Azerbaycan'ın tepki gösterdiği CHP'li Erdoğdu iddiasını sürdürdü: TANAP projesinde gaz fiyatları ve taşıma fiyatları normal mi?

"Azerbaycan tarafı, CHP milletvekilinden yaptığı asılsız suçlamalardan dolayı özür bekliyor. Aksi takdirde, konuyu yasal düzeyde gündeme getirme hakkımız saklıdır" açıklamasına CHP'li vekilden yanıt geldi

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun iddialarınıa Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt verildi / Fotoğraf: CHP

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, yaptığı sosyal medya paylaşımında doğalgaz alımlarında yaşanan milyarlarca dolarlık yolsuzluk iddialarını gündeme getirmiş ve "Neden evinizde sefalet içinde donarken fahiş doğalgaz faturaları ödüyorsunuz? Sebep doğalgaz alımlarında yapılan milyarlarca dolarlık yolsuzluk iddiaları..." iddiasını gündeme getirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğdu, Türkiye ile Azerbaycan arasında 12 Mart 2001 tarihinde yapılan doğalgaz anlaşmasını hatırlatan Erdoğdu, süreci "Bu anlaşma doğalgaz alım anlaşmaları arasında şartları en iyi uluslararası anlaşmaydı… Şimdi bu anlaşmanın AKP eliyle nasıl hiç edildiğini anlatayım…" diyerek bir takım iddiaları dile getirmişti.

Azerbaycan'dan açıklama: Özür bekliyoruz

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji alanındaki iş birlikleri ve iki ülke liderine yönelik iddialarının asılsız olduğunu belirterek Erdoğdu'dan özür beklediklerini açıkladı.

Abdullayeva, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ile Azerbaycan'ın her alanda olduğu gibi enerji alanında da açık, tamamen şeffaf ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliğine sahip olduğunu belirtti.

abdula.jpg
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva, CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu'dan özür beklediklerini açıkladı / Fotoğraf: AA

 

Türkiye ile Azerbaycan'ın güçlü iş birliği, dostluk ve kardeşliği ile iki ülke liderlerinin güçlü siyasi iradesi sonucu gerçekleştirilen devasa stratejik TANAP'ın enerji güvenliği konularının çözümü için paha biçilmez bir altyapı projesi olduğunu ifade eden Abdullayeva, "TANAP projesine toplam yatırım tutarı 6,3 milyar dolar. Proje süresince sağlanan istihdam sayısı yoğun zamanlarda 15 bine ulaştı ve yatırımın büyük kısmı yerel üreticiler tarafından sağlandı. TANAP projesinin Türk sanayisine ve ilgili sektörlere büyük katma değer sağladığını belirtmek gerekir. Bu projede benimsenen tarifelerin tüm uluslararası standartları tam olarak karşıladığını vurgulamak isteriz. Türk tarafı da BOTAŞ üzerinden projeye yüzde 30 ortak olduğu için aynı miktarda transit gelir elde ediyor" bilgisini paylaştı.

"Türkiye en düşük gazı Azerbaycan'dan temin etmektedir"

Abdullayeva, Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanı sıra Rusya, İran, Katar ve Nijerya'dan da doğal gaz ithal ettiğini hatırlatarak "Bu üreticiler arasında en düşük fiyatlı doğal gazı Azerbaycan temin etmektedir. Burada önemli olan bir diğer nokta da doğal gaz fiyatlarının tavan yaptığı ve gaz sıkıntısının giderek arttığı bir dönemde TANAP'ın varlığı Türkiye için hem ekonomik hem de sosyal alanda yeni fırsatlar yaratmanın yanı sıra Türkiye'nin enerji güvenliğinin sürdürülebilirliğini sağlamasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Petkim'den de bahseden Abdullayeva, "SOCAR, 2008'de 2,4 milyar dolarlık yatırımla tamamen açık ve şeffaf bir ihaleyi kazanmıştır. Sonraki yıllarda Petkim'e yapılan toplam ek yatırım tutarı 1,2 milyar dolara ulaştı. Aynı zamanda SOCAR'ın milyarlarca dolarlık yatırımına dayalı STAR rafinerisinin inşası ve Petkim ile entegrasyonu sonucu Türkiye'de ek 2 milyar dolarlık ürün üretimi için koşullar oluştu. Türkiye'de daha önce bu ürünlerin ithalatına 2 milyar dolar harcanıyordu" ifadelerini kullandı.

"Ermeni yanlısı politikacıların manipülasyonu Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerine gölge düşüremez"

Abdullayeva, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkileri ile devlet başkanlarının ortak çabaları sonucunda oluşturulan olanakların Azerbaycan'dan Türkiye'ye 19 milyar dolardan fazla yatırım yapılmasını sağladığını bildirerek şunları kaydetti:

CHP milletvekilinin, Azerbaycan ve Türkiye liderlerinin 'karışık ve karanlık ilişkiler' içerisinde olduğuna dair tamamen asılsız suçlamaları reddediyoruz. İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilişkiler, iki ülkenin ulusal çıkarlarına dayalı kardeşlik ilişkileridir. Bu ilişkiler sonucunda iki ülke arasındaki stratejik ortaklık daha da güçlendi, tarihi Şuşa Beyannamesi ile müttefiklik düzeyine çıkartıldı, iki halk arasındaki kardeşlik bağları hiç olmadığı kadar güçlendi. Ne yazık ki bir CHP temsilcisinin Azerbaycan karşıtı tavır alıp asılsız iddialarla ortalığı karıştırmaya çalışması ilk kez olmuyor. Fakat bu çabaların hiçbir sonucu olmayacak çünkü Ermeni yanlısı politikacıların manipülasyonu Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerine gölge düşüremez.Azerbaycan tarafı, CHP milletvekilinden yaptığı asılsız suçlamalardan dolayı özür bekliyor. Aksi takdirde konuyu yasal düzeyde gündeme getirme hakkımız saklıdır

Erdoğdu: Ne Azeri oligarklara ne de onların Türkiye'deki ortağı Saray şürekasına boyun eğmem

Aykut Erdoğdu, Azerbaycan'la yapılan doğalgaz anlaşması hakkındak iddiasının ardından Haber Global'de yapılan yayında kendisine yönelik olarak kullanılan ifadeler hakkında cevap hakkının kullandırılmadığını belirterek sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

Ben yolsuzlukları anlatmaya başladığım zaman üzerime çok geleceklerini söylemiştim... Azerbaycan'dan gaz alım anlaşmaları ile ilgili yazdıklarımdan sonra Haber Global'de beni parçalamaya çalışıyorlar... Haber Global sermayesi açıkladığım olaylarla ilgili olanlara ait. Öncelikle şunu söyleyeyim Azerbaycan Halkı bizim kardeşimizdir. Ancak ne Azeri oligarklara ne de onların Türkiye'deki ortağı Saray şürekasına boyun eğmem. Orada hakkımda konuşan "Büyükelçi" ünvanlı şahıs SOCAR Şirketinin Yönetim Kurulu Üyesi. Benim söylediklerim Sayıştay tespitleri veya enerji uzmanlarının söyledikleri... Mehmet Metiner gibi bir düşkünün enerji yolsuzluk iddialarını Ermenistan - Azerbaycan meselesine bağlaması mide bulandırıcı

"Bu sorulara cevap verin"

Erdoğdu, daha sonar yaptığı paylaşımda isre “Bugün Haber Global'de saatlerce bana hakaret edenlere soruyorum. Çıkın bu sorulara cevap verin” diyerek şu soruları sıraladı:

  1. Mansimov ile ilişkiniz nedir?
  2. Erdoğan ailesinden hisse verdiğiniz kimse var mı?
  3.  Vergi cennetlerinde Erdoğan ailesi ile ticari (gemi alım/kiralama vs) ilişkileriniz oldu mu?

Erdoğdu, "Son olarak namuslu enerji uzmanlarına soruyorum… TANAP projesinde gaz fiyatları ve taşıma fiyatları normal mi? Türkiye'nin stratejik çıkarları yeterince savunuldu mu? Bugün yaşadığımız gaz kesintisi ve fahiş doğalgaz faturalarıyla bu yapılan kirli işlerin ilgisi var mı?" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU