Kılıçdaroğlu'na "hain" diyen çocukla ilgili Erdoğan'dan yorum: Ne dediği önemli değil, nihayetinde çocuktur

Ukrayna ziyareti dönüşü Erdoğan, Ukrayna-Rusya gerilimi, doğalgaz tedariki, İsrail Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti ve Trabzon'daki açılışta bir çocuğun Kılıçdaroğlu'na "hain" demesi olayıyla ilgili gelen soruları yanıtladı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşü uçakta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Ukrayna ile işbirliği, askeri, siyasi, ekonomik ve ticari alanlardaki gelişmelerin ele alındığını belirten Erdoğan, "Ziyaretimiz münasebetiyle Ukrayna’nın egemenliğine, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğimizi bir kez daha vurguladık" dedi.

Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin düşürülmesi için de Türkiye olarak katkı sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

"Batı maalesef bu işin çözümünde katkı diye bir şey sağlamadı"

Ukrayna-Rusya gerilimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Batı ülkelerinin sorunun çözümüne katkı sağlamadığını savundu.

Erdoğan şunları kaydetti:

Batı maalesef şu ana kadar bu işin çözümünde katkı diye bir şey sağlamadı. Sadece adeta çomak sokuyorlar diyebilirim. Böyle bir durum var ortada. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Putin’le olan görüşmeyi çok önemsiyorum. Zira Zelenski’yle olan görüşmede, zaten bu konularla ilgili bir mutabakatımız olduğunu gördüm. Çünkü şu anda Avrupa’da bu işi çözmeye yönelik olarak lider noktasında ciddi sıkıntı var. Bundan önce bakıyorsunuz bir Merkel icabında çıkıyordu, hakikaten çözüm için elinde anahtar bulundurabiliyordu. Ama bunun dışında şu anda böyle bir lider de kalmadı. Diğerlerinin ismini zaten vermeye gerek yok. ABD ile ilgili duruma da baktığımızda, Biden da şu an itibariyle bu sürece henüz olumlu yaklaşım sergileyemedi. Dışişleri Bakanlarının yaptıkları görüşmelerde de neticeye yönelik bir gelişme henüz kaydedilemedi. Bunu zaten kendilerinde de açık net görüyoruz. Temennimiz odur ki Sayın Putin’le yapacağımız görüşmeden sonra eğer arabulucu bir sıfat bize yüklenirse, bu sıfatla bu işin içine girmeyi kabulleniriz ve üzerimize düşen görevi de inşallah yapmaya çalışırız.

"Türkiye olarak doğalgazda herhangi bir sıkıntımız yok"

Türkiye'nin Karadeniz ve Akdeniz doğalgaz arama ve sondaj çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Netice almaya başladığımız andan itibaren bir defa doğalgazı halkımıza mal etmemiz çok daha farklı olacak. Aynı şekilde geleceği görmede bundan böyle bizim gücümüz çok daha artacak" dedi.

Türkiye'nin doğalgaz sıkıntısına girdiği ile ilgili iddialara da tepki gösteren Erdoğan şöyle devam etti:

Doğalgazın sıfırlanması, sıfırı tüketmesi gibi bir şey kesinlikle söz konusu değil. İran’da bir arıza sebebiyle ufak bir sıkıntı oldu. O ayrı bir konu ama bu bizim doğalgazımızın tükenmesi anlamına gelmiyor. Bizim bir defa Tuz Gölü’nün altında doğalgaz depolama alanlarımız var. Silivri’de yine aynı şekilde doğalgaz depolama alanlarımız var. Bir de bunun yanında Azerbaycan’dan geliş devam ediyor. Bunun yanında yine aynı şekilde Rusya’dan doğalgazımız geliyor. Durum böyleyken kalkıp da vatandaşı, milleti bu konuda heyecanlandırmanın bir anlamı yok. Biz doğalgazımızı tasarruflu kullandık. Mesela en azından sanayiye doğalgaz verme olayını azalttık. Dedik ki kesinlikle konutlara kesinti yaşatmayacağız, konutlarımıza doğalgazı vermeye devam edeceğiz. Ve programımızı aynı şekilde uyguladık. 

Bizim şu anda Türkiye olarak doğalgazda herhangi bir sıkıntımız yok. Türkiye’nin böyle bir sıkıntısı yokken bunu varmış gibi göstermek, milletimizi bu kış mevsimi içerisinde psikolojik olarak olumsuz etkilemekten başka bir işe yaramaz.

"Sayın Herzog’un Türkiye ziyaretinde İsrail gazı gündemimizde olacak"

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Türkiye ziyareti ve İsrail gazının Avrupa'ya taşınması konusu ile ilgili gelen bir soruya cevap veren Erdoğan, "İsrail’le, Sayın Herzog’la bu konuyu da görüşeceğiz. Sayın Başbakan’la aynı şekilde yine bu konu görüşülecek. Biz, İsrail’le bu noktada geçmişte zaten yolumuzu açmıştık. Biz, İsrail doğalgazını ülkemizde kullanırız, kullanmanın ötesinde Avrupa’ya geçişi için de müşterek bir çalışmanın içerisine gireriz. Şimdi Sayın Herzog’la da inşallah Türkiye ziyaretinde bu konular bizim gündemimizde olacak" dedi.

"Dünya enerji noktasında büyük bir darboğazda, biz bunu öngördük ve sosyal devlet mantığıyla tedbirlerimizi aldık"

Erdoğan, enerji maaliyetlerinin doğalgaz ve elektrik faturalarına yansımasıyla ilgili de yorumlarda bulundu.

"Biz doğalgazda ve elektrikte zaten bu süreç içerisinde ciddi manada sübvansiyon yaptık" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Avrupa ile mukayese edilmeyecek derecede bir sübvanse yaptık. Şu an Avrupa’nın en ucuz doğalgazı bizde. Geçen yıl elektrik faturalarında yüzde 50, doğal gaz faturalarında yüzde 75 oranında devlet olarak sübvansiyon sağladık. Tarifelere yansıtılmayan toplam sübvansiyon tutarı 100 milyar lirayı buldu. 2022 yılında da doğalgazın 4’te 3’ü hala sübvanse ediliyor. Dünya enerji noktasında büyük bir darboğazda. Biz bu darboğazı öngördük ve güçlü, sosyal devlet mantığıyla tedbirlerimizi aldık. Kademeli tarife de Türkiye’deki hanelerin ortalama elektrik tüketimleri hesaplanarak 150 kilovatsaat olarak belirlenmişti. Gelen talepler üzerine birinci kademe aylık 210 kilovatsaate çıkarıldı. Bundan sonraki süreçte de biz vatandaşımızı dara, zora sokacak bir fiyat uygulamasını yapmayız. 

"Esasında çocuk ne demiş önemli değil, nihayetinde çocuktur"

Erdoğan, Trabzon'da katıldığı bir açılış sırasında sahneye gelen çocuğun mikrofonu alarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na hain demesi ve sonrasında başlayan tartışmalara ilişkin de açıklama yaptı.

Erdoğan yaşananlarla ilgili, "Trabzon’da bir evladımız sahneye gelmek için ağlayarak çok ısrar edince biz de yanımıza çağırdık. Kendisi o esnada mikrofonu kapıp bir şeyler söyledi. Esasında çocuk ne demiş önemli değil. Nihayetinde çocuktur. Ama bununla ilgili bir sürü şey konuşuldu. Onların öyle demesi, böyle demesi çok da önemli değil. Biz ne yaptığımıza bakacağız; bu ülkenin evlatları arasında hiçbir ayrım yapmadan yolumuza da aynı kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan cami açılışına katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Osman Öztürk İncirli Bostan Camii Açılış Töreni"ne katıldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Bugün açılışını yapmış olduğumuz caminin tüm Müslümanlar için hayırlı olmasını diliyorum. Hocamız bizim de üzerinde emeği olan bir hocamızdı. Kendisinden çok şeyler öğrendik. Bu yakada yaşayan bir insan olarak verdiği emeği unutmak mümkün değil. Zira, alimlerin öğrenciler üzerindeki hakları çok büyük. Böyle bir cami yapılması Kadıköy İmam Hatip öğrencileri ve bu çevre için bir fırsat. Yüklenici firmaya çok teşekkür ediyorum. Güzel bir eser ortaya çıkmış oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU