KKTC'ye bir cisim düştü, cismin Rus yapımı S-200 füzesi olabileceği değerlendiriliyor

KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay: Kesin olmamakla birlikte yetkililerimizin ilk tespitleri bunun bir S-200 füzesi olduğu yönünde

KKTC'de başkent Lefkoşa ve Girne arasındaki Taşkent köyü yakınlarına sabaha karşı (1 Temmuz) bir cisim düştü.

Cismin düşmesinin ardından patlama sesi duyuldu.

 

KKTC gece 1.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Güvenlik güçlerinin kimsenin yaklaşmasına müsaade etmediği bölgeden alevler yükseldi. 

Haberin duyulmasının ardından Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan ile Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de olay yerine ilk giden isimler oldu.

Konuyla ilgili ilk resmi açıklama KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'dan geldi.

Özersay Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Patlamaların sebebi cephanelik veya bize ait bir helikopter ve benzeri bir hava aracı değildir" dedi.

Başbakan Yardımcısı daha sonra resmi Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, incelemelerin ardından ortaya çıkan ilk bulguların söz konusu cismin bir füze ya da hava aracı olabileceğine yönelikti:

İlk bulgular patlamaya neden olan cismin niteliğinin ya patlayıcı taşıyan bir hava aracı ya da doğrudan doğruya bir patlayıcı (füze) olduğuna işaret etmektedir. Parçalar üzerindeki yazılar ve diğer emareler kısa süre sonra tam olarak ne olduğunu anlamamıza yardımcı olacak niteliktedir.

 

İlerleyen saatlerde KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, "Kesin olmamakla birlikte yetkililerimizin ilk tespitleri bunun bir S-200 füzesi olduğu yönünde" açıklama yaptı. 

Özersay, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yapılan incelemeler sonucunda, Taşkent köyü yakınlarına düşen cisimle, Temmuz 2018’de Gaziantep’e düşen S-200 tipi Rus yapımı füzenin üzerindeki yazılı ibarelerin aynı olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'le görüştüğünü aktaran Özersay, "Temmuz 2018’de Türkiye’de Gaziantep’e düşen S-200 tipi Rus yapımı füze üzerinde yazan ifadeler ile dün akşam ülkemize düşen füze üzerinde yazan ifadeler aynı. Kesin olmamakla birlikte yetkililerimizin ilk tespitleri bunun bir S-200 füzesi olduğu yönünde. Kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenlenecek.

Patlama sonrası can kaybı yok

Görgü tanıkları düşen bir cisim gördüklerini, patlama seslerinin ardından ise alevlerin yükseldiğini belirtti. 

Patlama sonrası çıkan yangını itfaiye kontrol altına aldı, can kaybı ya da yaralı yok.

Güvenlik görevlileri parçanın patlamamış bomba olabileceği düşüncesiyle bölgedeki bazı evleri boşalttı.

Olayla ilgili Türkiye´den uzman bir ekibin de bölgeye gönderildi.

Olay yerinde incelemede bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuyla ilgili bir açıklama yaptı: 

Büyük bir parça üzerinde yapılan inceleme büyük ihtimal füze olabileceğini gösteriyor. Görgü şahitleri havada patladığını söylediler. Tek tesellimiz meskun mahale düşmemesi. Son derece önemli bir hadise. Komutanlarla konuştuk, ülke dışından gelen bir cisim bilgisi var. Gün ışıyınca daha iyi anlayacağız. Bu hadise barış ve huzurun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bölgedeki savaşın bizim payımıza düşen kötü nimetlerinden biri.

 

KKTC gece.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Cumhurbaşkanı'na bulunan parçaların üzerinde Rusça yazıların olduğunu yönündeki iddiaların hatırlatılmasına ise Akıncı şu yanıtı verdi:

Öyle ibareler olduğu söyleniyor. Bölgede her tür silahlı araç gereç mevcut, Rusya´nın da Amerika´nın da araç gereçleri var. Eğer bir füzeyse, Rus füzelerinden biri olabilir. Ama net olarak tespit yapılsın, yetkililerimiz bizi aydınlatsın ki biz de daha net bilgi verebilelim.

KKTC'de Taşkent köyü yakınlarında düşen cismin bulunduğu bölge sabah saatlerinde havadan görüntülendi.

Havadan görüntülerde, cismin düştüğü bölgede büyük bir alanın yanmış olduğu dikkat çekiyor.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar da sabah saatlerinde düşen cisme ilişkin incelemelerde bulundu.

 

Emekli Rum General: Bu parçalar S-200 füzesine benziyor

İngiltere merkezli Daily Mail gazetesi Rum emekli general Andreas Pentaras'ın konuyla ilgili açıklamalarına yer verdi.

Pentaras'a göre Taşkent köyünde bulunan parçalar Rus yapımı S-200 füzesi ile benzerlik gösteriyor. 

Rusya menşeili S-200 füzelerini Suriye'de rejim güçlerinin kullandığı biliniyor.

 

15470590-0-image-a-2_1561965654418.jpg
Fotoğraf: SANA

 

Suriye Devleti resim haber ajansı SANA cismin düştüğü akşam yayınladığı haberinde Suriye ordusunun Humus'tan füze ateşlendiğine dair bir haber yayımlamıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU