodles'ın yöneticisi Nicholas Wainwright'la irtibata geçmişti.

İkili Monako'da bir araya geldiğinde Glas, Wainwright'ı ortağı olduğunu söylediği Rus iş insanı "Alexander"la tanıştırmıştı. Üç kişi, pahalı pırlantaların mağazada bir uzman tarafından incelenip daha sonra satın alınması için anlaşmaya varmıştı.
 

ezgif-4-a073d92bff.jpg
Lakatos, savunmasında taşları çalanın kız kardeşi Liliana Lakatos olduğunu iddia etmişti (AP)​​​​​​​


Mağazaya taş uzmanı olarak giden Lakatos ise içerideki pırlantaları yanında getirdiği çakıl taşlarıyla değiştirerek çalmış ve üç saat içinde Fransa'ya kaçmıştı. Ertesi gün güvenlik kamerası görüntülerinde pırlantaların çalındığı anlaşılınca Lakatos hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Lakatos, Fransa'da Eylül 2020'de yakalanmış, daha sonra da dava için BK'ye gönderilmişti.

Dolandırıcı ekipteki Christophe Stankovic and Mickael Jovanovic de 3 yıl 8 ay hapis cezası almıştı.

Savcılar bunun Birleşik Krallık'ta yaşanan en büyük hırsızlık olduğunu söylerken, pırlantalar henüz ele geçirilemedi.



Independent Türkçe, Guardian, Daily Mail

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU